El Cant d'Estil guanya protagonisme a la Gran Fira de València 2017Article previ
Parlant sobre el guardapeus amb Joan Antoni Cerdà, de Sagueta Nova de BiarSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES
  • Sagueta Nova de Biar ens fa gaudir a PicanyaDifícil transmetre les sensacions viscudes el passat dissabte 28 d'octubre de 2017 a la Temporada de Folklore de Picanya amb l'Associació d'Estudis Tradicionals Sagueta Nova de Biar. Una execució dels balls rigorosa, espontània i sense posturejos innecessaris; [...]
  • Ja tenim ací la 6ª Temporada de Folklore Valencià de PicanyaJa tenim ací la 6ª Temporada de Folklore Valencià de Picanya, després de l'èxit de programació i assitència de públic de les temporades anteriors, el Grup de Danses Realenc amb [...]
  • En marxa la Setena Edició d’Arrelats Folk XàtivaEls dies 20 i 21 d’octubre podrem assistir a la setena edició d'Arrelats Folk, Mostra organitzada per l’Escola de Danses de Xàtiva. La presentació de la Mostra s’iniciarà el divendres [...]

Entregat el premi Forcat 2017 a la família de teixidors de seda Garín

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Entregat el premi Forcat 2017 a la família de teixidors de seda Garín

Ahir dia 9 de juliol de 2017 vaig assistir a l’entrega del Premi Forcat atorgat enguany a la família Garín, titolar de la firma del mateix nom que des de 1820 ha mantingut viva la tradició de la fabricació de teixits de seda per a tot tipus d’usos, des de la indumentària tradicional fins l’alta decoració.

Elena Ribes, actual gerent de la firma, fou l’encarregada de transmetre l’agraïment al Grup de Danses el Forcat, organitzadors del Premi, al Jurat i al públic assistent. La gerent destacà que, en un entorn socioeconòmic de desmantellament del teixit industrial, Garín continúa mantenint el seu caràcter de taller de manufactura, on els temps res tenen a vore amb la voràgine dels processos de fabricació d’altres productes.

Un didàctic vídeo gravat fa unes dècades a la fàbrcia de Garín serví per ilustrar als presents sobre el procés de fabricació d’un teixit d’espolí.

Altre vídeo serví vídeo d’homentage a Pilareta, cantaora d’estil i memebre del jurat dels Premis Forcat, que faltà durant este exercici.

 

 

Tot seguit l’agrupació de dolçainers i tabaleteres Russafa-fa rematà l’acte amb un concert, al que seguí un bureo amb la rondalla de El Forcat.

A l’acte trobí a faltar una xicoteta mostra d’indumentària relacionada amb els premiats, així com l’execució de balls amb balladors vestits per a l’ocasió, com sí que ha ocurrit en passades edicions d’entrega d’este mateix premi.

Transcric la resenya històrica de la firma Garín, inclosa als fullets repartits entre el públic:

GARIN 1820

El 1820, Mariano Garón Aguilar, membre i descendent de família d’artesans de la seda, obri la seua primera fàbrica al carrer Quart de València. Allí realitza tot el procés de fabricació de la seda: des de la cria del cuc fins l’elaboració del teixit; començant així la vida d’una indústria familiar que a través de successives generacions arriba fins hui.

Els seus teixits de seda realitzats en telers manuals (principalment velluts, espolins, brocats i brocatells de gran qualitat), donen molt de prestigi a la firma i la converteixen en un referent. Catedrals, esglésies i convents seran usuaris habituals per ornaments en actes religiosos.

En 1920, Garín s’estableix a les naus de Montcada. En aquesta època incorpora telers mecànics amb la cració, entre altres, de nous dissenys de domassos utilitzats en altra decoració.

De totes les seues etapes, Garín ha guardat un ric fons documental, tèxtil i industrial, format per quasi 5.000 peces: 11 telers Jacquard, maquinària industrial, 1.000 peces de teixits, arxiu històric, 1.000 dibuixos, cartrons perforats, etc. A més d’açò, podem sumar l’arxiu familiar que conté llibres manuscrits (manuals de fàbrica), protocols notarials i altres documents rellevants i que constituixen una preciosa font d’informació per estudiosos i investigadors.

A partir de 2009 i per evitar la pèrdua d’aquest patrimoni, es va gestar un acrod amb l’Excm. Ajuntament de Montcada que, actualment, s’ocupa de la seua catalogació i protecció, així com del projecte de la creació d’un museu viu a les naus de Montcada. En aquest museu s’hi exposarà la documentació i podrà observar-se directament el funcionament dels telers i l’elaboració dels rics teixts de seda.

 

 

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Amb la col·laboració de:

novembre, 2017

Opcions d'ordenació

24nov(nov 24)20:30Aldaia: Qué flamenca que sóc20:30 Tama Teatre Auditori d'Aldaia, AV. de la Música, 11, 46960 ALDAIA, Spain

26nov(nov 26)12:00Jesus Pobre: Concert música festera12:00 Mercat Riu Rau de Jesús Pobre

COL·LOCACIÓ DEL MOCADOR DE PIT

Col·locació del mocador de pit - CAP 9 Col·locació creuat per dins

Col·locació del mocador de pit - CAP 8 Col·locació dins del gipó - per dins

CATEGORIES

Arxius

Login

Lost your password?
X