La festa de Sant Antoni als Ports: Una festa molt identificada amb un territori i la seua gent.Article previ
Imatges de les Danses a Sant Blai a Russafa - ValènciaSegüent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Pel febrer les danses al carrer: S’acosten les recuperades danses de Sueca

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Pel febrer les danses al carrer: S’acosten les recuperades danses de Sueca
Articles relacionats

Per Mondu

De l’Escola de Danses de la Ribera

 

Sempre hem escoltat que les danses de Sueca es ballaven la vespra de la mare de Déu, i així es recull a diversos documents relacionats amb la història del nostre poble, Sueca.

Però pot ser que al tenir present sols l’època actual on les festes majors de Sueca tenen lloc al voltant del 8 de setembre, data aquesta a la qual es celebra el naixement de la Verge María , però no l’inici de la devoció del poble suecà en vers la seua Mare de Déu de Sales. Hom podria considerar que eixes dates són quan es ballaven les danses, però partir d’eixa data ens pot abocar a un punt de partida erroni on fins i tot es poden realitzar afirmacions gens encertades de la recuperació de certes tradicions de caire local. Les festes a la Mare de Déu de Sales no han segut sempre com les coneixem ara i ni tan sols a les dates actuals, doncs abans es celebraven al mes de febrer per celebrar la festa de la “troballa” i durant els tres dies de carnestoltes, tanmateix com que del 1689 a 1760 tenien lloc , de forma ocasional i no continuada, al mes de novembre.

L’Escola de Danses de la Ribera continuà aprenent-les tal i com les ensenyava, per ser interpretades a les mostres, competicions o formant part d’espectacles folklòrics la “Secció Femenina”, quan els suecanes i les suecans deixaren de ballar-les, fins que les recuperà i portà al seu espai natural “el carrer i la plaça del convent”, lloc on es troba la Mare de Déu de Sales, tot aprofitant els actes que al 2011 es feren al voltant del 650 aniversari de la “troballa de la imatge” pel llaurador Andreu Sales. La Mare de Déu de Sales és el nucli més important de les tradicions del nostre poble. Al voltant d’ella es fan festes, la processóns , es disparen els millors els coets, menjars familiars, ….I tot això neix d’una fita “ la troballa”, fet que va ocórrer el 14 de febrer de 1361, data a la qual es celebraven les festes durant un llarg període, i és aquest el veritable punt de partida de la devoció suecana per venerar la imatge de la seva Mare de Déu.

 

sueca1 sueca2

 

D’aquelles Danses de Sueca actualment es conserven cinc figures la “trena”, que ve a ser el que habitualment anomenen alguns pobles com a cadena, i les quatre “mudances” o canvis entre els components dels quadres que d’una forma o altra també trobem similars a pobles dels voltants. L’Escola de Danses de la Ribera li ha acomodat un “inici” amb el minué de la Xàquera i un final o fandango. El pas és semblant al de jota per darrere, i les figures o mudances que han arribat als nostres dies són el creuament diagonal, creuament amb la parella, el quadre i la pinya, totes elles sense cabrioles i de molta senzillesa.

El mateix que succeeix amb les tradicions religioses tenim amb les danses com a font de tradicions, doncs és la manifestació folklòrica més antiga que es coneix , i que amb l’arribada del cristianisme passà a tenir lloc a les festes religioses més destacades del poble. Les danses eren el punt eixe on es trencava la rutina del treball, on s’establia sovint la connexió entre homes i dones al mig del carrer, per ballar, xerrar, fer “miradetes”,etc.

Des de l’Escola de Danses de la Ribera quan ens plantejàrem recuperar les danses de Sueca (que són les que ballem i principalment divulguem tant dins com fora de Sueca), volíem vincular-les a les festes tradicionals suecanes i en especial a la més important des de fa 655 anys, les de la Mare de Déu de Sales , de la mateixa forma que al setembre del 2014 férem una ronda tradicional per les vespres de la celebració actual , per això consideràrem que la troballa era el punt idoni per unir estes dues tradicions, que sovint són oblidades pel poble.

És per això que cada segon diumenge de febrer des del 650 aniversari de la troballa, les danses tornen al carrer de la Mare de Déu i a la plaça del Convent cap al migdia, i així ho farem este diumenge 8 de febrer, amb amics vinguts d’altres poblacions que seran també partícips d’este esdeveniment singular, cap a les 12:30 del migdia. Mourem en cercavila des del c.m. Bernat i Baldoví per arribar, músics i dansaires el creuament delcarrer de la Mare de Dú i del carrer del Molí per ballar les danses de Sueca.

Les nostres danses són com l’anunci de la festa i per això comptem amb la col·laboració de la Reial Associació i de la Regidoria de Festes , i com sempre que fem actes l’Escola de Danses de la Ribera ens acompanya desinteressadament la Colla de Dolçaines i Tabal Tabalaina.

A tots ells i al poble de Sueca gràcies.

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?