PATROCINAT PER L’AECV. DISSABTE 5 DE NOVEMBRE A LA SALA D’ACTES DE LA REAL ACADEMIA DE BELLAS ARTES DE SAN CARLOS, C/ SANT PIUS V, 9 VALÈNCIA
El propòsit dels cicles de conferències de l’AECV és fomentar la investigació sobre el cant valencià i oferir una oportunitat continuada per a la seua divulgació en la societat contemporània. Tenen lloc anualment al voltant del 15 d’octubre, aniversari del naiximent del gran cantador d’estil alcoià i mestre de dos generacions de cantadors d’estil Evaristo Payà Cabanes (1874-1951).
Els conferenciants són especialistes que gràcies al seu treball d’investigació i experiència puguen contribuir a una comprensió etnomusicològica, antropològica, històrica i altres d’esta extraordinària tradició vocal en les seues diverses dimensions, significacions i projeccions socials i artístiques. L’AECV publicarà treballs d’investigació elaborats a partir de les conferències de cada cicle dins la secció “Estudis” del seu anuari Lo cant del valencià, el nº 1 del qual anunciarem oportunament.
En el segon cicle de conferències s’oferirà, com cada any, un estudi biogràfic sobre un dels grans cantadors d’estil valencians dels segles XIX i XX, enguany dedicat a el Xiquet de Benaguasil (1885-1961), qui va gravar per a la primera investigació etnomusicològica feta sobre el cant valencià; també s’abordarà l’anàlisi musical del model melòdic del repertori del cant d’estil conegut com a l’u, a partir d’un corpus representatiu de gravacions fetes al llarg de més d’un segle; i es tractarà finalment el fenomen de les valencianes i els cantadors d’estil en els quadros de cants i balls populars valencians, que tanta significació tingueren des de la Renaixença fins a mitjan segle XX en la projecció del cant valencià a la societat en general i en la de la identitat col·lectiva valenciana contemporània.
SEGON CICLE DE CONFERÈNCIES AECV
PROGRAMA
a les 11:00 h.
Carles A. Pitarch Alfonso
etnomusicòleg
Doctor en Etnomusicogia per la Universitat de Maryland, U.S.A.,
Llicenciat en Filologia Hispànica (Especialitat en Filologia Valenciana) per la Universitat de València,
Vicepresident de l’AECV
“Veu valenciana” i cant valencià:
Josep Mª Calaforra Romero el Xiquet de Benaguasil (1885-1961)
El Xiquet de Benaguasil per la seua veu privilegiada va ser exponent excepcional del cant valencià en les dècades de 1940 i 1950, un dels darrers grans cantadors d’estil actius de la generació d’Evaristo i el Muquero. Paradigma de la “veu valenciana” i l’estil vocal del cant valencià, el gravà l’etnmusicòleg americà Alan Lomax.
***
a les 12:30 h.
Philippe Donnier
etnomusicòleg
Doctor en etnomusicologia per la Universitat de París X, Nanterre,
Titulat en Guitarra pel Conservatori Superior de Música de Còrdova, Andalusia,
Enginyer en Física per l’Escola Superior de Física i Química Industrials de París
Análisis musical de l’u del cant d’estil:
El modelo melódico y sus realizaciones (1905-2010)
El prestigiós analista del flamenco Philippe Donnier dedica en esta ocasió un estudi detallat a analitzar un corpus de 52 gravacions de l’u del cant d’estil fetes entre 1905 i 2010 contenint 70 realitzacions d’este model melòdic interpretades en la major part pels millors cantadors d’estil de cinc generacions artístiques.
***
a les 16:30 h.
Xavier Rausell Adrian
investigador etnocorèutic
Fundador i Director del Grup Balls Populars “Les Folies”
Fundador i Director del Quadro de Cants i Balls Populars de la Ribera del Xúquer
Quadros de cants i balls populars,
ball de valencianes i construcció identitària valenciana (ss. XIX i XX)
Per mediació de nomenats mestres de ball, els quadros de cants i balls populars mostraren el cant valencià i el ball de valencianes en els escenaris de carrer, places de bous i teatres des del període de la Renaixença, donant-los projecció social burgesa i contribuint a la construcció de la identitat valenciana contemporània.
Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!
Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !