El grup de folklore de la federació participa en la VI trobada d'Albacete Article previ
La Trobada de danses de la Nova Escola celebrará la seua quarta edicióSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Grup de danses L’Almogàver: 20 anys conreant la tradició a Sueca

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Grup de danses L’Almogàver: 20 anys conreant la tradició a Sueca

Informant: Grup de Danses L’Almogáver de Sueca

L’any 1994 dotze persones es reuneixen per a crear un grup de danses que satisfera les seues aspiracions com a balladors. Gent entre 25 i 35 anys que els agradava ballar i més concretament balls i danses populars del País Valencià. Es van crear els estatuts i es va triar el nom entre mitja dotzena de propostes.

No hi tenien gaire repertori,al començament. Una mica de dansada,alguna jota i tres o quatre danses de processó.

Res a vore amb l’extensa col·lecció de balls i danses de que disposa el grup a l’actualitat, fruit de dues dècades de treball ininterromput que ha fet que ,entre boleros, fandangos,jotes,malaguenyes,etc., avui compten en el seu saber amb quasi quaranta balls populars i danses processionals.

Des del començament hi hagué gent que es volia afegir a ballar amb ells,i s’hagué de muntar una escola,element molt important i imprescindible,on els nouvinguts aprenen a ballar per a després integrar-se al grup de danses.

El grup L’Almogàver és l’organitzador de la dansada de Sueca que, tots els anys es fa a les festes del poble a setembre, diumenge pel matí, i on participen grups de danses d’altres poblacions: Xàtiva, Alzira,Alfab,Alcàsser Algemesí,Paterna,La Llosa de Ranes, Sagunt i així fins a més de vint. Després el grup de Sueca es torna la visita anant a ballar a les dansades d’aquestes poblacions.

Un dels èxits d’aquest grup va ser la recuperació de les danses del Corpus al 2005 i més concretament dos anys després, al 2007, de la dansa de La Moma, fet molt comentat a la premsa escrita i audiovisual,tant local com comarcal. Al 2009 incorporarien també el ball de Nans a aquesta processó,per primera vegada amb caps propis de l’associació.

El grup L’Almogàver ix ballant a la processó de la Mare de Déu de Sales, patrona de Sueca, des de 1994. En principi al ser poca gent, només eixia una dansa, que amb el pas del temps i la incorporació de nous balladors/es es convertiria en dues, després tres, quatre, fins al que es pot vore en l’actualitat on participen vora 70 persones entre xiquets, escola i el grup de danses.

Ha participat al Festival Internacional Folclòric dels Alfacs, al centenari de la cooperativa “Unió Cristiana” (2003), la Fira de Turisme de València, agermanament Sueca-Palafrugell-Vallirana, el Betlem de la Pigà en totes les seus representacions, la Europeade en Alemanya,presentacions de falles, a les celebracions del 9 d’Octubre sempre, la dansada de la falla Via del Materal, Homenatge a “Joan Fuster-50 anys de Nosaltres els valencians”, festes veïnals o de carrer, etc. També fa exposicions d’indumentària valenciana, xerrades folclòriques,etc.

 Final de curs Juliol 2011 (36) modified

Article   0 Comentaris

Login

Lost your password?
X