30/09/2012_SARAU AMB LA RONDALLA SAMARUC A VALÈNCIA (L'HORTA)Article previ
13/10/2012_DANSÀ A LLOC NOU D'EN FENOLLET (LA COSTERA)Següent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

20 i 21/10/2012_DANSES A CARCAIXENT (LA RIBERA ALTA)

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article

Carcaixent. Des del carrer Sant Roc fins la Plaça Major.

Les tradicionals danses de Carcaixent tornen a ballar-se al carrer de Sant Roc i la Plaça Major el dissabte i diumenge posterior a la festivitat de la Mare de Déu d’Aigües Vives, patrona de la ciutat. Documentades des de meitat del segle XIX i realitzades també en altres festes locals com les dels Sants de la Pedra (30 de Juliol), Santa Anna (26 de Juliol), la Mare de Déu de la Salut de Cogullada (8 de Setembre), Sant Francesc de Paula (el dilluns de Pentecosta) i el Santíssim Crist de la Bona Mort del Barr
i de les Barraques (6 d’Agost ), es van ballar continuadament fins l’agost de 1956, quan per falta de dolçainers es deixaren d’interpretar.

Des de 1998, un grup de gent que va conformar el Grup de Balls Populars Les Folies de Carcaixent, les va recuperar gràcies a Matilde i Maria Teresa Cuello, Angelita Bolinches i Encarnació “l’espardenyotera”, les quals ens van transmetre l’estructura i passos.
Si bé aquestes danses es realitzaven les nits entre el 9 i el 15 d’octubre, en ser reinstaurades en el programa de festes s’hi va optar per traslladar-les al cap de setmana posterior a la festa de la Mare de Déu.
Des d’aleshores solament Les Folies i balladors locals han realitzat les danses, però enguany volem convidar a tots aquells que ho desitgen a participar amb nosaltres de la dansà, intentant seguir el ritual antic.

PROGRAMA

DISSABTE 20 I DIUMENGE 21 D’OCTUBRE

18:30 PASSACARRER DE LA CAP DE DANSA
19:00 PRIMERA BALLADA DE LES DANSES
EN ACABAR LA NOVENA SEGONA BALLADA DE LES DANSES

Consideracions per a ballar les danses de Carcaixent:

El primer dia de les danses, el dissabte 20, les parelles vesteixen roba tradicional valenciana. Les dones amb les conegudes faldes blanques de madràs o de seda amb volants de randa, mocadors de seda de color o mocador de manila.
Els homes poden vestir qualsevol variant del vestit tradicional valencià.

El segon dia de les danses, el diumenge 21, les parelles no vesteixen roba tradicional però les dones van abillades amb mocador de manila.

S’han d’interpretar les danses de Carcaixent, variant local de cadena i passades, o en el seu defecte colocar-se a la part final de la cua per tal de realitzar quasevol de les altres variants.

El ritual marca la col·locació de les dones segons l’edat i anys ballats en les danses, per a la qual cosa ens agradaria ens poguereu facilitar aquestes dades. Les parelles han de ser mixtes per tal de participar de la cadena. La resta de parelles es poden colocar a la cua.

Si voleu confirmar assistència podeu avisar també al telèfon 618 524 524.

Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?