El Festival Solidari de Folklore arreplega 1.500 quilos d'alimentsArticle previ
El G.D. Les Moreres de Riola convida a la participació amb un taller de balls per al proper dia 4 de generSegüent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Els cants tradicionals de Nadal recorreràn els carrers de Sueca

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Els cants tradicionals de Nadal recorreràn els carrers de Sueca

Informant: Salvador Lamolda “Mondu”
President de l’Escola de Danses de la Ribera
i de la Colla Tabalaina

Quan arriba el Nadal tot sembla especial, es canten les cançons de l’època,…però ja fa uns 10 anys que la Colla de Dolçaines i Tabals Tabalaina i l’Escola de Danses de la Ribera recorren junts els carrers cèntrics de Sueca. Ho fan amb els seus instruments i les seves danses per felicitar les festes a les veïnes i veïns, es tracta de mantenir la vella tradició d’anar per les cases cantant l’aguinaldo, tradició que han importat a poblacions veïnes.

No demanen res a canvi, no volen cap remuneració econòmica, ni que això siga institucionalitzat per cap administració doncs sols es tracta de mantenir una tradició popular, la que sempre ha fet el poble: la que toca per Nadal !

Els primers anys ja varen incorporar els balls de pastorets, després els més grans començaren a ballar a ritmes de vals-jota aquelles nadales i cançons d’aguinaldo que donaven per fer-ho.

El repertori és variat i extens, tant de melodies locals com d’altres més llunyanes, com poden ser les dedicades als pastorets, al naixement del “jesuset”, al portal de Betlem… Hi ha de religioses i de profanes, de satíriques i de serioses, d’antigues i de més modernes, descriptives, viatgeres com la que diu a Betlem me’n vull anar, gastronòmiques com l’olla de Nadal. Tenen cançons de tot tipus.

Enguany, a més del repertori habitual interpretaran amb les seves danses la del “petit vailet” (que ja fou coreografiada  el Nadal passat  i dues més que va recollir en el seu dia En Fermí Cortés (cronista oficial de Sueca), “donem l’aguinaldo” i “Sant Josep se’n va a la plaça” .

L’acte partirà el diumenge 22 de desembre des del centre municipal Bernat i Baldoví a les 18:30 h. i recorrerà els carrers de Sant Josep, Mare de Déu, Sant Cristòfol, pl. de l’Ajuntament, Sequial, Utxana, Abdó i Senent, i Ronda del Borx.

Amb aquesta tasca altruista de dolçainers i tabaleters de Tabalaina i balladores i balladors de l’Esccola de Danses de la Ribera, a més de les seves felicitacions per les festes, contribueixen i consoliden al llarg d’estos 10 anys la tradició dels cants de nadales i “aguinaldos”, això sí, sense que coste cap euro a les arques municipals ni a cap contribuent  doncs es millor que els diners que es puguen invertir en estes tradicions els repartisquen en donacions  solidàries als més necessitats que per desgràcia cada vegada en són més.

Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?