El ball d’escola a Benifaió. Sobre el Ball de cinc i la Jàquera.Article previ
Aprenent sobre el mocador de pit. Presentació de la sèrie de vídeos al canal blogdanses de Youtube.Aprendiendo sobre el pañuelo de pecho. Presentación de la serie de vídeos al canal blogdanses de Youtube.Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Ovidi Montllor a ritme de jota a l’espectacle que “Les Moreres” estrenarà a Riola.

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Ovidi Montllor a ritme de jota a l’espectacle que “Les Moreres” estrenarà a Riola.
Articles relacionats

És molta l’expectació que està generant l’anunci de l’espectacle “Un paísde jota” que enguany estrena el Grup de danses riolenc de Les Moreres.

El nostre folklore està necessitat d’òptiques noves, que afegisquen propostes diferents a les existents i que sàpiguen acostar la nostra música i els nostres balls tradicionals tant a les generacions coetànies com futures.

Les Moreres, de manera discreta però ferma, apunta concepcions dignes en les seues darreres posades en escena, atrevint-se a combinar el ball tradicional amb el record a figures claus de la cultura valenciana.

Des del rigor en l’execució, l’orientació a l’entreteniment de l’espectador i una estima infinita pel nostre folklore, enguany Les Moreres i un munt d’amics habituals, presentarà al pati de l’escola de Riola el proper dia 2 d’agost a les 22.30 h. l’espectacle “Un país de jota”, on es ballarà la jota en moltes de les seues modalitats, i s’homenatjarà la figura d’Ovidi Montllor.

La seua directora artística, Enri Rincón, ens fa arribar este escrit sobre l’espectacle:

La jota és un dels balls populars més coneguts i estesos, possiblement a causa de la vivacitat de la seua música i per tractar-se d’un ball alegre i atrevit. Presenta, així mateix, una gran vigència ja que encara es balla en una gran quantitat de localitats.

Les Moreres, amb el nostre espectacle Un país de jota, hem volgut presentar una mostra de la gran diversitat en què es manifesta aquesta forma de ballar al llarg del territori valencià. Jotes ballades en parella, en trios, en quadres o, fins i tot, en rotgle amb intercanvi de parelles. Unes amb un aire marcadament popular i altres d’escola. Jotes amb la mateixa coreografia per a tots els balladors i jotes lliures, en què cada parella decideix quines passades executa.

Jotes de quatre, gènere musical exclusivament valencià, de les comarques meridionals, ben diferent de la jota pròpiament dita. I, finalment, allò que ja al segle XX es denomina jota valenciana, tot i referir-se a qualsevol ball tradicional solt. Expressions, totes elles, de la riquesa musical i coreogràfica valenciana.

Des dels inicis del grup, Les Moreres ens proposàrem la recuperació i difusió del patrimoni cultural valencià en general i riolenc en particular, obrint les portes no només a les manifestacions ballades i musicals sinó donant també un espai important a la paraula.

Tot això sense limitar-nos a rememorar el passat dels segles XVIII i XIX, sinó recuperant altres veus, més actuals, que han col·laborat a dignificar la nostra cultura. Així, hem volgut, enguany, homenatjar Ovidi Montllor i recordar les seues paraules: les d’un valencià que sempre es va mostrar compromés socialment amb els desfavorits i culturalment amb el País Valencià.

A més, les lletres, crítiques i iròniques, d’Ovidi, algunes de les quals escoltarem, enllacen amb l’aire sorneguer de moltes cançons populars valencianes, especialment les jotes. Les Moreres ens identifiquem amb ell, perquè deia el que pensava, obertament i perquè la seua sinceritat el portà a afirmar:

Quede clar, també, que són covards,

tots els qui obliden les arrels.

I nosaltres, no volem ser covards.

Un país de jota. cartell

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Login

Lost your password?
X