Parlant sobre el guardapeus amb Joan Antoni Cerdà, de Sagueta Nova de BiarArticle previ
Ajudes públiques a col·lectius folkòrics i culturals: es pot fer millor?Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Quan la falda era guardapeus: la mostra de Biar

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Quan la falda era guardapeus: la mostra de Biar

Ja anunciàrem en una anterior entrada la que es preparava a Biar: Ni més ni menys que una mostra dedicada a l’emblemàtica peça de roba femenina, el guardapeus, i la seua evolució històrica.

L’acte, organitzat per l’Associació d’estudis tradicionals Sagueta Nova, no decebé als espectadors que ompliren la plaça de la Constitució de la població de l’Alcoià, i que en tres parts ens il·lustrà sobre l’anomenat guardapeus de biaruda, els diferents tipus de guardapeus amb fonament històric, i un recorregut per l’imaginari del guardapeus a diferents comarques valencianes.

Classifiquem així també les imatges de la vetlada:

 

El guardapeus de Biaruda

El de faldellí de filadís blau amb volant de tafetà rosa ha quedat a l’imaginari col·lectiu de Biar com el representant de la manera en que es vestia antigament a la població, donat que este model fou dels més conservats a la població. Fou també el que Secció Femenina emprà al seu temps per representar el vestir típic.

 

Més guardapeus

Verd, rosa, groc, amb randes, puntilles i diversos tipus de guarniment, amb farfalar, llisos, a ratlles, a flors…

És molta la varietat de guardapeus que troba també les bases a les troballes realitzades a la població de Biar i a diferents comarques valencianes, més enllà dels rígids criteris decretats per la construcció d’un vestit típic.

A la mostra hi puguerem contemplar uns quants:

Els guardapeus a les comarques valencianes

El guardapeus pren diferents formes a l’imaginari de les diferents comarques valencianes. La preferència dels verds a Castelló, els emprats a Ibi i Villena, i els icònics guardapeus espolinats de comarca de l’Horta.

Diversos balls propis de cada lloc serviren per il·lustrar esta visió territorial del guardapeus:

« 1 de 2 »

Backstage

Un continuat tràfec de canvis de roba als baixos de la casa consistorial fou protagonitzat per models i balladors que desinteressadament col·laboraren en la mostra, cridats per Sagueta Nova.

Molts d’ells finalitzaren així tota una jornada començada al matí d’assajos de balls i posicions per que tot eixira perfecte.

 

Just és reconéixer la tasca desinteressada que la majoria de voltes porten endavant els membres de grups i associacions folklòriques.

Més enllà d’una jornada de balls populars a la fresca, hom ha de ser conscient de l’esforç de documentació i investigació que hi ha darrere de molts d’estos muntatges.

És una llàstima que la majoria d’ells s’hi representen una sola vegada a un àmbit estrictament local, a l’espera de ser incorporats a la programació cutural d’institucions públiques provincials i/o autonòmiques.

Enhorabona, Sagueta Nova!

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Indumentaria

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS   0

Pujàrem espentats pel comentaris i les fotos que ens havien arribat via wasap sobre una exposició d'indumentària tradicional a Alcublas. Es tractava d'una mostra a una sala de l'ajuntament d'esta població [...]

Login

Lost your password?
X