11/08/2012_DANSES A EL PORT DE SAGUNT (CAMP DE MORVEDRE)Article previ
25/08/2012_CANT D'ESTIL A MISLATA (L'HORTA)Següent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

26/08/2012_DANSA DE LES ESPASES A MONTROI (LA RIBERA ALTA)

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article

DANSA DE LES ESPASES
MONTROI, 1753

En la festa de la preservació del Santíssim Sagrament al temple de Sant Bertomeu de Montroi el 1753, s’executà una dansa d’espases. Després d’entronitzar el Santíssim i …Acabada la missa mayor, se dispuso una danza de ocho jóvenes que, con espadas desnudas, a imitación de los antiguos gladiadores, al son de la dulzaina movían una consonancia armoniosa… Acabada la procesión, se dispuso otra vez la danza…
Moguts per la importància d’aquest fet històric I per la recuperació d’antigues expressions culturals, amb el patrocini de l’Ajuntament de Montroi, hem pensat en recrear la DANSA DE LES ESPASES en la processó del patró Sant Bertomeu.
A l’hora de reconstruir-la, com es desconeix la melodia, s’ha elegit la tocata Dos i Quinze del repertori del Ball dels Bastonets d’Algemesí. Aquest ball és continuador de les antigues danses d’espases que anaren sent substituïdes com a conseqüència d’una prohibició eclesiàstica del segle XV por accidentes y problemas de orden público.
A les terres valencianes encara es realitzen algunes danses com és el cas de les Danses Guerreres de La Todolella, les de Titaguas, les Danses de l’Ermitana a Peníscola, la Dansa del Cavallets de la festa de la Puríssima a Ontinyent, la dels Turcs en el Corpus d’Algemesí o a Requena. També s’executava una dansa d’espases en la processó de la Mare de Déu de Sales a Sueca.
Respecte a les evolucions dels dansadors, estan basades en moviments propis dels Balls de Bastonets i en les Danses d’Espases que encara es ballen en l’actualitat.
Els huit dansadors i els botargues aniran vestits amb indumentària pròpia del segle XVIII, lluint una banda amb el símbol eucarístic. L’al•legoria i motiu central de la dansa consistirà en la reproducció d’una custòdia alçada davant la qual els dansadors al finalitzar la melodia s’inclinaran reverenciant el Santíssim Sagrament com ho feren els montroiers allà pel 1753.

Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?