Nou vídeo per aprendre a col·locar el mocador de pit a la manera Article previ
El gener valencià: les tradicions que ens uneixen.Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

El final de l’actuació de Les Folies a Picanya: reflexió o provocació?

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
El final de l’actuació de Les Folies a Picanya: reflexió o provocació?
Articles relacionats

9 de gener, Picanya per la nit. Tercera vetlada de la IV temporada de folklore a Picanya. Al cartell s’anuncia l’actuació de dos grups: Els Cardaors de Bocairent, i Les Folies de Carcaixent.

Dues actuacions que feren gaudir a un públic exigent, integrat per molts membres i mestres de diverses agrupacions folklòriques.

La sorpresa arriba al fil de les dotze de la nit, quan Les Folies finalitza la seua actuació d’una manera poc ortodoxa… telò que es torna a obrir, llum en penombra, melodia, lectura d’una reflexió i un esplèndit cos nu d’una dona a la que pausadament se l’ha anat despullant al mateix escenari de totes les peces d’indumentària que sol portar qualsevol balladora.

Breu silenci, aplaudiments i molts, molts comentaris posteriors.

A blogdanses.es reproduïm el text que va acompanyar este inusual final d’una actuació de folklore que tant està donant a parlar, per tal de facilitar la reflexió i conformació de l’opinió del lector.

A la pàgina de facebook del grup podeu vore els vídeos de l’actuació.

Agraïm a Les Folies que ens haja facilitat el text per tal que puguem recordar-lo: 

Identitat. Col·lectiu. Història. Icona. Conjunt. Imatge. Sustància. Ser. Definit. Existència. Atributs. Reconeixement.

ESÈNCIA: Allò per què una cosa és el que és; el que constitueix la naturalesa pròpia d’una cosa. La part més pura d’una cosa.

Històricament el folklore, sense perdre de vista la sacralització mística dels orígens, ha fet interpretacions molt diverses d’aquests al llarg del temps, per tal d’adaptar-se a les demandes de la societat que el reclamava. Ha entretingut auditoris burgesos, ha refermat les més ràncies glorificacions a la pàtria i paradoxalment ha encés les reivindicacions més progressistes del nacionalisme valencià.

A mesura que la història avança, canvien les circumstàncies, i amb elles els costums i els gustos. De manera que pretendre viure aliè als inevitables canvis que comporta el temps és una comesa il·lusòria reservada només a nostàlgics i romàntics que s’embenen els ulls deliberadament per a somniar que l’immobilisme és possible.

El Grup de Balls Populars Les Folies de Carcaixent, en els últims anys, ha decidit trencar aquest cicle i llevar-li el vel als mites que, per inèrcia, són precepte en el món del folklore. Les peces s’acompanyen ara de noms i cognoms dels seus creadors, de dates concretes i el temps que pretenen evocar els espectacles no és ja un idíl·lic passat remot per a somniadors, sinó el present visualitzat a l’escenari, una mostra purista de música, cant i ball, que no defuig de reconèixer que el treball que es porta al darrere en el muntatge i posada en escena no és menys important que l’origen fragmentadament conservat de les seues peces. I és que la trajectòria encetada per Les Folies es fonamenta en la consciència de fabricar mirades, revisions al passat des del propi present, nu de fantasies, des de la creació actual i amb el rigor que aporta la documentació gràfica i oral contrastada.

Identitat. Col·lectiu. Història. Icona. Conjunt. Imatge. Sustància. Ser. Definit. Existència. Atributs. Reconeixement.

ESÈNCIA: Allò per què una cosa és el que és; el que constitueix la naturalesa pròpia d’una cosa. La part més pura d’una cosa.

(text de X.Rausell)

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Login

Lost your password?
X