La Muixeranga de València es prepara per a la II trobada de muixerangues a TorrentArticle previ
Festival de Folklore 2016: del Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Expectants davant el cicle de danses i indumentària al museu Valencià d’Etnologia

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Expectants davant el cicle de danses i indumentària al museu Valencià d’Etnologia
Articles relacionats

El Museu Valencià d’Etnologia de València ha programat per a partir del dia 19 de novembre de 2016 un cicle on les danses i la indumentària tradicionals seran les protagonistaes.

Així que agafeu l’agenda i anoteu estes dates amb els esdeveniments dels que vos adelante alguns detalls a continuació:

 

La mostra d’indumentària de “Roba a l’Antiga”, el dissabte 19 de novembre

Pilar Higón és la titolar d’esta firma que té com a segell la reproducció de peces de roba a partir d’altres antigues originals que han arribat conservades fins als nostres dies.

Qui escriu estes paraules té el plaer de participar en esta mostra que Pilar ha representat ja amb gran èxit per diversos pobles valencians. No es tracta d’un espectacle folklòric, encara que la dansa i el cant tradicionals hi estan ben presents. Tampoc parlem d’una pasarel·la a l’ús. “Roba a l’Antiga” ens planteja una posada en escena diferent que entreté a l’espectador al temps que l’il·lustra d’una manera molt visual sobre les bases històriques de la indumentària dels nostres avantpassats.

Per a esta ocasió Pilar Higón ens comenta que ha previst alguna sorpresa relacionada amb el món infantil, que de segur resultarà d’allò més útil i interessant a l’hora de vestir als més menuts de la casa.

Així que si sou dels que encara no heu vist esta mostra, esta vegada no la podeu deixar passar! Vos adjunte les imatges que ja publicarem corresponents a una representació passada, per a a que aneu fent boca:

 

El torn de “Els Cardaors” arriba el dissabte dia 26 de novembre

No es fàcil vore a este grup de Bocairent fora de la seua comarca. Els aficionats al folklore tenim pues una oportunitat d’admirar les danses i la indumentària en les acurades posades en escena que procura sempre esta formació, que conrea i conserva els balls propis de l’àmbit de la comarca de la Vall d’Albaida.

Els Cardaors està dirigit artísticament per Vicent Pardo, altre professional que, a més del ball, es dedica també sota la firma Cadeneta i Lluentons, a la indumentària de reproducció des del rigor i la sensibilitat.

Vicent és també un gran amic de blogdanses.es i el coneixereu per la sèrie de vídeos de col·locació de mocador de pit que tanta viralitat ha assolit entre els internautes interessats pel nostre vestir tradicional.

Amb ell hem tornat a parlar per a que ens avançara algunes de les peces de l’actuació; L’Ú de Bocairent, la Jota de Mariola, la Malaguenya de Banyeres, el Copeo de Bocairent i el Vetlatori de Montitxelvo, entre d’altres.

A més, “Els Cardaors” prometen en esta ocasió mostrar-nos la indumentària més representativa de la Vall d’Albaida.

cardaors

Foto: Els Cardaors de Bocairent. 

Ras i Pla, de la LLosa de Ranes, actuen el dia 3 de desembre

Des de que començaren en 1996 el seu camí, este grup ha sabut, poc a poc i de manera discreta, dir la seua al panorama folklòric valencià.

La seua presidenta Ana Argentina Such ens conta que tant ella com el mestre de ball Juan Carlos Aparici tenen clar que el criteri artístic del grup no ha de ser altre que posar en valor els balls i cants de la mateixa comarca de la Costera i zones veïnes.

En l’actuació que duran a terme al MUVAET alternaran peces de cant i de ball. Per referències pròpies del que vos escriu, no vos perdeu una veu que donarà que parlar -i que escoltar- a les properes dècades: parlem de Juan Carlos Talón, un cantaor de Xella que vos aborronarà amb una veu tan arrelada a la terra com elegant en la seua tesitura i dicció.

Les peces de ball que ens anuncien són les següents: Malaguenya de Barxeta, la Massurca dels Pascualos, l’Ú de Xàtiva, el Bolero enfandangat, Copeo d’Ontinyent, La Valencianeta, Fandango d’Aiora, Jota de Benigànim i Jota de Serra.

La indumentària emprada pel grup servirà per mostrar la diferència entre els diversos estaments socials de l’època representada.

ras-i-pla

Foto: Ras i Pla de la LLosa de Ranes.

“Inventant la tradició. Indumentària i identitat”; Una exposició sobre indumentària tradicional amb un enfocament diferent, del 23 de novembre al 30 d’abril.

Este cicle de danses coincideix amb la inauguració de l’exposició  “Inventant la tradició. Indumentària i Identitat”, que ha comptat amb Xavi Raussell com a comissari. Xavi és mestre de ball del grup Les Folies de Carcaixent, i autor dels llibres “Indumentària Tradicional Valenciana Volums I i II”.

Els plantejaments de Xavi no han deixat indiferents ningú, al posar de relleu la necessitat d’encetar una reflexió col·lectiva al voltant del vestir icònic dels valencians; aquell tratge de llauradora i llaurador valencians tantes vegades representat per artistes com Sorolla, Benlliure o Pinazo, que va sorgir a finals del segle XIX i es va consolidar durant el segle XX.

Així ens ho va contar ja a blogdanses.es a l’entrevista que li ferem fa uns mesos, i que enllace ací per si voleu revisar-la:

¿Com s’han de vestir els fallers? Buscant propostes amb Xavi Rausell

 

Ara tenim una bona ocasió d’examinar en esta exposició del MUVAET els exemplars físics en un recorregut cronològic que comença en el segle XIX i acaba en la dècada de 1980, i on s’hi mostren conjunts i peces de moda internacional, indumentària popular i festiva, acompanyades d’objectes i documents que ajuden a comprendre la conformació d’una de les icones més significatives de la cultura valenciana.

Vos deixem amb una parell d’imatges que ens envien en exclusiva del muntatge de l’exposició:

inventant-la-tradicio1 inventant-la-tradicio2

Fotos: Muntatge exposició “Inventant la tradició. Indumentària i identitat”

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Ball

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS   0

Pujàrem espentats pel comentaris i les fotos que ens havien arribat via wasap sobre una exposició d'indumentària tradicional a Alcublas. Es tractava d'una mostra a una sala de l'ajuntament d'esta població [...]

Login

Lost your password?
X