Imatges: Danses populars en honor a Sant Onofre, a l'Alcúdia de CrespinsArticle previ
Benifaió recupera el ball de les seues ValencianesSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES
  • Sagueta Nova de Biar ens fa gaudir a PicanyaDifícil transmetre les sensacions viscudes el passat dissabte 28 d'octubre de 2017 a la Temporada de Folklore de Picanya amb l'Associació d'Estudis Tradicionals Sagueta Nova de Biar. Una execució dels balls rigorosa, espontània i sense posturejos innecessaris; [...]
  • Ja tenim ací la 6ª Temporada de Folklore Valencià de PicanyaJa tenim ací la 6ª Temporada de Folklore Valencià de Picanya, després de l'èxit de programació i assitència de públic de les temporades anteriors, el Grup de Danses Realenc amb [...]
  • En marxa la Setena Edició d’Arrelats Folk XàtivaEls dies 20 i 21 d’octubre podrem assistir a la setena edició d'Arrelats Folk, Mostra organitzada per l’Escola de Danses de Xàtiva. La presentació de la Mostra s’iniciarà el divendres [...]

València recupera la memòria de la seda amb la inauguració del seu Museu

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
València recupera la memòria de la seda amb la inauguració del seu Museu

Per Paco Chalmés

De  blogdanses.es

 

En l’ambient un flaire de satisfacció generalitzada. Fea molt de temps, potser massa, que València esperava la dignificació de la seua memòria de la seda, que per fí ha arribat este divendres dia 17 amb la inauguració del Museu de la Seda, contingut al restaurat Col·legi d’Art Major de la Seda.

Si pensem que vora 40.000 persones van estar ocupades directa o indirectament en la seda, a una ciutat com València que a l’any 1767 feia un total de 100.000 habitants, resulta fàcil imaginar la importància de la industria tèxtil associada a este peculiar teixit que ha marcat i encara marca molts aspectes de la vida econòmica i cultural valenciana.

Des de blogdanses.es volem adelantar aquelles imatges que més sabem vos van a interessar, encara que vos adelantem que res substitueix l’emoció de recórrer este magnífic palau restaurat.

Però abans, volem reflexar algunes xifres que ajuden a conformar la idea del que podrem vore a este museu que a partir del 18 de juny de 2016 aguarada la nostra visita:

_ 68.000 hores de treball dels restauradors

_ 7.500 taulells en tot l’edifici

_ 7.200 fulles d’argent

_ Arxiu gremial més important d’Europa, amb 48 pergamins, 660 llibres i 97 caixes d’arxiu amb diferents llegats des dels inicis del propi Col·legi.

_ Pressupost de 2 milions d’euros finançats per la Fundació Hortensia Herrero.

 

En la primera sala visitada s’hi poden observar els estils de vestir a l’època de l’apogeu del conreu de la seda València (finals del XVII – principis del XVIII), on hi començava a notar-se l’influència del nou concepte de “la moda”, un fenòmen nascut a França i que donà com a resultat que hom se fixara més en l’atractiu de l’aspecte extern dels teixits, que no en la seua riquesa i perdurabilitat:

 

Esta segona galeria d’imatges arreplega una mostra de les diferents tècniques de treball de la seda, que queden exposades a la planta superior, a la sala que dona accés a la Capella i al Saló de la Fama. Aguaitant a les vitrines aprenem amb exemples reals les diferències entre un Espolí o Broxat, un Damasc, un Vellut, un Tafetà, una Sarja, un Ras, o un Brocat.

 

En esta tanda d’imatges s’hi mostra l’espectacular saló de la Fama, que era l’estança principal del Col·legi i el lloc on s’hi reunien els màxims dirigents de l’institució. El fresc del sostre representa Sant Jeroni, patró del gremi, i el mosaic del sol representa la fama de la seda valenciana a tot el món.

 

A la següent sèrie de fotografies s’hi pot vore l’estança de la Capella del Col·legi, on s’hi mostren diferents vestimentes utilitzades per al culte religiós. Així mateix també s’hi pot contemplar part de la mostra de l’anomenat Art Menor de la Seda, que engolbava als Passamaners, Galoners, Cinters, Botoners i Tiradors.

 

Al museu es poden vore també els telers i diferent maquinària utilitzada per a teixir la seda:

 

Vos adjuntem també unes boniques panoràmiques per que vejau com ha quedat de bonica la façana d’este edifici. La intervenció ha fet que recupere la seua luminositat barroca, encara que hui en dia envoltat d’una discordant arquitectura que caldrà, algún dia, començar a corregir:

 

Per als curiosos de la crònica social, vos deixem també estes imatges de l’acte d’inauguració, on han intervingut Fernando Aranda, arquitecte encarregat de la restauració, Vicente Enguídanos, considerat l’últim Velluter valencià en actiu i Hortensia Herrero, titolar de la fundació del mateix nom. Tot això en presència de diferents personalitats com la del President de la Generalitat, Ximo Puig, l’Alcalde de València Joan Ribó o les falleres majors de València. Dels parlaments, destacar els perills que han amenaçat els edificis des de que este fora declarat monument històric nacional en 1981, derivats de les diferents obres (ex. pàrquing de l’avinguda de l’Oest) en els voltants, i el convenciment de que éste edifici es convertirà en un referent per al turisme cultural al cap i casal.

 

 

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Galeries

Sagueta Nova de Biar ens fa gaudir a Picanya

Sagueta Nova de Biar ens fa gaudir a Picanya   0

Difícil transmetre les sensacions viscudes el passat dissabte 28 d'octubre de 2017 a la Temporada de Folklore de Picanya amb l'Associació d'Estudis Tradicionals Sagueta Nova de Biar. Una execució dels balls rigorosa, espontània i sense posturejos innecessaris; [...]

Amb la col·laboració de:

novembre, 2017

Opcions d'ordenació

24nov(nov 24)20:30Aldaia: Qué flamenca que sóc20:30 Tama Teatre Auditori d'Aldaia, AV. de la Música, 11, 46960 ALDAIA, Spain

26nov(nov 26)12:00Jesus Pobre: Concert música festera12:00 Mercat Riu Rau de Jesús Pobre

COL·LOCACIÓ DEL MOCADOR DE PIT

Col·locació del mocador de pit - CAP 9 Col·locació creuat per dins

Col·locació del mocador de pit - CAP 8 Col·locació dins del gipó - per dins

CATEGORIES

Arxius

Login

Lost your password?
X