Curs cant d'estil amb Carles DeniaArticle previ
La jota i el cant de l’u a les comarques valencianes. Conferència/concert de Fermín Pardo 2013.Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES
  • Sagueta Nova de Biar ens fa gaudir a PicanyaDifícil transmetre les sensacions viscudes el passat dissabte 28 d'octubre de 2017 a la Temporada de Folklore de Picanya amb l'Associació d'Estudis Tradicionals Sagueta Nova de Biar. Una execució dels balls rigorosa, espontània i sense posturejos innecessaris; [...]
  • Ja tenim ací la 6ª Temporada de Folklore Valencià de PicanyaJa tenim ací la 6ª Temporada de Folklore Valencià de Picanya, després de l'èxit de programació i assitència de públic de les temporades anteriors, el Grup de Danses Realenc amb [...]
  • En marxa la Setena Edició d’Arrelats Folk XàtivaEls dies 20 i 21 d’octubre podrem assistir a la setena edició d'Arrelats Folk, Mostra organitzada per l’Escola de Danses de Xàtiva. La presentació de la Mostra s’iniciarà el divendres [...]

Bolero perdut d’Algemesí

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Bolero perdut d’Algemesí

VIA| bercadanses.blogspot.com

A Berca Grup de Danses d’Algemesí hem anomenat Bolero Perdut a la novella restauració -que no recuperació- d’un ball bolero local, la qual portem feta des del 2005 a l’espera d’una ocasió oportuna per efectuar la seua estrena, com ho és ara el I Aplec de Danses a l’Estil de la Ribera que es durà a terme a Riola el pròxim 6 de juliol, després que siguen ballades les Danses d’Algemesí.

berca

Amb tot i amb això, la seua presentació oficial serà a la plaça Major d’Algemesí el dia 6 de setembre, Avantvespra de la Mare de Déu, amb la Societat Musical Santa Cecília d’Algemesí i, tot just, en la commemoració d’una jornada suggeridora: la Nit del Retorn; i formant part d’un acte més que centenari: la Ronda o Concert de la Mare de Déu de la Salut.

La melodia d’aquest bolero des de temps immemorials s’ha conservat dins el repertori musical de la Dansa dels Bastonets, dansa local que participa cada 7 i 8 de setembre a les processons a la Mare de Déu de la Salut; en la qual, precisament, és nomenada com a tal: el Bolero.

La restauració, hores d’ara, d’aquest bolero no ha de sorprendre ningú doncs, a més, tot component en ell és netament local. Melodia i mudances continuen oferint-nos i aportant-nos el regust algemesinenc que tant ens agrada d’evocar als qui estimem les tradicions del poble, perquè és des del propi centre de la seua Festa Major -la Processó a la Mare de Déu de la Salut- des d’on el Bolero Perdut ha sorgit totalment.

Amb les adequacions necessàries -dutes a terme per Vicent J. Vidal i Josep Lluís Sanchis- per recompondre amb aquesta bella melodia l’estructura completa d’un bolero que resseguisca els paràmetres d’un bolero riberenc; així com, també, amb la recuperació a la mesura correcta del ball de comptes d’algunes diferències o mudances actualment existents als boleros processionals algemesinencs, s’ha aconseguit la restauració d’un bolero que hem vingut a anomenar Bolero Perdut.
Perdut, perquè considerem perduda tota informació sobre l’origen i vicissituds d’aquesta melodia i de les mudances amb que es balla. Però també així titllat per necessitat de diferenciar-lo nominalment dels altres boleros d’Algemesí -processionals o no- com és el Bolero Vell -el Mallorquí- de fa temps recuperat, en base al qual s’originaren la resta de boleros de la Processó, font d’inspiració per a la composició de noves melodies, aquestes també motejades arran les seues creacions: el Pardines, el Francés, el del Centenari.
Article   0 Comentaris

Amb la col·laboració de:

novembre, 2017

Opcions d'ordenació

24nov(nov 24)20:30Aldaia: Qué flamenca que sóc20:30 Tama Teatre Auditori d'Aldaia, AV. de la Música, 11, 46960 ALDAIA, Spain

26nov(nov 26)12:00Jesus Pobre: Concert música festera12:00 Mercat Riu Rau de Jesús Pobre

COL·LOCACIÓ DEL MOCADOR DE PIT

Col·locació del mocador de pit - CAP 9 Col·locació creuat per dins

Col·locació del mocador de pit - CAP 8 Col·locació dins del gipó - per dins

CATEGORIES

Arxius

Login

Lost your password?
X