El Corpus valencià: una festa gran per descobrirArticle previ
La nostra indumentària tradicional, protagonista en la fira Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Reflexions a partir d’una Moma recuperadaReflexiones a partir de una Moma recuperada

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Reflexions a partir d’una Moma recuperadaReflexiones a partir de una Moma recuperada
Articles relacionats

Per Paco Chalmés

DIARI D’UNA ESPARDENYA

Ha ocorregut a Benifaió, però la història seria aplicable a molts dels nostres pobles.

Enguany, 2015, la Moma ha tornat a eixir al carrer després d’uns anys sense fer-ho, esta volta a càrrec del col·lectiu Benifaió en dansa, que també ha acompanyat la processó amb el ball de Nanos i amb el de la Magrana.

La festa ha quedat molt lluïda… els pares dels comunioners satisfets, així com els representants eclesiàstics, i també els hostalers de la plaça major, epicentre de la celebració.

Vos adjunte les fotos dels millors moments del gran dia… per a després de les mateixes continuar comentant:

« 1 de 2 »

I com a molts altres pobles, la iniciativa ha eixit endavant des de la més estricta iniciativa particular. Qüestió lloable, ja que això és signe de la inquietud social per la recuperació de tradicions.

Darrere d’eixe dia gran ha hagut un gran esforç de les cosidores, que han confeccionat amb continuades vesprades de dedicació, una indumentària de momos i Moma d’allò més digna, reproduïda directament a partir de models fidedignes.

No cal dir els assajos que ha calgut per assentar els passos, i per coordinar a tota la gent d’altres indrets (en este cas Alginet i València) que s’han sumat a la iniciativa…

Molt de temps i esforç eixit de l’interés i comboi dels particulars. Tant de bò -i és una opinió del tot personal- este tipus d’iniciatives saberen ser recolzades i aprofitades de manera més convenientment pels nostres ajuntaments.

Més enllà de l’agraït recolzament de pagar al dolçainer, un acte com les danses del Corpus mereix ser comunicat adequadament a la població, icloent-les en la programació cultural a l’altura de concerts i obres de teatre. Amb l’al·liciet de que les tradicions recuperades augmenten l’autoestima de la població i propicien que els veïns programen quedar-se als pobles els dies festius, conscients de que van a trobar en ells un ambient favorable, a l’altura de poblacions veïnes o de fins i tot la mateixa capital.

En definitiva, estic convençut de que la cultura popular guarda tot un potencial que ben conjugat amb interessos els socials, culturals i econòmics d’una població, pot ajudar, al menys, a posar el granet d’arena en l’ansiada eixida de la paralàsi cultural i econòmica de molts dels nostres pobles.

Sabran els nous governants locals acabats de triar a tots els nostres municipis vore totes les oportunitats que que la societat els posa a l’abast de la ma? 

Por Paco Chalmés

DIARIO DE UNA ALPARGATA

Ha ocurrido en Benifaió (Valencia), pero la historia sería aplicable a muchos de nuestros pueblos.

Este año, 2015, la Moma ha vuelto a salir a el calle después de unos años sin hacerlo, esta vez a cargo del colectivo Benifaió en dansa, que también ha acompañado la procesión con el baile de Nanos y con el de la Magrana.

La fiesta ha quedado mucho lucida… los padres de los comunioneros satisfechos, así como los representantes eclesiásticos, los padres de los comunioners y también los hosteleros de la plaza mayor, epicentro de la celebración.

Os adjunto las fotos de los mejores momentos del gran dia… para después de las mismas continuar comentando:

 

« 1 de 2 »

Y como muchos otros pueblos, la iniciativa ha salido adelante desde la más estricta iniciativa particular.

Cuestión loable, ya que eso es signo de la inquietud social por la recuperación de tradiciones.

Detrás de ese gran día gran ha habido un gran esfuerzo de las costureras, que han confeccionado en continuadas tardes de dedicación, una indumentaria de momos y Moma de lo más digna, reproducida directamente a partir de modelos fidedignos.

Ni que decir tiene los ensayos que han sido necesarios para afianzar los pasos, y para coordinar a toda la gente venida de otros lugares (en este caso Alginet y Valencia) que se han sumado a la iniciativa…

Mucho tiempo y esfuerzo salido del interés y ilusión de los particulares.

Ojalá -y es una opinión del todo personal- este tipo de iniciativas supieran ser apoyadas y aprovechadas de manera más convenientemente por nuestros ayuntamientos.

Más allá del agradecido apoyo por pagar al dulzainero, un acto como las danzas del Corpus merece ser comunicado adecuadamente a la población, incluyéndolas en la programación cultural a la misma altura de conciertos y obras de teatro. Con el aliciente de que las tradiciones recuperadas aumentan la autoestima de la población y propician que los vecinos programen quedarse a los pueblos los días festivos, conscientes de que van a encontrar en ellos un ambiente favorable, a la altura de poblaciones vecinas o de incluso la misma capital.

En definitiva, estoy convencido de que la cultura popular guarda todo un potencial que bien conjugada con intereses los sociales, culturales y económicos de una población, puede ayudar, al menos, a poner el grano de arena en la ansiada salida de la paralásis cultural y económica de muchos de nuestros pueblos.

Sabrán los nuevos gobernantes locales acabados de elegir en todos nuestros municipios ver todas las oportunidades que que la sociedad les pone al alcance de la mano?

1 Comentari

  1. Lutxo Palop 20:49, juny 08, 2015

    Ha estat un gran esforç i ho jeu (hem) passat molt bé. Note Benifaió més pagat i orgullós d’estes tradicions que fa una anys, malgrat el nul interés de les autoritats autonòmiques per difondre-les. I no és que l’Ajuntament haja fet molt, però almenys paga l’escola de danses de Benifaió en dansa. Esperem que el nou ajuntament estiga despert i done eixa espenta que amb tanta raó reclames

    Respondre

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

DIARI D'UNA ESPARDENYA

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS   0

Pujàrem espentats pel comentaris i les fotos que ens havien arribat via wasap sobre una exposició d'indumentària tradicional a Alcublas. Es tractava d'una mostra a una sala de l'ajuntament d'esta població [...]

Login

Lost your password?
X