Per Paco Chalmés
De blogdanses.es
Als darrers anys estan posant-se de moda les xarrades sobre indumentària tradicional nascudes sobre tot per la conjunció de dos interessos legítims: el de les firmes comercials que volen donar-se a conéixer i les comissions festeres o associacions culturals que veuen una ocasió immillorable d’obtenir informació sobre una matèria de la que en són usuaris.
Hui vull destacar una d’eixes xarrades sobre indumentària valenciana: la que organitza l’Associació Cultural La Carraspera el proper dia 28 de març a les 11.30 h. del matí als seus locals socials a la Carretera d’Escrivà, 21-baix de València, ja que no es tracta d’una xarrada més, fonamentalment per dos motius:
_ És una xarrada sobre Indumentària tradicional masculina del segle XVIII.
_ El confereciant és Vicent Pardo, indumentarista titolar de la firma Cadeneta i Lluentons, que treballa de manera rigorosa sobre patronatges i models antics. Ja parlarem amb ell en una extensa entrevista que podeu rellegir punxant ací.
Parlant d’hòmens
Moltes vegades els hòmens són els grans oblidats als debats sobre indumentària tradicional, i tanmateix, esta indumentària ha sigut la que, al menys al si del món faller, ha experimentat un canvi més radical als darreres anys, rescatant una estètica que vingué a difuminar l’uniforme de faller-botifarra.
Li he preguntat a Vicent Pardo qué temes tractarà concretament a la xarrada del dia 28 de març, i la seua resposta ha sigut immediata: “intentaré tractar tot allò que afecta al vestir de l’home, des del calcer fins als complements del cap”.
Així, Vicent promet aclarir-nos als usuaris de la roba tradicional masculina qüestions com la manera de lligar les espardenyes, quan correspon portar sabata, la manera adequada de portar els saragüells, l’us de la jupa, la manera correcta de posar-se el mocador, el mode adequat de portar els diferents tipus de barret… entre d’altres.
Es tracta en definitiva de “marcar la diferència entre el que suposa tirar-s’ho tot damunt i fer un ús adequat de cada peça i complment”.
Els organtizadors de la xarrada: La Carraspera
L’Associació Cultural La Carraspera naix al 2007, per iniciativa d’un grup d’amics interessats per la recuperació del nostre folklore, al barri de Patraix de València, dins del qual van recuperar els Nadals al carrer i també son els organitzadors de la dansà en honor a la Mare de Déu dels Desemparats del grup de casetes, així com la dansà de la Tardor , a la Plaça de Patraix.
Destaca la seua participació en diverses dansades de la Ciutat de València y la seua provincia, a més a més de les seues actuacions contractades pel SARC.
Varen actuar al Palau de la Música de València al 2012 i recentment a l’Auditori de Mislata al 2015 amb uns espectacles a benefici de l’Associació d’Esclerosi Múltiple de la Comunitat Valenciana (ACVEM)
0 Comentaris
Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!
Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !