Moncada y Alfara acogen el Festival Internacional de Música y DanzaArticle previ
Les Danses protagonistes en l'arrancada de les festes d'AlcàsserSegüent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Els Quadres de Balls populars, de moda novament?

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Els Quadres de Balls populars, de moda novament?
Des d’un temps ençà algunes agrupacions entre les quals estem Les Folies, treballem amb el material que han trasmés les “antigues” balladores de la sección femenina de les diverses localitats. Algunes d’aquestes dones, cas de Lola Pla a Carcaixent, Amparito Banyuls a Corbera, Lolín Peiró a Tavernes o Mercedes Alminyana a Simat de Valldigna van conèixer els mestres anteriors a aquest període tot i ensenyant-se amb aquells les danses, balls i coreografies que executaven.
Si bé està clar que a la Ribera i la Valldigna s’han transmés prou bé alguns balls d’aquests mestres (a través de la sección femenina, clar) altres han passat a l’oblit per diverses raons, entre elles la no comprensió d’algun d’aquests balls, cas dels balls de les valencianes amb les seues variants per la de l’u i dos i per la de l’u i dotze principalment.
La tasca que des de les Folies hemrealitzat a la nostra comarca, la Ribera del Xúquer, ha estat la recuperació, o si es vol millor, la tornada als escenaris dels antics balls que realitzaven els quadres populars de principi de segle XX a les poblacions de Carcaixent, Alzira, Corbera, Simat, Tavernes, Benifairó, Polinyà, Llaurí, Riola, Cullera, Xeresa, Xeraco i Gandia. Totes viles i ciutats connectades mitjançants mestres de balls com és el cas del mestre Corretja d’Alzira i en menor mesura els Pla de Carcaixent.
La meua sorpresa rau en el colp d’efecte que ha provocat l’estrena de l’espectacle Al mestre Corretja, José España Sifre, estrenat al gran teatre d’Alzira el dia 30 d’abril de 2010 i que va estar precedit d’una xarrada sobre el procés de’investigació realitzat en la qual va participar molt amablement la senyora Na Victoria Sousa Genoves Victorieta, i Amparo Banyuls Tornero, nomenada posteriorment a Corbera el dia 5 de setembre com a Mestra Honorífica de les Folies, doncs ha estat aquest l’últim grup que per dir-ho amb les seus pròpies paraules “els he ensenyat jo”. Aquest espectacle que feia un recorregut per les diferents poblacions on s’han replegat materials d’aquest mestre mostrava també la indumentària, tópica i típica, usada pels balladors de l’época i que molt gratament posteriorment hem vist reproduir per diferents agrupacions.
La sorpresa no rau en la còpia o no d’aquest material, sino en com després de titllar aquest tipus de material i roba ,que també forma part de la nostra història, de no canònic, inclús de NO “tradicional” vers una roba sovint reinterpretada fins a la sacietat i copiada de pintures franceses, angleses, italianes i inclús ruses “del siglo dieciocho” del colp a repent canvia i és aceptada del dia al matí per tots i totes, i açó em porta a preguntar en veu alta:
Tan mal està el món folklòric valencià que un sol espectacle pot variar el gust d’alguns grups “capdavanters” en aquesta matèria?
HI ha una crisi en el món folklòric?
S’ha acabat la supremacia del segle XVIII, i acceptem ja també els tòpics?
Bé espere que algú em diga alguna cosa….
Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?