Un any més ens trobem a les portes de la festa de sant Antoni, una celebració immemorial al municipi de Teulada, que des de l’any 2007 coordina, amb la perseverança i el respecte a les tradicions que la caracteritzen, la Colla el Falçó, Associació dolçainers i tabaleters de Teulada, com a comissió de festes.
Al nucli urbà de Teulada, la festa de sant Antoni és una “festa d’interès cultural”, no solament pel fet de celebrar-se en el marc del centre històric, declarat Bé d’Interés Cultural, sinó perquè l’estructura i els continguts de la qual es fonamenten en les arrels de la festa valenciana i en mantindre viva la música funcional interpretada per la dolçaina com a instrument vertebrador del conjunt instrumental.
Esperem, un any més, que els actes que hem programat siguen del vostre gust i que no se us oblide participar en l’esdeveniment festiu, perquè la festa sense vosaltres no és res!
Divendres 17 de gener:
A les 19.30: Presentació del darrer treball d’investigació de Manel Arcos “El robatori de Benimassot”.
Centre Ecomuseogràfic,
av. de Sta. Caterina, 30.
Dissabte 18 de gener:
A les 13.00: volteig de campanes
A les 16.30: partida de pilota valenciana organitzada pel Club de Pilota Teulada, a l’antic carrer del Muret.
A les 17.00: plantada de la foguera de sant Antoni a la plaça del Porxe.
A les 19.45: cercavila dels dimonis de sant Antoni pels carrers de la Vila, en col•laboració amb l’alumnat de l’Escola de Teatre Teulada i totes aquelles persones que vulguen sumar-se a l’acte.
Finalitzada la cercavila (cap a les 20.30—21.00) es cremarà la foguera i a continuació sopar popular de revetlla amb servei de bar a càrrec dels festers de la Font Santa (preus populars).
Hi hauran taules i cadires al carrer per sopar dins l’ambient de la festa.
A les 22.30: concert de revetlla amb l’actuació del grup ARROP i TALLADETES.
Diumenge 19 de gener:
A les 12.00 hores: Concentració de carruatges i cavalleries al voltant de l’ermita de Sant Vicent.
A les 12.15 hores: Trasllat en cercavila de la imatge de sant Antoni, per l’Associació Alejandro Morell i la Colla el Falçó, des de l’ermita de sant Vicent fins l’església de Santa Caterina.
A les 12.30 hores immemorial benedicció dels animals i repartiment dels rotllos de sant Antoni a la plaça l’Església.
La festa de Sant Antoni, una celebració molt arrelada a la cultura tradicional, és una festivitat que ha sobreviscut al pas del temps, tot i que la nostra societat ja no gira al voltant de l’agricultura i la ramaderia, i que es caracteritza per:
• les fogueres, que, fetes de llenya tallada expressament per al foc i bastides al voltant d’un arbre central, són símbol de purificació i de renovació de la vida, constitueixen un ritual de renovació, per propiciar el pas de l’hivern a la primavera, i de la crema del mal, representat pel dimoni o per un ninot que se situa al capdamunt de la foguera. Al voltant de la foguera, que és el centre de la revetlla, es reuneix la comunitat, es menja i es realitzen les diverses activitats festives.
• l’aparició de diferents tipus de dimonis i diablets, que la revetlla de la festa de Sant Antoni del porquet es passegen pels carrers cometent tot tipus d’entremaliadures. La imaginació popular cristiana atribueix al dimoni una forma corpòria i el considera extraordinàriament lleig, pelut, de color vermell o negre, amb banyes i llarga cua. Els dimonis adopten formes diferents per poder enganyar les persones i temptar-les més fàcilment i se’ls classifica en diverses categories, que van des del dimoni gros fins als dimonions o follets, que són esperits inferiors que no es poden aturar de cometre entremaliadures i malifetes ingènues i es converteixen en el pitjor malson de Sant Antoni.
Amb sant Antoni i el dimoni tenim representada la lluita plurisecular entre el bé i el mal, de la qual sempre ix victoriós el bé, tal i com reflecteix la tonada popular:
Sant Antoni i el dimoni
jugaven a trenta-u;
el dimoni va fer trenta,
Sant Antoni trenta-u.
• la benedicció dels animals domèstics, sant Antoni és patró dels animals domèstics i de treball: cavalls, ases, mules, bous i també dels porcs i les aus de corral; dels animals que tenen una utilitat per a l’economia domèstica, i com no de gats, gossos i altres animals de companyia.
Sant Antoni, Toni, Toni,
Sant Antoni del porquet,
que a les velles fas carasses
i a les joves fas l’ullet.
Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!
Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !