Canten una versà a Canal 9 denunciant la seua manca de pluralitatArticle previ
Entrevista als Mestres de les Muixerangues d’AlgemesíSegüent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Les Danses del Patriarca

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Les Danses del Patriarca

Del blog de XAVIER RAUSELL

Dijous passat vaig assistir per primera vegada a la processó de la vuitava del Corpus al Col·legi-Seminari del mateix nom de la ciutat de València. Amb tot el ritual establert pel patriarca Ribera, des de l’any passat s’hi tornaven a interpretar les danses eucarístiques que amb música de Joan Baptista Comes, pareix ser les va manar fer el virrei Joan de Ribera al segle XVII. Encens, música, flors, enramada i una calor de vegades insuportable omlien la volta de l’esglèsia fins el moment de la processó en la qual prenien part cinc xiquets dansants. La recuperació havia estat realitzada l’any anterior, en 2010 i pareix ser que no hi van trobar cap documentació per tal de restaurar la dansa, ni la indumentària.

Sovint el que passa en el folklore, i ara voreu… L’any 1970 Na Vicenta Cueco i José M. Chavarri van muntar auquestes danses tot i basant-se en el seu propi gust (interpretant la música com Vicenta mateixa ha dit) i al piano el metre Chavarri. En aquell moment unes xiquetes, vestides d’angelet com si el misteri d’Elx fora, amb les albes blanques, perruca de tirabuixons i coronades amb flors i paperets daurats interpretaven les peces de Comes. Amb els anys aquestes peces es deixaren d’interpretar i eren dins del conjunt de les danses del Corpus de la ciutat de València les últimes per recuperar o reinterpretar.

En 2010 i amb la iniciativa de l’Institut Valencià de la Musica per tal de celebrar el 400 aniversari de la mort del sant fundador es va decidir a recuperar-les tot i no cercant exhaustivament aquella interpretació que va fer Cueco i Chavarri en els anys 70.

De totes formes, cal celebrar la reintroducció d’aquestes danses dins de l’extens ritual eucarístic de la institució, cal felicitar també la interpretació dels xiquets així com dels vestits a “l’antigua espanyola” si bé i com sempre passa haguera estat desitjable tindre en compte aquelles persones que si bé en eixe moment històric no tenien més medis o suficient informació s’hi van plantejar la restauració d’estes peces i la posterior interpretació en el bell claustre del carrer de la Nau.

Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?