Imatges premiades al concurs de fotografia de l'Escola de Danses de XàtivaImágenes premiadas en el concurso de fotografía de la Article previ
Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

El folklorista reusenc Josep Bargalló i Badia ens ha deixatEl folklorista reusense Josep Bargalló i Badia nos ha dejado

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
El folklorista reusenc Josep Bargalló i Badia ens ha deixatEl folklorista reusense Josep Bargalló i Badia nos ha dejado

INFORMA: 
Miquel-Àngel Flores i Abat
Espai de So. Associació de recerca etnomusical de les Terres de l’Ebre, Matarranya i el Maestrat.

El folklorista reusenc Josep Bargalló i Badia ens ha deixat hui.
Demà dia 17 de juny tindrà lloc el sepeli a la parròquia de Sant Francesc de Reus.

L’obra de Bargalló va ser notable pel que fa a la recuperació de la jota ballada a les Terres de l’Ebre. Durant els anys 80 i 90 va recopilar més de 300 melodies de ballets populars, com ara balls de plaça, cançons-joc, ball de bastons, jotes de ronda, cançons de pandero, etc. d’arreu les comarques de Tarragona . Part del seu treball es va veure reflexat en publicacions de gran interés etnogràfic, com ara la col.lecció “Balls i danses de les comarques de Tarragona” editada per la Diputació de Tarragona durant els anys 1999 i 2009.

En els darrers anys, la nostra Associació “Espai de So”, amb seu a Tortosa, va col.laborar amb Bargalló i Badia en la recerca i restauració de diferents balls de plaça de les localitats de Tortosa, Tivenys (Baix Ebre) i La Sénia (Montsià). Tot açò va ser possible gràcies a la seua generositat i a la cessió dels seus materials audiovisuals corresponent a les Terres de l’Ebre.

L’obra folklòrica de Bargalló ha estat essencial per poder arribar a entendre i conéixer el folklore musical d’una zona més àmplia a la estrictament estudiada pel folklorista (comarques de Tarragona). Els actuals treballs de camp que estem duent a terme a les comarques veïnes del Matarranya (Aragó) i del Baix Maestrat i els Ports (País Valencià) ens han permés corroborar l’existència d’un magma comú a nivell etnomusicològic que compartim tant valencians amb catalans:  Un cas seria la documentació dels ball de la jota, el fandango i el bolero en un passat molt recent  i la constatació d’estructures coreogràfiques semblants a banda i banda del Sénia, fet que demostra la inexistència de les fronteres administratives quan parlem de folklore.

Desde aquí el nuestro homenaje a su figura y trayectoria.

Per a més informació sobre el currículum i biografia de Josep Bargalló cliqueu aquest enllaç

http://www.jbargallob.netINFORMA: 
Miquel-Àngel Flores i Abat
Espai de So. Associació de recerca etnomusical de les Terres de l’Ebre, Matarranya i el Maestrat.

El folclorista reusense Josep Bargalló y Badia nos ha dejado hoy. Mañana día 17 de junio tendrá lugar el sepelio a la parroquia de San Francisco de Reus.

La obra de Bargalló fue notable por lo que respecta a la recuperación de la jota bailada en las Terres de l’Ebre. Durante los años 80 y 90 recopiló más de 300 melodías de bailes populares, como bailes de plaza, canciones-juego, baile de bastones, jotas de ronda, canciones de pandero, etc. de las comarcas de Tarragona . Parte de su trabajo se vio reflejado en publicaciones de gran interés etnográfico, como la colección “Bailes y danzas de las comarcas de Tarragona” editada por la Diputación de Tarragona durante los años 1999 y 2009.

En los últimos años, nuestra Asociación “Espai de So”, con sede en Tortosa, colaboró con Bargalló y Badia en la búsqueda y restauración de diferentes bailes de plaza de las localidades de Tortosa, Tivenys (Baix Ebre) y La Noria (Montsià) . Todo esto fue posible gracias a su generosidad y a la cesión de sus materiales audiovisuales correspondiente a las Terres de l’Ebre.

L’obra folclórica de Bargalló ha sido esencial para poder llegar a entender y conocer el folclore musical de una zona más amplia a la estrictamente estudiada por el folclorista (comarcas de Tarragona). Los actuales trabajos de campo que estamos llevando a cabo en las comarcas vecinas del Matarranya (Aragón) y del Bajo Maestrazgo y Els Ports (País Valenciano) nos han permitido corroborar la existencia de un magma común a nivel etnomusicològico que compartimos tanto valencianos como catalanes: Un caso sería la documentación de los bailes de la jota, el fandango y el bolero en un pasado muy reciente y la constatación de estructuras coreográficas semejantes a un margen y otro del Senia, hecho que demuestra la inexistencia de las fronteras administrativas cuando hablamos de folclore.

Desde aquí el nuestro homenaje a su figura y trayectoria.

Para más información sobre el currículum y biografía de Josep Bargalló clicad en este enlace:

http://www.jbargallob.net

1 Comentari

  1. Xevier 17:35, juny 16, 2015

    Una gran perdua. Mestre,Folklorista,recopilador, una Gran Persona i Amic,ens deixa un magnific llegat,per recordar la feina i la seva persona, DEP Josep moltes gràcies per el teu mestratge i amistat.

    Respondre

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Login

Lost your password?
X