Les Danses protagonistes en l'arrancada de les festes d'AlcàsserArticle previ
Les Danses de Guadassuar: enguany (2013) del 19 al 24 d'agostSegüent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

La Sotà (Benicarló) recupera la Nit d’Albaes

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
La Sotà (Benicarló) recupera la Nit d’Albaes

VIA| diaridelmaestrat.com

DANSESPer segon any, el Grup de Música i Danses la Sotà participarà en les Festes Patronals, i enguany ho farà amb molts més actes i novetats que el primer.

Una de les que volem destacar és la recuperació del cant de les Albaes als protagonistes de les Festes Patronals. Fruit de l’intens treball d’investigació del grup, s’ha localitzat una partitura recollida l’any 1947, en una entrevista a Florencio Peraire antic dolçainer del poble. Al recull històric estan catalogades com albaes peniscolanes. Una anotació en la partitura original indica que la mateixa melodia s’interpretava en altres poblacions del Maestrat. La proximitat dels dos pobles és tal que segurament les mateixes melodies es tocarien també a Benicarló. Este fet ha sigut corroborat per membres de La Sotà que este any han participat en les albades de diversos pobles per poder conèixer de primera mà este costum, el ritual i les melodies, arribant a la conclusió que certament es tracta de melodies que es repeteixen per tot el Maestrat.

Així, el Grup de danses La Sotà ha organitzat per a la nit del dia 23, vespra de St. Bartomeu, una cantada d’albaes. El grup recuperarà la vella tradició de les albaes al nostre poble, pràctica perduda segurament abans de la Guerra Civil. Després de finalitzar la serenata de la Banda de Música en honor al Patró, s’iniciarà la ronda d’albaes. Membres del grup, solistes i coristes, interpretaran les melodies valencianes primer demanant permís als sants i a l’alcalde. A continuació, seguint el ritual marcats’anirà casa per casa a rondar a les fadrines de Benicarló, en este cas a la Reina, Dulcinea i cort d’honor. Des de La Sotà s’espera que esta preciosa tradició s’acabe consolidant a Benicarló i forme part del patrimoni festiu benicarlando.

El dia 24, festivitat del patró de Benicarló Sant Bartomeu, La Sotà actuarà per primera vegada en la processó dels sants. I ho farà amb els balls processionals recuperats a Corpus, com són la ja coneguda Dansa, el Ball d’Arquets interpretats pels més menuts, el Ball de Vetes i el Ball de Gitanetes, que a l’igual que a Corpus el ballaran les dones més joves del grup. En este últim cas, les balladores lluiran la indumentària típica de les gitanetes, faldes blanques, mantons, flors, arracades, collars cridaners…

El mateix dia 24, però per la nit, tindrà lloc la Ballada Popular a la pl. Constitució. També és la primera vegada que La Sotà s’encarrega d’organitzar l’acte, on ballaran la Reina, Dulcinea, les dames i tota la gent del públic que vulga participar en esta ballada. Este any s’interpretaran tots les balls típics de Benicarló com són la Dansa, la Jota del Pevet, el pasdoble Benicarló i el Ball del Carrer del Carme, amb la col·laboració de diversos músics.

D’altra banda, dilluns 19 La Sotà oferirà per segon any l’actuació del grup en l’escenari que la comissió de festes habilitarà a la pl. St. Bartomeu. A les 20h tindrà lloc l’espectacle de ball i música tradicional que l’any passat es va iniciar, i es procurarà que siga ja una fita permanent dins del calendari festiu. Per a este any s’està preparant una mostra de diversos balls de diferents pobles del Maestrat, amb els que guardem tanta relació. Participaran a l’acte diverses formacions musicals que enriquiran molt més la mostra, on intervenen tots els balladors del grup amb els balls apresos durant tot l’any. 

Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?