Sant Jaume se celebra el 25 de juliol. La primera referència que es té d´esta festa és una acta de l´ajuntament de l´any 1819. En esta diu que s´atorga la llicència per a celebrar la festa de Sant Jaume.
Es tracta, doncs d´unes danses tradicionals. Quan són les dotze de la nit, els ballaors (balladors) entren a la plaça i se situen en la seua part superior, i formen dues files paral•leles (una d´hòmens i l´altra de dones, les dones a la part de fora). Els espectadors se situen al voltant de tota la plaça i la banda de música va al mig. Així queda un corredor per on els ballaors donen la volta a la plaça, mentres dansen al so de la música.
En un principi al centre de la plaça hi havia una gran foguera, per a il•luminar, (ja que els fanals de petroli de la plaça a penes feien llum). El 1906, per a la celebració de la boda d´Alfons XIII, l´alcalde va manar fer una estrela de fusta amb peretes elèctriques que van col.locar al centre de la plaça penjada de fils. Esta estrela la van anomenar el “Pastís de la reina”. Encara s´utilitza este sistema en l´actualitat.
Hi ha tres dies de festa, començant el dia 25 de juliol. Al matí i durant tot el dia, els ballaors i ballaores van dansant pel poble, a la plaça del Convent, davant de la casa de l´alcalde, en la residència d´ancians, etc.
A més de les danses hi ha: cucanyes (jocs populars) a la plaça del Convent, partides de calitx (antic joc popular) i de pilota valenciana, degustació de pastissos de nispro, i la correguda del gall.
Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!
Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !