Indumentària valenciana: reflexions i propostes des d'una òptica andalussaArticle previ
Calces i còfies que estimen la terra i la tradició. Entrevista amb Macu Garcia, de Següent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Aire a la balladora. Col•lecció d’indumentària tradicional d’Angelita Ros

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Aire a la balladora. Col•lecció d’indumentària tradicional d’Angelita Ros

Per Enric Olivares
President del Grup de Balls Populars les Folies de Carcaixent

 

*Text introductori de l’exposició homenatge a Angelita Ros

Nascuda a La Font de la Figuera l’any 1940 i algemesinenca de cor i d’adopció, la d’Angelita Ros és una vida dedicada al folklore valencià. Certament, des que tenia sis anys i començà a ballar la dansà del seu poble natal i fins a hui en dia, la seua passió pel ball i per les tradicions de la nostra terra no li ha disminuït un gra. De fet, encara continua en actiu al Grup de Balls Populars Les Folies de Carcaixent i a l’Escola de Danses de Xàtiva, sense oblidar la seua participació anual a la processó de la Mare de Déu de la Salut.

Tampoc no ha minvat el seu interés per la indumentària tradicional valenciana, col·leccionada i confeccionada des de fa molts anys gràcies a una singular afecció cap a aquest tipus de peces i a unes ganes inesgotables per aprendre. Com que ella té molt bona mà amb les agulles i una sensibilitat especial, doncs fa còfies i barrets, mocadors, davantals, calces… Tot ho replega. Peces antigues i altres molt més modernes que han estat elaborades o reunides pacientment i a poc a poc des dels anys seixanta fins a l’actualitat, lluïdes per ella mateix en centenars d’actuacions, tant a peu pla com dalt d’un escenari, o cedides desinteressadament per a desfilades o exposicions, configuren la seua col·lecció. Allà on ha anat, la seua roba l’ha definida per la fidelitat als models tradicionals, el bon gust i l’autenticitat dels teixits, els patronatges i els dissenys utilitzats. Així, juntament amb les faldes, gipons i cotetes, davantals, mocadors i mantons, hi trobem sabates, calces, reliquiaris, rosaris, pintes, arracades, ventalls i castanyoles.

L’exposició que ací presentem, organitzada per l’Ullal Cultural i el Grup de Balls Populars Les Folies de Carcaixent, amb la col·laboració del Museu Valencià de la Festa d’Algemesí i La Casa Cantonera, és una mostra monogràfica i selecta de la col·lecció particular d’Angelita Ros, en la qual, fins i tot, es pot apreciar una evolució i una diversitat d’interpretacions d’allò que s’ha dit vestir-se a l’antiga o a la valenciana en les darreres dècades. Valga com a homenatge a una dona dedicada a la revalorització de les nostres tradicions i folklore.

Nota blogdanses: Del 7 de febrer al 31 de març de 2014, al Museu de la Festa d’Algemesí. Horari: Dimecres a dissabtes: Matins de 11 a 14 hores i Vesprades de 17,30 a 19’30. Dimarts, diumenges i festius: Matins de 11 a 14 hores i Vesprades tancat. Dilluns: tancat.

 

No url attribute defined!

 

Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?