El grup de danses El Forcat ens parla sobre el nou CD que presentarà a València este mes de desembreArticle previ
Audio del disc de nadales de Pep Gimeno BotifarraSegüent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Alacant també fa muixerangues. Parlem amb David Belda, de la Muixeranga d’Alacant.

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Alacant també fa muixerangues. Parlem amb David Belda, de la Muixeranga d’Alacant.

Per blogdanses.es

 

Parlem amb David Belda, membre de la Muxeranga d’Alcant, formació que malgrat la seua curta trajectòria i gràcies a la bona acollida pels alacantins, ja s’està convertint en referent en moltes fites festives a la capital de la “millor  terreta del món”.

David ens parla de les motivacions per a constitïr una colla muixeranguera a Alacant i reflexiona amb nosaltres sobre l’auge del moviment muixeranguer que s’està experimentant arreu de les terres valencianes.

 

Un orígens recolzats en associacions d’Alacant

David ens conta que “el projecte el vam començar a idear en maig-juny però fins setembre no vam començar a treballar activament per encetar-ho. En total sumem ja vora una trentena de membres”

Habitualment este tipus d’iniciatives solen originar-se en el sí d’altres col·lectius o associacions. Preguntem a David si és eixe el cas de la Muixeranga d’Alacant: “Origen com a tal, no. Això sí, hem rebut molt de suport de la gent del Casal Popular Tio Cuc o de La Cívica“.

“L’IES Jorge Juan ens ha cedit el seu gimnàs perquè assagem. De moment no hem tingut l’oportunitat de comprovar quin recolzament institucional tenim. El temps dirà”.

 

Donar visibilitat a un Alacant diferent

A la pregunta de per qué una Muixeranga a Alacant, David és contundent en la resposta: “I per què no? Alacant té la necessitat històrica de tindre un referent com la Muixeranga que, junt a altres associacions i col·lectius, done visibilitat a una Alacant ben diferent a la que ens han contat sempre”.

“És cert que no està constatada una tradició muxeranguera a estes terres… sols hi ha un video d’una torre humana feta al Postiguet d’Alacant, però no tenim cap evidència, de moment, que demostre que si a Alacant es feien o no muixerangues. En qualsevol cas sí podem dir que és un retrobament amb la cultura i tradició valenciana“.

Parlant amb David me n’adone de la seua profunda estima per Alacant. No de bades em conta que “el nostre tret peculiar són els colors: blanc i blau, que són els colors de la bandera d’Alacant, amb faixa negra. Encara no tenim cap melodia perquè portem poc de temps de vida”.

 

muixeranga_Alacant1 muixeranga_Alacant2 muixeranga_Alacant3 muixeranga_Alacant4

 

Projectes de futur

“El nostre projecte a curt plaç és consolidar-nos com a colla muixeranguera, créixer en la quantitat suficient per garantir la sostenibilitat i poder fer actuacions regulars, si escau. La propera cosa que farem serà una presentació del projecte a Sant Vicent del Raspeig.

Parlant sobre la rebuda pels ciutadans de la ciutat d’Alacant, David comenta que “de moment, espectacular… no parem de rebre missatges de suport que ens encoratgen a que aquest projecte seguisca endavant”.

David sentencia: “la Muixeranga d’Alacant obrirà el seu espai dins de la cultura i tradició alacantina i ens farem el nostre lloc entre el món de les fogueres i la cultura i tradició popular perquè, en uns anys, l’imaginari col·lectiu d’Alacant pensarem en la tradició muixeranguera com una cosa pròpia nostra“.

 

Les muixerangues estan obertes a tots els que respecten la llengua i les tradicions

Comentem amb David el fenòmen de la febra muixeranguera que es viu actualment arreu dels pobles i ciutats valencians. Preguntat per les possibles motivacions d’eixe fet, el muixeranguer alacantí opina que “és una activitat que pot fer gent de totes les edats, cadascú té unes funcions segons capacitat física, però tots són esencials per poder carregar una muixeranga, de l’enxaneta a la base. Una muixeranga ajuda a fer pinya amb la gent de manera col·laborativa, a la par que és un retrobament amb la nostra cultura. Potser eixa siga una de les raons”.

Continuem insistint, plantejant que en molts àmbits continúa associant-se muixeranga amb reivindicació de caire nacionalista… Volem saber qué opina el nostre interlocutor al respecte, i si considera que les muixerangues estàn obertes a tot el món, siga o no nacionalista. “Per suposat que està oberta a tothom. Si esperàrem que la colla d’Alacant fora una colla formada únicament per nacionalistes estaríem limitant no ja el creixement de la nostra colla, sinó la nostra existència. Les muixerangues estan obertes per totes aquelles persones que tinguen un respecte i una estima a la nostra llengua i tradicions, independentment d’idees polítiques“.

En qualsevol cas, constatem que la Muixeranga d’Alacant ha establert relacions amb altres colles muixerangueres valencianes, ja que, segons David ens confirma “sense l’ajuda de colles com la de Pego, la Nova d’Algemesí, la de Camp de Túria, Camp de Morvedre o la de Castelló (cadascú en la seua mesura) no hauríem avançat tant com hem avançat. Tot allò que sabem, ho sabem per ells”.

Llarga i fecunda vida desitgem des de blogdanses.es a esta formació que des de terres alacantines ha vingut per a quedar-se i plantejar nous camins dins de la tradició valenciana. Vos seguim, amics alacantins!

 

Més informació a: https://www.facebook.com/MuixerangadAlacant?fref=ts

 

 

 

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?