Per Paco Chalmés. Adminsitrador de Blogdanses.
El proper dissabte 5 de juliol tindrà lloc a Alginet el II Aplec de Danses a l’Estil de la Ribera, on participaran molts pobles de la comarca interpretant les danses de carrer pròpies de cada poble pels carrers de la població. També s’hi preveuen cercaviles, sopar popular i mostres de balls dels grups de danses participants.
Una autèntica festa del folklore valencià a la Ribera, per a la qual Alginet prepara ja les seues millors gales, adornant carrers com es fa als nostres pobles en les grans ocasions: cobertors als balcons i plantes a les voreres.
Uns dies abans (3 i 4 de juliol) els veïns i visitants podran gaudir d’una exposició d’indumentària tradicional valenciana i d’una conferència.
L’associació cultural Amics i Amigues de les Danses a l’Estil de la Ribera, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alginet tenen enllestit tot un seguit d’activitats per al gaudi de tots els qui vulguen acostar-se al món de la tradició riberenca a l’hora de vestir, dansar i ballar.
El dia 3 i 4 de juliol tindrà lloc al Teatre Modern d’Alginet una exposició d’indumentària tradicional emprada a diversos pobles de la Ribera per a ballar les Danses de carrer, que podrà visitar-se durant eixos dies de 7 a 9 de la nit.
El dia 4 de juliol a les 8 de la vesprada, a la Casa de la Cultura d’Alginet l’historiador i mestre de ball Lutxo Palop impartirà la conferència “Pinzellades sobre indumentària tradicional Valenciana” que promet ser d’allò més didàctica i amena, fins i tot amb una demostració en directe de la manera de vestir-se a l’antiga.
El dia gran de l’Aplec serà el 5 de juliol, en què a les 19.30 es preveu la concentració de balladores i balladors vinguts de molts pobles de la Ribera i de Requena, poble convidat d’enguany, a la porta de l’Ajuntament. Des d’allà començarà la desfilada de cada poble participant per diversos carrers d’Alginet, fins al punt de començament de les danses: la plaça Germanies. Un a un, els representants de cada poble ballaran les danses de carrer amb les peculiaritats pròpies de cada lloc, omplint amb ancestrals ritmes el carrer Sant Antoni d’Alginet.
Finalitzades les danses, participants i acompanyants soparan a la fresca, i prendran forces per a l’altre plat fort de la intensa jornada: una mostra de balls en l’entaulat, que tindrà lloc a la plaça de la Constitució d’Alginet, seguit d’un sarau popular que posarà el punt i final a l’Aplec de Danses a l’Estil de la Ribera.
Reivindicant l’estil danser propi de la Ribera.
Segons ens informen des de l’Associació cultural Amics i Amigues de les Danses a l’Estil de la Ribera, la vocació de l’Aplec és que continue celebrant-se cada any a un poble de la comarca, i que aquest servisca per reivindicar, donar a conéixer i recuperar els estils propis que marca la tradició a l’hora d’interpretar les Danses a les dos Riberes del Xúquer.
Lutxo Palop, membre de l’associació i mestre de ball del Quadre de Balls Populars d’Alginet (poble amfitrió de l’Aplec d’enguany) ens conta que Guadassuar ha sigut el poble de la comarca que ha sabut conservar al llarg dels segles “no sols les danses més vives i de més gran participació a la Ribera, sinó possiblement, de totes les danses de carrer conservades”. També ens diu que L’Alcúdia ha sabut mantindre les danses executades cada dia del Pilar a les festes del carrer Nou.
Altres pobles riberencs, però, han anat perdent a les últimes dècades, segons ens continua relatant Lutxo, les seues danses peculiars que servien per celebrar festes patronals i de carrer. “En alguns casos, s’ha intentat recuperar la tradició introduint el model de l’anomenada neodansà, inspirat en la Costera, molt espectacular però complicat d’aprendre i allunyat dels models més nostres”.
La bona noticia és que alguns d’estos pobles, a resultes d’un encomiable treball d’investigació depenent d’iniciatives tant particulars com de grups de danses i col·lectius locals, ja han començat a ballar de nou les danses recuperant els estils de la Ribera. Uns pobles han recuperat les seus danses que encara eren recordades per vells balladors o s’havien cristal·litzat en muntatges d’entaulat de Secció Femenina. Altres han optat per muntar noves danses buscant reflectir els elements comuns, l’estil, de les danses que coneixem de la Ribera.
Altres pobles hi treballen, amb l’ajuda i l’oferiment de col·laboració de l’Associació cultural Amics i Amigues de les Danses a l’Estil de la Ribera, perquè les danses riberenques tornen a omplir de celebració els carrers de cada poble de la comarca.