El Festival de música y baile tradicional comarcal vuelve a Requena el próximo 24 de agostoArticle previ
Bocairent ha tornat a reviure el ritual de les seues dansesSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Un tresor de foc a Benifaió

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Un tresor de foc a Benifaió

Reconec que m’he resistit -només un poc- a publicar estes fotos. Es tracta del meu poble, i d’una tradició ben arrelada en ell com és la Processó del Foc que se celebra cada 20 d’agost a Benifaió, en la Ribera Alta, en honor a la Divina Aurora.

Després he recapacitat… estava caiguent al mateix defecte que de vegades faig notar des d’estes planes; la manca de difusió d’una fita festiva i/o tradicional perque pensem que “açò és una cosa del local que no té interés per als de fora”.

Els valencians tenim eixa assignatura pendent pel que fa al coneixement del nostre patrimoni immaterial. Les sol·licituds de declaracions com a Bé Immaterial que últimament semblen haver-se posat de moda no deuen amagar la necessitat de recuperació de l’autoestima col·lectiva per tradicions, costums i cultura de tots els pobles i barris, que deuen ser motiu d’enorgulliment de la totalitat dels valencians.

Així que vos deixe amb algunes imatges d’esta peculiar processó, en la que els Clavaris acompanyen la imatge de la Divina Aurora amb coets d’eixida durant tot el recorregut, i que cada any s’esforcen en preparar una lluïda entrada de la imatge on pólvora i llum fan de pòrtic a la finalització d’este acte de fons religiós però de formes ben paganes.

 

 

Buscant documentació sobre els orígens d’esta tradició, llig al diari digital riberaexpress:

“Encara que es desconeix la data exacta d’inici de la tradicional celebració en honor a la Divina Aurora, hi ha referències d’aquesta des de principis del segle XX, però al llarg dels anys s’ha vist sotmesa a alguns canvis tant en la data de celebració com per raons de seguretat dels participants.

Inicialment la festa es celebrava els primers dies de desembre, ja que el dia 4 era la festivitat de Santa Bàrbara, Patrona de Benifaió, però les males condicions meteorològiques característiques d’aquest periode hivernal feren que les festes es traslladaren a principis d’octubre. Finalment, des de principis del segle XX, les Festes Patronals es van traslladar al mes d’agost, ja que en aquest periode el treball agrícola era menor i podien participar més veïns de les celebracions.

A més, i encara que la pólvora sempre ha estat un element fonamental, al llarg dels anys ha canviat la manera de portar els coets per raons de seguretat. Inicialment els clavaris portaven els coets a les butxaques, a partir de 1909 els coets serien portats en sacs per jóvens acompanyants, i a partir de 1928 fins ara, els coets son portats amb caixons de fusta pels acompanyants dels clavaris.”

 

Podeu llegir ací la notícia sancera:

http://www.riberaexpress.es/2015/08/26/compromis-demana-que-la-processo-del-foc-de-benifaio-siga-declarada-bic/

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Login

Lost your password?
X