Milers de persones assistiren a les Danses del 9 d'octubre a ValènciaArticle previ
Adéu i moltes gràcies, Al Tall, per sempre (I)Següent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Les últimes mantes morellanes

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Les últimes mantes morellanes

Per Paco Chalmés.

Administrador de Blogdanses

 

Otilia ens rep amable a la seua tenda del carrer Juan Giner a Morella, a la comarca de Els Ports.

El gran rètol de Mantas García ens fa de pòrtic a una botiga atapeïda de gènere exposat. Entre els espais s’hi veuen els últims telers que queden al municipi, on s’hi fabriquen encara de manera manual les famoses mantes morellanes.

 

Una tradició familiar des de 1846

Blogdanses: Des de quan tenen vostés la botiga?

Otilia: No es tracta a soles d’una botiga. La nostra familia regenta el taller on fabriquem les mantes morellanes des de 1846. L’activitat s’ha mantés al llarg de generacions, passada de pares a fills des d’aleshores.

 

Bd: Veig ací estos telers… són de mostra, o encara els utilitzeu?

O: Els telers estàn en ús i estàn ací des de que fa 20 anys traslladàrem el taller que teniem vora el Castell de Morella. La prova de que tant els telers com l’ordidor están en ús és que el fil de l’ordi (bovina suministradora) està blanc, sense pols.

 

Bd: I són vostés aleshores els únics que encara hi fan mantes morellanes de manera manual?

O: A la població som l’únic taller que hi queda. El visitant que vinga a Morella podrá vore per tots els comerços mantes de tot tipus, la majoria fabricades a països extrangers. Però les úniques fabricades ací i de manera manual són les que porten la nostra etiqueta.

 

Les mantes morellanes i la tradició.

Bd: Aleshores vostés continúen fabricant com es fea abans… o ha canviat alguna cosa?

O: La fabricació mitjançant teler no ha canviat, i eixe aspecte fonamental continuem mantenint-lo com sempre. Sí ha canviat la qualitat del material… abans les mantes s’usaven fonamentalment per a cavalleries, i utilizavem borra (una espècie de llana basta) per fer-les. Actualment les mantes es fan amb llana d’ovella portada de les poques fabriques de transformació que hi queden a l’Estat, i les barregem amb cotó i acrílic. Però l’essència del producte la conservem.

 

Bd: Veig a la vostra botiga mantes de molts colors i amb molts motius… són tots tradicionals?

O: La fabricació manual ha propiciat des de sempre que les mantes puguen personalitzar-se amb els colors que el comprador triava. Així i tot, hi ha uns motius més de tota la vida que altres, i que nosaltres continuem ofertant. Últimament hi estem recuperat altres motius antics, copiats de peces originals de l’època.

 

Bd: Ha hagut alguna innovació que hagen incorporat al llarg del temps en la fabricació d’este producte tan tradicional?

O: Bò, je hem dit que el material base ha canviat, però que la técnica continúa sent la mateixa. La demanda derivada dels turistes que visiten Morella i l’enfocament al mercat de les falles ha fet que hi fabriquem bosses, espardenyes, faldes i fins i tot xals per abrigar les falleres a les fresques nits de les festes.

 

El mercat faller, clau en la supervivencia de l’activitat

Bd: Aleshores els seus principals clients són fallers?

O: Fonamentalment. Tant particulars com cases d’indumentària de les principals poblacions on se celebra la festa de les falles a la nostra terra. València, no cal dir-ho, però també Alzira, Gandia, Dénia… Podem dir que gràcies a les falles hem pogut mantindre esta activitat tradicional, i això que a Morella no en plantem, de falles!

 

Bd: Quí més demanda mantes morellanes?

O: Al ser un producte tradicional i personalitzable, hem tingut clients de tot tipus. Els grups de danses –com el d’Enguera- i els que volen reproduir la indumentària tradicional de les zones d’interior ens fan encàrregs, ja que no sols fem el motiu morellà, sino tots aquells que ens demanen.

 

Bd: Algún client famós, després de tants anys en la fabricació d’un producte tan peculiar?

O: Molts. I d’alguns fins i tot no en puc parlar… d’altres, en canvi, hi tenim fotografies: Hem servit a Julio Iglesias que ens encomanà una manta de grans dimensions, a Camilo José Cela, al cantant Silvio Rodríguez…

 

El futur de les mantes morellanes

Bd: Llavors, està asegurada la supervivencia de l’únic teler que encara fabrica manualment mantes morellanes?

O: Hem de reconeixer que hui per hui, la faena no se’ns acaba, entre les encomandes per a tendes d’indumentària i les dels particulars. Així i tot, sí que veiem que hi està prenint força la competència feta per les peces venudes a no pocs comerços com a mantes morellanes i que són en realitat d’altres països. Molts visitants que venen ací s’emporten eixe tipus de peces convençuts que han adquirit una autèntica manta morellana, i això ens entristeix.

 

Bd: Quines serien llavors les mesures a emprendre?

O: És una qüestió a la que hui per hui no s’està fent massa cas des d’instàncies oficials. El client sensibilitzat en qüestions d’indumentària tradicional no hi cau en la confusió, però sí molts altres. Nosaltres etiquetem tots els productes i com que som els únics fabricants manuals, eixa és la garantía d’adquisició d’una manta morellana tradicional.

 

NOTA: Més informació a http://www.mantamorellana.com/

 

No url attribute defined!

 

Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?