Ha arribat l'hora de restaurar les danses d'OlivaArticle previ
L'organització del I Aplec de danses del poble valencià publica el programa d'actesSegüent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

El ball de Carrer de l’Alcúdia

Article   1 Comentari
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
El ball de Carrer de l’Alcúdia

Per Lluís Palop “Lutxo”

Professor d’història i mestre de ball tradicional valencià

 

Des de temps immemorial, el carrer Nou de l’Alcúdia, actualment anomenat carrer Rector Muñoz, celebra les seues festes en honor a La Mare de Déu del Pilar, La Pilarica, que diuen ells. Les festes són molt senzilles, i tenen el seu colofó amb el Ball de Carrer. Es tracta d’una mena de danses ballades per parelles  disposades en filera, que ballen valsant i fent encreuaments mentre recorren el carrer, al so d’una xaranga, normalment part de la “Filharmònica Alcudiana”.  El costum mana vestir-se de baturros, o almenys posar-se mantó de Manila les xiques, i faixa i espardenya els xics.

Incomprensiblement és una festa poc coneguda i fins i tot poc valorada a l’Alcúdia. Molts aficionats al folklore la veuen com una manifestació menor, fins al punt que als anys 90 corregué un seriós perill de desaparèixer. Així, una de les organitzadores, Vicentica Madramany, demanà ajuda al nou grup que s’havia format a l’Alcúdia, El Bolero Grup de Danses, que recopilà la forma de ballar de la gent del carrer (valsejant i fent evolucions, però mai fent pas de jota) i s’imposà com obligació ballar-lo tots els anys. Curiosament, quan deixà d’utilitzar indumentària a l’antiga i tornà a lluir simplement mantons i faixes, la participació popular augmentà.

Podem dir que ens trobem amb la versió alcudiana del ball de les Danses, o com es diu modernament, la dansà. De fet, si bé el ball està més evolucionat en haver substituït la dansa plana pel valset, compta amb molts dels elements de Les Danses: el ritual, la cercavila per fer  començament i a l’acabar, la disposició de les parelles, fer encreuaments en parella, l’acceleració al final a mena de fandanguet… per això, representà a l’Alcúdia al Ier Aplec de Danses a l’estil de la Ribera, celebrat a Riola al mes de juliol.

Així que, ja ho sabeu, el proper 12 d’octubre a les 18.30 h esteu convidats a participar-hi. Podeu vore alguns vídeos on es veu el ball, ensinistrar-vos en poc temps, lluir el vostre mantonet…i a ballar!

 

Vídeos:

 

Article   1 Comentari

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?