Crònica sentimental d’un concert (1a part) ADÉU I MOLTES GRÀCIES,  AL TALL , PER SEMPRE (II)Article previ
Ja tenim ací la II Temporada de folklore valencià de PicanyaSegüent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Ball i tradició: el repte de continuar celebrant Tots Sants a les nostres terres

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Ball i tradició: el repte de continuar celebrant Tots Sants a les nostres terres

Per Paco Chalmés. Administrador de Blogdanses

 

El record als difunts i les celebracions halloweeneres es barregen enguany en un Tots Sants que cau en cap de setmana.

La Fira de Tots Sants de Cocentaina integra ball i cant tradicional en la seua programació.

Diverses convocatòries integren la cultura tradicional en la celebració de Tots Sants a les nostres comarques.

 

Events que Blogdanses recomana en este cap de setmana de Tots Sants

 

La invasió de l’aliena festa de Halloween pot compaginar-se o tornar-se a substituir per les fites que des de blogdanses us recomanem per a este llarg cap de setmana.

D’esta manera, el dia 31, Nit d’Ànimes, cal destacar la festa que organitza l’Associació Cultural l’Horta a València. Concretament a la Plaça de l’Església de Vera, es preveu una desfilada de disfresses i el ball de la Dansà del Vetlatori, amb crema inclosa de la flama de Tots Sants. Sense dubte una fita a tenir en compte a l’hora d’atorgar un caràcter festiu a esta nit tradicionalment dedicada al record de les ànimes del purgatori.

Però si a terres valencianes hi ha una convocatòria marcada per la tradició, eixa és la Fira de Tots Sants de Cocentaina celebrada des de l’any 1346 amb el privilegi atorgat per Pere el Cerimoniós (II de València i IV d’Aragó). Tot un esclat festiu que inclou no pocs events culturals a la seua programació. Nosaltres destaquem els més relacionats amb el ball i música tradicionals que s’han previst enguany per als dies forts de la Fira, el 2 i el 3; són les actuacions del famós cantaor Pep Botifarra i els Sarau amb el que el Grup de Danses Baladre promet amenitzar els matins de la fira a la plaça de la Font d’esta població del a comarca de El Comtat.

Eixos mateixos dies, podem també gaudir de ball i música tradicional a Pedreguer, amb la 9º Festa de la Dansa, o a Castalla, el dia 2, amb el 4t Festival Dansant pels Pobles amb una bona mostra de balls interpretats pels grups de la comarca. Els que es queden a València capital, poden acostar-se el diumenge dia 3 a la jornada de Balls al carrer que es preveu a la Plaça de la Mare de Déu. I Castelló acull, el dia 31, la Mostra de Cant d’Estil al Centre Cultural Municipal.

 

Tres fites al nostre calendari

 

Sense dubte, totes éstes fites constitueixen una bona manera d’aprofundir des de la nostra tradició en el cicle festiu propi de les nostres terres per Tots Sants.

Cal recordar que al calendari festiu tradicional, són tres les fites marcades a les nostres terres: el dia 31 d’octubre per la nit celebrem la Nit de les Ànimes. Molts recordem el costum de iaies i mares encenent les “palometes”, humils candeletes que havien d’allumenar i guiar les ànimes del purgatori, que segons, la creència ancestral, passegen lliures en eixa nit retornant al món tangible en el que un dia viviren.

L’1 de Novembre, Tots Sants, es reserva als països de cultura catòlica a honrar a tots els difunts la santedat de la qual potser no ha estat reconeguda per les instàncies pertinents. En realitat és una manera de recordar totes les persones que han fet bondat al seu pas pel mon, i per això aprofitem per honrar els nostres familiars amb flors i rogatives.

El cicle commemoratiu finalitza el dia 2 de Novembre amb la celebració del Dia de Difunts, on el costum a les nostres terres ens convida a pregar per tots els difunts de la família.

 

El repte: mantenir la nostra tradició

 

El repte, en una societat laica però que a l’hora que vol mantenir i respectar els seus costums, és trobar el camí per que la nostra tradició es mantinga.

Els nostres grups de danses comencen a ofertar events que soporten una digna proposta que pot contrarrestar l’exponencial invasió del halloween al nostre calendari els darrers anys.

 

No url attribute defined!

 

Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?