Informant: Gru de Danses El Bolero de l’Alcúdia
Les Danses i La Dansà
El ball de Les Danses, més conegut també com La Dansà, ha estat considerat com la manifestació folklòrica valenciana per excel•lència. Els grups de danses valencians han tractat d’implantar La Dansà en alguns pobles on no s’havia conservat este tipus de ball o no es coneixia el costum. Les Danses són un acte de diversió que solen tindre unes dates festives concretes en les quals són ballades i sovint un sant a qui es dediquen.
Al intentar acoplar en alguns pobles una Dansà estandarditzada s’han comés molts errors. Un error típic, ha sigut concebre Les Danses com una manifestació homogènia a totes les comarques valencianes, ja que hi ha variacions de comarca a comarca i de poble a poble, tant pel que fa la música com la coreografia o els passos de ball.
El pitjor error de tots, però, potser siga que esta neodansà s’haja implantat allà on es conservaven, vives o a la memòria, variants locals de Les Danses, sovint menys vistoses però amb bastant més sabor tradicional.
El cas de l’Alcúdia
El cas de l’Alcúdia, afortunadament, no és especialment greu. Al nostre poble les dos agrupacions folklòriques organitzen la seua pròpia Dansà, amb alguns elements rituals que considerem importants, com ara la indumentària i també la data ,Sant Joan i Sant Antoni Abat. Al cas de la Dansà de sant Antoni es va fer un interessant intent d’acostar-se a com serien les danses a la ciutat de València.
Òbviament, aquest model híbrid de dansà, no ens satisfeia perquè s’acosta ben poc a la realitat de Les Danses que s’han conservat vives a molts pobles. Llavors sorgeix la pregunta ¿quin model és l’adequat per a l’Alcúdia?
Tenim, doncs, diversos models comarcals on mirar-nos. Guadassuar, conserva les seues Danses amb gran participació popular. També coneixem les Danses de Torís, Real, Algemesí, Sueca, Benimuslem, Riola i Cullera. També es conserven les partitures de Les Danses del Marquesat i de Carlet. Així mateix convé no oblidar que el carrer Nou de l’Alcúdia conserva una mena de danses molt evolucionades, el tradicional Ball de Carrer. Tots els elements, musicals i coreogràfics, que ens aporten Les Danses conservades a la comarca de la Ribera, ens han ajudat a buscar un model propi per a l’Alcúdia.
Així ,ajudats per l’eminent folklorista Fermín Pardo, ens disposem a implantar per a la propera festa de sant Antoni un nou model de Les Danses que s’adapte a l’estil propi de La Ribera, i que per tant siga assequible per a ser ballat per tothom que vulga acompanyar-nos. Al mateix temps ens proposem que aquest model basat en la tradició riberenca esdevinga el model de Les Danses propi de l’Alcúdia.
Les Danses d’enguany a l’Alcúdia
Per a aquestes Danses a Sant Antoni, proposem fer l’estructura clàssica amb tres parts, jàquera, danses i fandanguet.
-La melodia de la jàquera s’ha tret de les antigues partitures de les danses de Guadassuar.
-Per a la part de les danses hem optat per traure a la llum l’antiga partitura de Les Danses que es ballaven a Carlet.
-Per al fandanguet o ball trencat l’opció ha estat introduir la melodia del Ball de Carrer Alcudià.
Només ens faltaria l’activa participació de tothom, als que convidem als propers tallers per a que aprenguen a ballar, les seues senzilles Danses a l’estil riberenc i alcudià.
Els dies del taller seran :
11/01/2014 (dissabte) hora: 11.30, a l’Hort de Manus.
13/01/2014 (dilluns) i el 15/01/2014 (dimecres), hora : 20:30, a la casa de la cultura.
Per a més informació telefonar a : 670036944 (Carmen Martínez) i 962540257 (Clara Millo Òptics). I també ens trobareu a la pàgina de facebook del grup.
Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!
Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !