Per Paco Chalmés
Blogdanses.es – Diari d’una espardenya
Es de nit a València. Ha passat una setmana des del diumenge de Pasqua. En algunes places del centre de València observe uns grans panells de fusta neogòtica que romanen il·luminats aguardant un altra festa valenciana tan peculiar com desconeguda per a la resta de l’estat i a la mateixa Comunitat/País/Regne… la representació dels miracles de Sant Vicent.
Com tantes vegades, pense en el prestigi i les alabances que tindria esta tradició en mitjans i cercles intel·lectuals si ésta festa fora celebrada en algún dels admirats països centre-europeus… de segur seria posada com exemple de l’erudició de la cultura popular, al barrejar un art com el teatre amb una celebració religiosa i popular.
Però estem a València, i a quasi ningú interessa que s’eleve el discurs de la nostra idiosincràcia… Fa poc intercanviava opinions amb un amic historiador sobre la poca rellevància als mitjans que adquireixen altres tradicions tan nostrades com la celebració de la Pasqua amb tots els seus elements o la propera i singularíssima festa del Corpus. A les televisions estatals ja s’hi hem acostumat cada any a les repetides imatges de la mona xocolatada de terres catalanes o a les repetides imatges del Corpus de Toledo i Sevilla… sense menció alguna dels costums de casa nostra… qué hi farem…
En qualsevol cas, alguna cosa comença a moure’s segons ens indica la notícia de que la Festa dels Miracles de Sant Vicent ha sigut declarada el passat dia 10 d’abril de 2015 per la Generalitat Valenciana “Bé immaterial d’Interés Cultural autonómic”.
Esperem que este siga el primer graó d’una escala ferma cap a la dignitat de les nostres festes i tradicions. A l’Altar de Russafa semblen tenir clara esta necessitat de reivindicar la festa vicentina, i amb ocasió del seu centenari, decidiren extraordinàriament representar dos miracles del Sant al a la plaça de l’Ajuntament de València, un d’ells amb coneguts actors i amb un guió estrenat per a l’ocasió sobre el paper de Sant Vicent en la fundació de la Setmana Santa sevillana i de Medina del Campo.
El grup de danses de l’Altar de Russafa també intervingué amb la interpretació d’alguna de les nostres peces de ball més emblemátiques.
Vos deixe amb unes fotos amablement facilitades via whatssap per una assitent a l’acte:
0 Comentaris
Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!
Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !