Informant: Grup de Danses L’Almogáver de Sueca
L’any 1994 dotze persones es reuneixen per a crear un grup de danses que satisfera les seues aspiracions com a balladors. Gent entre 25 i 35 anys que els agradava ballar i més concretament balls i danses populars del País Valencià. Es van crear els estatuts i es va triar el nom entre mitja dotzena de propostes.
No hi tenien gaire repertori,al començament. Una mica de dansada,alguna jota i tres o quatre danses de processó.
Res a vore amb l’extensa col·lecció de balls i danses de que disposa el grup a l’actualitat, fruit de dues dècades de treball ininterromput que ha fet que ,entre boleros, fandangos,jotes,malaguenyes,etc., avui compten en el seu saber amb quasi quaranta balls populars i danses processionals.
Des del començament hi hagué gent que es volia afegir a ballar amb ells,i s’hagué de muntar una escola,element molt important i imprescindible,on els nouvinguts aprenen a ballar per a després integrar-se al grup de danses.
El grup L’Almogàver és l’organitzador de la dansada de Sueca que, tots els anys es fa a les festes del poble a setembre, diumenge pel matí, i on participen grups de danses d’altres poblacions: Xàtiva, Alzira,Alfab,Alcàsser Algemesí,Paterna,La Llosa de Ranes, Sagunt i així fins a més de vint. Després el grup de Sueca es torna la visita anant a ballar a les dansades d’aquestes poblacions.
Un dels èxits d’aquest grup va ser la recuperació de les danses del Corpus al 2005 i més concretament dos anys després, al 2007, de la dansa de La Moma, fet molt comentat a la premsa escrita i audiovisual,tant local com comarcal. Al 2009 incorporarien també el ball de Nans a aquesta processó,per primera vegada amb caps propis de l’associació.
El grup L’Almogàver ix ballant a la processó de la Mare de Déu de Sales, patrona de Sueca, des de 1994. En principi al ser poca gent, només eixia una dansa, que amb el pas del temps i la incorporació de nous balladors/es es convertiria en dues, després tres, quatre, fins al que es pot vore en l’actualitat on participen vora 70 persones entre xiquets, escola i el grup de danses.
Ha participat al Festival Internacional Folclòric dels Alfacs, al centenari de la cooperativa “Unió Cristiana” (2003), la Fira de Turisme de València, agermanament Sueca-Palafrugell-Vallirana, el Betlem de la Pigà en totes les seus representacions, la Europeade en Alemanya,presentacions de falles, a les celebracions del 9 d’Octubre sempre, la dansada de la falla Via del Materal, Homenatge a “Joan Fuster-50 anys de Nosaltres els valencians”, festes veïnals o de carrer, etc. També fa exposicions d’indumentària valenciana, xerrades folclòriques,etc.
Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!
Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !