Entregat el premi Forcat 2017 a la família de teixidors de seda GarínArticle previ
Quan la falda era guardapeus: la mostra de BiarSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Parlant sobre el guardapeus amb Joan Antoni Cerdà, de Sagueta Nova de Biar

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Parlant sobre el guardapeus amb Joan Antoni Cerdà, de Sagueta Nova de Biar

Havia d’escriure sobre els guardapeus. Dos trobades fortuites en un mateix dia amb Joan Antoni Cerdà, ànima màter del L’Associació d’Estudis Tradicionals Sagueta Nova de Biar, m´ho indicaren. I es que esta formació de la comarca valenciana de l’Alcoià ha organitzat per al proper dissabte 5 d’agost una mostra monogràfica dedicada a esta peça de roba de la nostra indumentària tradicional.

Parle amb Joan d’este acte, i d’altres més que en tenen preparats al voltant d’esta peça de roba a les properes setmanes. Aprofite també per interessar-me sobre les seues opinions sobre la indumentària al panorama folklòric actual. Uns minuts de profitosa conversa que compartisc tot seguit.

 

Guardapeus?

Encara hui molts usuaris de la indumentària tradicional desconeixen este mot. Joan ens ajuda a situar-nos: els guardapeus són les faldes de seda exteriors de les dones del segle XVIII i part del XIX.

A Biar esta peça s’ha incorporat al tratge típic, arribant en forma de guardapeus amb volant. Amb els actes previstos Sagueta Nova pretén retre un reconeixement a les dones que han conservat l’ús d’eixa peça fins els nostres dies i, a l’hora, aprofitar l’ocasió per mostrar la varietat de models existents.

guardapeus_biar_2 - 1

La del divendres 5 d’agost de 2017: una mostra en tres parts

Joan ens adelanta per a blogdanses.es algun dels continguts de la mostra que preparen per al dia 5 d’agost, que es desenvoluparà en tres parts:

1era part: Es farà un homenatge al guardapeus del que tants exemplars s’han trobat als baguls de Biar: el de faldellí de filadís blau amb volant de tafetà rosa. Este model fou el que Secció Femenina emprà al seu temps per representar el vestir típic. Anteriorment, al segle XIX i per ballar les danses, s’agarrà també eixe model però amb més variants.

Es ballaran balls propis de Biar amb eixos guardapeus.

2na part: Estarà constiuïda per una desfilada de diverses peces, amb la corresponent explicació històrica de cadascuna…. colors, ornaments, teles…

3era part: Se dedicarà al guardapeus a l’imaginari típic de les diferents comarques valencianes. Serà en este apartat on podrem gaudir de diferents balls propis de les nostres comarques… Castelló, Ibi, Font de la Figuera, Villena, València…

Participaran en la mostra amics del grupo de danzas de Villena i el grup de danses d’Ibi. I també d’altres a títol individual.

 

Per què cal parlar de guardapeus?

Per una banda amb este acte es pretén valorar l’ús que d’esta peça s’ha conservat als nostres dies, sobre tot inserida al concepte de “tratge típic”. Per altra banda es preten posar de relleu la investigació sobre les peces antigues i els usos originaris que de les mateixes se’n feia. I amb tot això, oferir criteris per a continuar en el present amb un ús adequat de esta peça de roba.

A l’actualitat, per una banda, trobem que s’abusa d’un determinat model de guardapeus, i per altra s’hi detecta un excés en els recarregaments.

Cal tenir en compte que aproximadament les tres quartes parts dels guardapeus antics trobats són de color blau o verd, llisos i sense cap tipus de guarniment.

A Biar, com en molts llocs, s’observa una tendència que ha evolucionat des de l’ús d’un tratge típic amb uns cànons inamovibles al “tot val”

guardapeus_biar_1 - 1

Un apunt sobre l’ús de la indumentària tradicional a l’actualitat

Si fins ara hem criticat la visió reduccionista i empobrida que sobre la indumentària tradicional oferia el fenòmen del tratge típic, els canvis que moltes voltes s’observa a l´ús de la nostra indumentària són a pitjor, amb colors, teles i estampats inadequats.

Fins i tot, quan es reprodueixen amb fidelitat peces antigues, hem de tenir en compte que correm el risc de perdre els trets identificatius de cada comarca. En certa manera estem assistint a una globalització de la indumentària tradicional… en els processos de recuperació que porten a terme grups folklòrics i associacions cal atendre als detalls.

Per posar un exemple; les faldes brodades de llana són de la mitad sud del nostre territori, i malgrat això, hui en dia s’hi troben A València ciutat i per tot arreu. El mateix passa amb els “zagalejos” florejats més propis de La Ribera, i altres exemples que intentarem aclarir a la mostra del dia 5 d’agost.

Al món del folklore és clar que cada agrupació opta per la seua línia.

A l’actualitat trobem un corrent tendent a la recuperació estètica dels quadres de balls populars de principis del segle XX, amb una vestimenta identitària que realment mai va vestir la gent de manera espontània.

Altres agrupacions continuen mantenint aquella uniformitat pròpia dels vestits típics.

L’Associació d’Estudis Tradicionals de Biar s’enquadra dins dels corrents dels que volen mostrar una música, un ball i una indumentària que s’aproxime el més possible a la manera real en que es fea a l’època, tot i tenint en compte que sempre hi ha algún element que veu en la font de la idealització.

Més actes previstos

A més de l’esmentada mostra del dia 5 d’agost, el divendres 11 d’agost a les 20.00 hores s’inaugurarà una exposició sobre el guardapeus antic al Museu Etnogràfic de Biar, que es podrà visitar fins al dia 1 de setembre.

Eixe mateix divendres dia 11 d’agost a les 20.30 hores l’expert en indumentària tradicional Vicent Ferrandis oferirà la xarrada “Les faldes en la indumentària nacional valenciana” en la plaça de la Constitució de Biar.

guardapeus_biar_3 - 1

Foto 1: Guardapeus antic de Biar. Font: Associació d’Estudis Tradicionals Sagueta Nova
Foto 2: Guardapeus al ball de la Xitxarra. Font: Associació d’Estudis Tradicionals Sagueta Nova
Foto 3: Museu Etnològic de Biar. Font: Web Museu Etnològic de Biar

biar guardapeus

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Indumentaria

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS   0

Pujàrem espentats pel comentaris i les fotos que ens havien arribat via wasap sobre una exposició d'indumentària tradicional a Alcublas. Es tractava d'una mostra a una sala de l'ajuntament d'esta població [...]

Login

Lost your password?
X