A cada toc la seua postissa: Una necessària reflexió escoltant gravacions.Article previ
La Sénia; el nou col·lectiu que treballa per la tradició a Castellar-L'OliveralSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Restauren les Danses de València per presentar-les este mes de maig

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Restauren les Danses de València per presentar-les este mes de maig

Este mes de maig podrem assistir a la presentació de la reconstrucció de les Danses de València, resultat d’un procés d’exhaustiva investigació científica tant a la vessant musical com coreogràfica que han dut  a terme Carles Pitarch Alfonso, Xavier Rausell director del grup Les Folies de Carcaixent. S’ha comptat també amb la col·laboració de Maria José Mayordomo, Doctora en Coreografia del Conservatori de Madrid.

Aquest treball ha d’integrar-se al calendari festiu de la ciutat de València, lligat a una una festivitat que fins el moment no s’ha decidit.

De moment, el que sí que està previst és una presentació el proper 22 de maig al Museu de la Ciutat de València, amb el posterior ball de les Danses de València a la plaça de l’Arquebisbat, tot d’11.00 a 13.30 del matí.

A blogdanses.es hem parlat amb membres de l’equip investigador, que ens avancen en exclusiva algunes de les qüestions que podrem escoltar i veure el dia de la referida presentació.

La constància històrica

Si bé i fins el moment, no s’ha localitzat la festivitat o festivitats on es ballaven sí s’han recollit diverses publicacions històriques que esmenten aquest ball a la ciutat de València. I es registren determinades melodies en partitures, amb els arranjaments musicals i els ritmes.

Passos i passades s’han pogut recuperar de determinats balls coreografiats pels mestres de ball del segle passat, tot i realitzant una comparació amb les estructures i les mudances realitzades en diferents danses de les localitats valencianes més properes al cap i casal. Una d’estes peces ha sigut la Jàquera de Torrent, que s’articula també amb la Jàquera, les danses i les folies.

Motivacions per a la recuperació

Un dels motius a l’hora de recuperar les Danses de la ciutat, ha sigut les ganes de girar la mirada cap a allò popular per un grup com Les Folies, que tant ha conreat i posat en valor els balls escolaritzats pels mestres dels segles XIX i XX. Sembla arribada l’hora de dignificar els balls senzills que el poble interpretava, i d’ajudar a la tasca de la seua recuperació en barris i pobles que volen tornar a recuperar la tradició de les danses.

Al mateix temps, es vol marcar la diferència amb altres experiències que a la mateixa capital ofereix muntatges sense cap tipus de treball científic i sistemàtic que el sustente, perventint així una tradició que molts pobles valencians sí han sabut conservar amb tot el seu ritual i significat.

Cóm seran les Danses de València?

S’iniciaran amb la Jàquera per part de huit parelles protocolàries, seguida d’un breu descans que donarà pas a les danses en sí, ballades en un rigorós torn. El ritual recuperat marca l’aparició d’un majoral que donarà pas a l’entrada de les parelles al ball. Aquestes realitzaran una mudança, senzilla i repetitiva, fins a l’eixida de totes les parelles i la conformació del rotgle. A partir d’aquest moment una senzilla cadena i l’alternança amb melodies de diferent ritme marcaran l’evolució de la dansa fins a la interpretació del fandanguet final, que com és costum s’accelerarà progressivament.

Els integrants de Les Folies ballaran abillats a la manera tradicional amb la imatge dels llauradors de l’Horta de València. Per a enguany l’agrupació riberenca mostrarà la recuperació de la peça ja que aquesta compta amb un nombre limitat de parelles que marca el seu ritual i durada total de les danses i es pretén, en definitiva, recuperar per a la ciutat de València unes danses pròpies, que puguen ser ballades en cada barri no sols per grups de danses, sino també per festers i veïns, per a d’eixa manera dignificar, engrandir i enfortir el camió de la recuperació de la nostra tradició.

 

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Login

Lost your password?
X