Curs cant d'estil amb Carles DeniaArticle previ
La jota i el cant de l’u a les comarques valencianes. Conferència/concert de Fermín Pardo 2013.Següent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Bolero perdut d’Algemesí

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Bolero perdut d’Algemesí

VIA| bercadanses.blogspot.com

A Berca Grup de Danses d’Algemesí hem anomenat Bolero Perdut a la novella restauració -que no recuperació- d’un ball bolero local, la qual portem feta des del 2005 a l’espera d’una ocasió oportuna per efectuar la seua estrena, com ho és ara el I Aplec de Danses a l’Estil de la Ribera que es durà a terme a Riola el pròxim 6 de juliol, després que siguen ballades les Danses d’Algemesí.

berca

Amb tot i amb això, la seua presentació oficial serà a la plaça Major d’Algemesí el dia 6 de setembre, Avantvespra de la Mare de Déu, amb la Societat Musical Santa Cecília d’Algemesí i, tot just, en la commemoració d’una jornada suggeridora: la Nit del Retorn; i formant part d’un acte més que centenari: la Ronda o Concert de la Mare de Déu de la Salut.

La melodia d’aquest bolero des de temps immemorials s’ha conservat dins el repertori musical de la Dansa dels Bastonets, dansa local que participa cada 7 i 8 de setembre a les processons a la Mare de Déu de la Salut; en la qual, precisament, és nomenada com a tal: el Bolero.

La restauració, hores d’ara, d’aquest bolero no ha de sorprendre ningú doncs, a més, tot component en ell és netament local. Melodia i mudances continuen oferint-nos i aportant-nos el regust algemesinenc que tant ens agrada d’evocar als qui estimem les tradicions del poble, perquè és des del propi centre de la seua Festa Major -la Processó a la Mare de Déu de la Salut- des d’on el Bolero Perdut ha sorgit totalment.

Amb les adequacions necessàries -dutes a terme per Vicent J. Vidal i Josep Lluís Sanchis- per recompondre amb aquesta bella melodia l’estructura completa d’un bolero que resseguisca els paràmetres d’un bolero riberenc; així com, també, amb la recuperació a la mesura correcta del ball de comptes d’algunes diferències o mudances actualment existents als boleros processionals algemesinencs, s’ha aconseguit la restauració d’un bolero que hem vingut a anomenar Bolero Perdut.
Perdut, perquè considerem perduda tota informació sobre l’origen i vicissituds d’aquesta melodia i de les mudances amb que es balla. Però també així titllat per necessitat de diferenciar-lo nominalment dels altres boleros d’Algemesí -processionals o no- com és el Bolero Vell -el Mallorquí- de fa temps recuperat, en base al qual s’originaren la resta de boleros de la Processó, font d’inspiració per a la composició de noves melodies, aquestes també motejades arran les seues creacions: el Pardines, el Francés, el del Centenari.
Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?