Informat per Miquel-àngel Flores Abat
Volem proposar-vos un recorregut per la tradició musical de les nostres terres de l’Ebre. D’un temps ençà han estat diverses les iniciatives centrades en reviscolar el ball tradicional, ja siga el propi de festa major –dansades, jotes de plaça o carrer, ball de coques…- com l’acíclic, en este territori del país.
És per això, que volíem sumar-nos-hi aportant el nostre gra d’arena amb este taller. Els gèneres que us convidem a conéixer en este trimestre són la jota, el fandango, la granaïna i el bolero, propis dels antics bureos i saraus.
En el nostre taller farem una primera aproximació al ball solt o “de guitarra”, de caràcter acíclic, i ens centrarem en l’aprenentatge de mudances i coreografies de transmissió popular així com en aspectes bàsics com ara el coneixement de les estructures musicals i corèutiques de les peces i el rol dels balladors en el ball segons el gènere. Aprendrem el ball de tres, el ball de sis, el reng o canó i el rogle, que constitueixen la base coreogràfica de la jota a les nostres comarques ebrenques i veïnes.
Pel que fa al fandango ens centrarem, exclusivament, en l’anomenat “fandango vell” o “tortosí”, que trobem en una àmplia zona que engloba el Nord Valencià, les Terres de l’Ebre i el Matarranya-Mesquí.
La granaïna, com a exponent del ball de parella, serà un dels gèneres en què volem prestar especial atenció. I ho farem a partir de l’adquisició de mudances d’origen popular fins arribar a oferir-vos un petit tast de l’anomenat estil acadèmic o bolero.
El remat serà el bolero, tant en la seua variant de ball solt i també com a part de l’anomenat “ball de plaça o carrer de festa major”. Aprendrem tant les seguidilles boleres i el bolero de dolçaina i tabal.
Així mateix també farem cinc cèntims de castanyetes. Vos proposem que este instrument torne a sonar en les mans dels balladors i les balladores. Bon taller a tothom!
DIES: 17 i 31 d’octubre, 14 i 28 de noviembre i 5 i 12 de desembre.
INSCRIPCIÓ: 50 euros (Telefoneu al 617.954.801).
TERMINI D’INSCRIPCIÓ: Divendres 17 d’octubre
Professor: Miquel-Àngel Flores Abat
Llicenciat en Filologia Catalana i etnògraf. Membre de l’associació “Espai de So”, la “Rondalla dels Ports” i l’associació d’estudis etnogràfics “Grup Alacant”. Forma part del consell de redacció de la Revista Valenciana de Folclore i és autor de diferents articles sobre etnografia valenciana i catalana. Actualment forma part d’un equip d’investigació sobre el patrimoni etnomusical de l’Ebre becat per la Generalitat de Catalunya, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner. Mestre de ball tradicional.
0 Comentaris
Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!
Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !