Restauren les Danses de València per presentar-les este mes de maigArticle previ
L’Escola de danses de Xàtiva aconsegueix reunir 300 persones en la 5a edició de l'aplec “Ball al carrer”Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

La Sénia; el nou col·lectiu que treballa per la tradició a Castellar-L’Oliveral

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
La Sénia; el nou col·lectiu que treballa per la tradició a Castellar-L’Oliveral

Alguna cosa es mou a Castellar-L’Oliveral, l’entranyable nucli de l’horta que ha sobreviscut i sobreviu a la salvatge expansió urbanística de València de les últimes dècades.

M’hi he acostat als seus carrers. Molts d’ells aboquen cap un camp de solcs ben llaurats, o cap a la paret emblanquinada d’una alquería ombrejada per una figuera.

Castellar-L’Oliveral, com l’horta de València, continúa existint, i amb ell, un carácter peculiar dels habitants que hom denota quan posa el peu al seu terra i comença a preguntar per l’adreça indicada… la plaça del Rosari, el carrer Salvador, el carrer d’Ador…

He quedat amb Pepiu, una persona que té molt de personatge i més encara de bonhomia, i que ha irromput els últims mesos a la meua vida folklòrica. Pepiu de Castellar, com es dona a conéixer a les xarxes socials, és l’ànima màter del nou grup de danses, nascut al cor de l’horta sud de la ciutat de València: La Sénia.

I sense més raó que l’atracció per allò que d’idílic té l’horta per als folklòrics, i amb la intenció de destacar el fenòmen de la constitució de nous grups de ball tradicionals a casa nostra, quede a esmorzar amb Pepiu de Castellar.

 

DSC 3792
DSC 3792
« 1 de 5 »

 

Castellar-L’Oliveral, poble antic i volcat amb la tradició

Quan sent el nom de Castellar-L’Oliveral, el primer que em ve a la ment és el nom de grans cantaors d’estil, com el de Jose de Castellar i la seua filla, Maria José de Castellar. També el de Visantica, que canta sempre en la Mare de Déu, o el de El Nebot

Malgrat això, la vessant dansaire em diu Pepiu havia quedat un tant relegada, fins que un grup de comboiants, un dia de festa de Moros i Cristians del poble, decidiren l’estiu passat organitzar unes danses que finalment se celebraren al setembre en honor a la Mare de Déu del Rosari.

Tot i la inexperiència del col·lectiu, prompte s’adonà Pepiu del gran corrent d’energia positiva que va fruïr al voltant d’estes danses; la implicació de veïns i veïnes posant mantons als balcons, plantes a les voreres, l’expectació, el recolzament d’altres grups de danses de dins i fora de la comarca, la implicació de la parròquia i del consistori pedani… Tot un empastat d’elements que varen conduïr els organitzadors cap a la formalització d’un Quadre de Balls propi de Castellar-L’Oliveral.

Però si hi ha un fet que a Pepiu el va acabar de decidir, eixe fou els aplaudiments de la tia Rosarín el dia de les danses del setembre. Un glop d’emoció em revel·la la profunda estima per la cultura popular, que entenc i em fa empatitzar amb Pepiu. L’entrepà de l’esmorzar continúa acurtant-se mentre continuem xarrant.

Li han posat de nom La Sénia, ja que al poble hi havia moltes… eixe element que servia per regar la terra i fer-la reviure els va semblar a Pepiu i la seua colla el símil perfecte per nomenar el nou col·lectiu dedicat a conrear la música i el ball tradicional.

Mans en l’obra… tràmits administratius per constituir-se en associació, reunions amb l’alcalde pedani per a cedir locals d’assajos, búsqueda d’un mestre de ball, constitució d’una escola de dolçaina i tabal, el projecte d’una rondalla propia… i veus ací que en menys d’un any el substrat cultural que atresorem, aquella aigua antiga heretada dels avantpassats, ha tornat a regar la terra de Castellar florint en forma d’un grup de danses jove, decidit a superar l’esterilitat a la que han avocat les conegudes diferències ideològiques entre valencians que també han paralitzat Castellar-L’Oliveral durant massa temps.

I és que Pepiu parla entusiasta incidint en este aspecte… hi ha un interés per retornar a la tradició pròpia, i potser també una fartada general amb les polèmiques interessades sobre la cultura i identitats valencianes… això s’ha exemplificat a La Sénia, on les etiquetes antigues s’han esvaït en favor de l’única ensenya de recuperar el nostre ball tradicional.

Están aprenent el pas de la dansa plana… este Sant Antoni passat tornaren a treure al carrer les danses, ja una miqueta més segurs que la primera vegada. Abel Mondéjar, el mestre de ball, està incidint en el pas de valencianes, boleros i altres balls associats a l’horta i la ciutat de València. Començant de zero, però amb l’objectiu de centrar-se en la tradició pròpia del cap i casal, potser més oblidada pel tribut que suposa haver assumit una capitalitat acollidora de gents i cultures diverses.

Però… quí és realment Pepiu?

Apurem les últimes olives del plat, i despellorfem algún cacau quan la conversa gira a un tò més personal.

Pepiu em confessa que té moltes vides en una. Ha fet moltes coses i sempre amb ganes de saber, de fer, de defensar.

Ha estat a Ràdio 9 de locutor i guionista, però també ha treballat netejant sèpia, de carnisser, de llanterner… potser haver conegut persones tan diverses fa que li resulte així de fácil conectar amb la gent i vertebrar-la al voltant d’un projecte tan lloable com el que ens ocupa.

Però sobre tot Pepiu és un home sincer, plà, profund en les seues conviccions i amb un sentit de l’humor apegat a la terra… les seues comparacions i xarrades recorden els textos de Bernat i Baldoví i d’antics sainets portats al segle XXI. Xarrar amb ell és sinònim de passar una bona estona, analitzant l’actualitat entre el rigor i la rialla.

Projectes de futur

Bull la conversa quan ens trauen el cafenet, a l’hora que Pepiu em conta les idees que des de La Sénia tenen previstes desenvolupar als pròxim mesos.

Pel que fa al col·lectiu, están a punt de finalitzar els tràmits administratius per constituïr-se legalment com associació.

La rondalla està en procés de constitució, buscant músics de dins i fora del poble que vulguen integrar-se per consolidar la secció musical de La Sénia.

L’organització d’una cantà a Castellar-L’Oliveral és un dels primers projectes que volen posar en marxa, a fí de posar de relleu tota la tradició cantaora de la població.

També hi pensen en algún esdeveniment relacionat amb la indumentària valenciana que servisca per formar als membres del grup i a l’hora per difondre al públic en general les maneres correctes de vestir d’acord amb el rigor històric.

En definitiva, des de La Sénia pretenen que la dansa i la música recuperen el seu espai a les tradicions d’este poble de Castellar-L’Oliveral, acompanyant la seua pervivència junt als paisatges i la gent de l’Horta.

 

danses rosari 1
danses rosari 1
« 1 de 5 »
Font imatges: página facebook La Sénia Castellar-L’Oliveral

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Galeries

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS   0

Pujàrem espentats pel comentaris i les fotos que ens havien arribat via wasap sobre una exposició d'indumentària tradicional a Alcublas. Es tractava d'una mostra a una sala de l'ajuntament d'esta població [...]

Login

Lost your password?
X