
Parle amb Carmen Mas, mestra de ball i vicepresidenta del grup de danses el Realenc de Picanya, quan està a punt d’arrancar la cinquena Temporada de Folklore Valencià que esta agrupació folklòrica de la comarca de l’Horta organitza cada any, entre la tardor i l’hivern, al centre cultural de Picanya.
Carmen em conta que tot començà davant la necessitat de cobrir una mancança: La de reunir els principals grups folklòrics valencians per tal de que mostraren el seu treball. Des de l’inici es plantejà que l’espectador pagara una entrada, com una manera de posar en valor la feina dels grups, i poder-los compensar mínimament.
Una temporada amb diverses vetlades al llarg de la tardor i l’hivern
Es trià la temporada de la tardor i de l’hivern perque és l’època en que els grups, en principi, tenen menys compromisos amb festes i actuacions.
D’octubre a gener es programen quatre vetlades, totes en dissabte. En cadascuna d’elles actúen dos grups. El Centre Cultural de Picanya és recollit, la qual cosa afavoreix que l’espectador es puga recrear en les representacions de cada grup, en un espai tranquil focalitzat al gaudiment del folklore.
Enguany les vetlades començaran una miqueta abans, a les 20.00 hores, finalitzant aproximadament a les 22.00 hores. Entre mig de les actuacions de cada grup es fa un xicotet descans.
Grups de referència del folklore valencià
Es procura tenir en compte diverses comarques de la Comunitat Valenciana per tenir una mostra dels balls de cada indret i de les maneres de treballar dels grups de cada lloc. La qualitat oferida i és també un dels requisits exigits als grups participants.
Al llarg dels cinc anys de vida de la Temporada de Folklore de Picanya, l’organització ha cridat a grups, i altres han demanat participar. Hi ha grups que repetixen cada any, degut, a més dels criteris esmentats, a la quantitat de seguidors que arrosseguen.
Amb esta manera de fer, al seu moment es va voler oferir una alternativa als concursos organitzats des d’instàncies públiques. A la temporada de folklore és l’autoexigència de cada grup i també la d’un públic qualificat que assisteix a les representacions, la motivació principal per a que cada grup mostre els seus balls representatius de la millor manera.
Recolzament de la iniciativa privada
Enguany per primera vegada la Temporada de folklore valencià compta amb recolzament privat. L’atelier de la seda i Caixa Popular han volgut sumar-se a esta fita cultural.
L’Ajuntament de Picanya continúa amb el seu suport estratègic a la que s’ha convertit en una de les convocatòries de principal referència per als aficionats al ball i la música tradicional valenciana.
Font imatge de portada: article.wn.com
0 Comentaris
Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!
Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !