Godella homenatja Josep Aparicio ‘Apa’, referent nacional del ‘cant d’estil’Article previ
Entrega de diplomas de tabal i dolçaina i cant d'estilSegüent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Riola acull el I Aplec de Danses a l’estil de la Ribera

Article   1 Comentari
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Riola acull el I Aplec de Danses a l’estil de la Ribera

aplec riberaEl ball de Les Danses és considerat la manifestació folklòrica valenciana per excel•lència, ja que, si bé amb moltes matisacions, és ballada exclusivament a les nostres terres, amb un territori que podríem delimitar, si no incloem els balls plans de les comarques septentrionals, des del Palància fins el Segura. Per això, des de la transició democràtica als anys 70, s’ha difós com a ball nacional per totes les nostres comarques, sostingut sempre per l’entramat associatiu que suposaven els Grups de Danses. Aquesta difusió, molt ben intencionada, es feia basant-se en models propis de la comarca de La Costera, caracteritzats per la inclusió de complicades mudances de ball de comptes, sense tenir en compte, en la majoria de les ocasions, els rituals associats al desenvolupament de la festa i l’existència de modalitats locals. També s’encunyava un nom nou: La Dansà.

L’associació cultural Amics i Amigues de les Danses a l’Estil de la Ribera naix de la necessitat de donar a conéixer, difondre i posar en valor les modalitats de ball de Les Danses conservades en la comarca de la Ribera, entesa des de Torís a Cullera i d’Almussafes a Castelló, i d’implantar als pobles on no s’ha conservat un model més coherent amb les formes de les danses locals, caracteritzats per la seua senzillesa, l’execució del pas pla que marca el colp fort del compàs davant i la inclusió puntual de passos valsats.

Així va sorgir la idea d’organitzar aquest I APLEC DE DANSES A L’ESTIL DE LA RIBERA, on podrem gaudir de danses tan vives i multitudinàries com les que es ballen a Guadassuar, o d’altres menys conegudes però encara vives com ara les de Riola, el poble amfitrió, Sueca, Cullera o l’Alcúdia. Així mateix podrem conéixer-ne d’altres restaurades en dates més o menys recents com ara les d’Algemesí, Carcaixent o Benimuslem; o apreciar les de Torís i Real, conservades com a muntatges d’escenari fets per la Secció Femenina i que ens valen de testimoni de com eren aquelles danses quan es ballaven al seu escenari natural, el carrer. A més, el poble d’Alginet ens mostrarà la seua proposta de danses noves composades a partir de models musicals i coreogràfics propis d’altres Danses de la nostra Comarca, La Ribera del Xúquer. Finalment, comptarem amb la presència de balladors de la Vall de Tavernes, que ens mostraran la seua modalitat de danses d’un poble d’una comarca veïna, La Safor.

Volem que siga una festa gran, i que, com ha estat a d’altres comarques com la Vall d’Albaida o La Mariola, es convertisca en un esdeveniment anual que servisca de punt de trobada i de reivindicació a una forma tan nostra de divertir-nos i de ballar com a riberencs i com a valencians.

Lluís J. Palop
Associació d’Amics i Amigues de les Danses a l’estil de la Ribera

NOTA: consulta ací programa d’actes

Article   1 Comentari

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?