Festival de Folklore 2016: del Article previ
Faldellins i mantes amb el Grup Castelló - Associació d'Estudis TradicionalsSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

El llegat musical d’Espadà per fi recollit a un doble CD

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
El llegat musical d’Espadà per fi recollit a un doble CD

Proper diumenge dia 27 de novembre tindrà lloc un esdeveniment capital per a la nostra cultura tradicional: es presentarà a Vila-real el treball de recopilació en un doble CD denominat “Al voltant d’Espadà”, on el Grup de Danses el Raval enregistra més d’una vintena de peces arreplegades als pobles d’este enclau natural tan emblemàtic i que tant de bagatge cultural atresora.

Parle amb Àlex Torres, president del grup de danses el Raval, i coordinador de l’equip que ha impulsat este ingent treball d’investigació.

El resultat de 10 anys d’investigació

El primer que em sorpren és que este treball culmina un procés de 10 anys recorrent contrades de la serra que històricament s’han considerat part de la mateixa, integrant pobles de tres comarques: la Plana Baixa, l’Alta Millars i l’Alt Palància.

Han recopil·lat un material sonor inmens de que al present treball podrem gaudir-ne una selecció representativa dels estils que composen la tradició musical de la zona; seguidilla, jota i fandango (tant característic de l’Alt Millars i l’Alt Palància), danses amb dolçaina, balls agarrats, cants de ronda, albaes, jotes de quintos, i fins i tot peces de música religiosa com les anomenades “salves de l’aigua”o “llovedores”.

I tot això gràcies a informadors com Mercedes Mochenta, una antiga balladora del poble d’Ayódar que els va ensenyar el ball solt del poble; la seguidilla, jota i fandango allà per l’any 2009, o el tio Juanito, antic cantador de jota del poble de Fuentes de Ayódar que entonà unes boniques seguidilles i jotes del poble també en 2009. De les veïnes d’Artana arreplegaren en agost de 2010 els gojos a la seua patrona tot just davant el retaule del carrer Santa Cristina, i en juliol de 2010 de les veïnes del carrer Sant Xotxim de la Vilavella enregistraren moltes de les cançons amb les que acompanyen la festa del seu carrer.

Imatges: Alguns dels informants del treball “Al voltant d’Espadà”. Font: Àlex Torres.

 

Algunes de les peces gravades al treball que es presenta este diumenge corresponen als enregistraments pressos directament dels informants.

També inclou altres peces provinents de l’arxiu de Fermín Pardo, corresponents a gravacions presses fa unes dècades en la mateixa zona.

 

El patrimoni cultural i natural de la gent senzilla

Per als habitants de ciutat Espadà és sobre tot el nom d’un Parc Natural al que acudir a la recerca de paisatges esplèndids i moments d’esbarjo. Però Espadà és molt més. Espadà, com ens demostra el treball que el Raval ens presenta, és gent i és cultura.

En algun lloc vaig llegir fa poc que que l’etnologia és la branca de la història que ens conta tot allò que en el passat fea als quefers diaris la gent normal, i que sovint obliden els llibres d’estudi perduts entre fites i grans esdeveniments de reis i governants.

Alguna cosa així podriem dir-ne de “Al voltant d’Espadà”, on podem escoltar com cantaven, ballaven, pregaven i conmemoraven les seues celebracions senzilles i quotidianes els moradors d’esta emblemàtica serralada valenciana.

Encara hui hi podem trobar ben vives algunes d’estes manifestacions a pobles com Almonacid o Castellnovo. Altres, malauradament, han caigut per sempre al sac d’un oblit lligat per la despoblació dels nuclis rurals i per un corrent folkloritzant que amb clitxés aragonesos ha vingut a substituir les necessitats identitàries musicals de moltes d’estes poblacions.

Hi ha doncs tota una tasca de recuperació de la dignitat de la pròpia tradició d’Espadà que posar en marxa a partir del treball que ens presenta el grup el Raval. A la concepció integrada de la natura i el medi hi pot estar la clau, ja que amb la cultura tradicional hi podem comprendre en plenitud el medi d’Espadà, i sols amb el seu medi entendrem la cultura dels seus pobles.

img_5163

Imatge: Vista panoràmica d’una part de la serra d’Espadà any 2008. Font: Àlex Torres.

 

No de bades, els responsables gestors del Parc Natural han sigut convidats a este important esdeveniment de la primera presentació del disc “Al voltant d’Espadà”, que està cridat a convertir-se en un nou referent d’estudiosos i apasionats de la nostra cultura tradicional.

Des de blogdanses.es donem l’enhorabona al grup el Raval per tota la tasca realitzada. Que per molts anys contineu conservant la tradició cultural de la gent senzilla d’esta terra.

 

 

2 Comentaris.

 1. Carlos 14:12, nov. 25, 2016

  Enhorabona al grup i en especial a ixe treballador inesgotable que es Àlex Torres

  Respondre
 2. José 16:31, nov. 30, 2017

  ¿Cómo puedo conseguir el doble CD del Grup de danses El Raval, ‘Al voltant d’Espada’?
  Gracias de antemano por la información

  Respondre

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Login

Lost your password?
X