Nou vídeo-tutorial: Com col·locar el mocador creuat per davant?Article previ
Algadins grup de danses proposa a Algemesí una nova visió del nostre folkloreSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

La crònica d’una festa desconeguda: Les Festes del Barri de Sant Vicent de Canals.

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
La crònica d’una festa desconeguda: Les Festes del Barri de Sant Vicent de Canals.
Articles relacionats

Text: Xavi Delgado Franco. Fotos: Toni Rico Ripoll i Xavi Delgado Franco

El barri de Sant Vicent de Canals, també conegut com el Secanet, conforma la part més antiga de la vila. Un espai de carrers tradicionals i estrets articulats al voltant de placetes com la del Pou, la de la Trinitat o la de la Presó. Un dels seus eixos principals és el del Carrer de Sant Vicent Ferrer que discorre entre les places del Pou i la Trinitat i que ha servit per justificar per posar tot el barri sota la protecció d’aquest sant.

Enguany les festes del barri han tingut un programa molt complet que ha inclós, entre altres: Dansà, Sarao, sopar de germanor i la pujada al pi junt, als tradicionals actes religiosos i altres més profans com la xocolatà o l’actuació del a burra de Sueca. Unes festes que han tingut un sentiment especial en haver servit per retre homenatge a la recentment desapareguda Na Rosario Ferrer, música i mestra de música, pertanyent a una família molt relacionada amb la preservació del patrimoni musical local i veïna del barri. Una trajectòria que li ha valgut el reconeixement com a filla predilecta de Canals i l’homenatge i estima dels seus veïns.

Un homenatge al que també va participar el conegut Pep Gimeno «El Botifarra» que al Sarao va tenir paraules de record i reconeixment per a Doña Rosario i la seua família. Un sarao que va comptar amb l’atractiu afegit de que molts dels participants a la dansà de la vesprada van tornar a eixir a ballar acompanyant el repertori del Botifarra.

Un dels actes més singulars d’aquesta festa és la pujada al pi, que es fa a la vesprada del dia de Sant Vicent, a la plaça de la presó. Enguany la pujada es va celebrar baix l’amenaça d’una pluja que al final va tenir prou coneixement com per donar una treva que va permetre que la festa es celebrara.

Els antropòlegs i altres científics que es dediquen a estudiar els costums i ritus han trobat diverses explicacions a la tradició que hi ha alguns pobles d’aprofitar els dies de festa per enfilar-se cap amunt per un arbre situat al centre d’un plaça o altre espai obert. És un costum ben conegut a la nostra península i que també es celebra al territori valencià. Pràcticament tots aquests estudiosos coincideixen en que es tracta d’una celebració típica de la primavera i que probablement tinga algun tipus de relació simbòlica amb la fertilitat. Segur que els més espavilats ja s’han adonat alguna vegada que el tronc d’un arbre té alguna similitud amb l’òrgan reproductiu masculí i a la resta ja ens ho conten antropòlegs, etnòlegs, psicòlegs i tots els científics interessats en la matèria (de les festes, malpensats!).

Normalment, l’arbre a pujar es un pi o un xop al que se li ha retirat la corfa i que s’ha banyat amb qualsevol substància que el faça més llefiscós, en aquest cas sabó. Aquell que puja el primer i toca el seu cim té dret a reclamar un premi que pot variar en funció del lloc on es celebre la festa. Com a curiositat cal dir que pot ser aquest poble siga l’únic o dels pocs al nostre entorn que celebra dos pujades de pi cada any. La primera el dia de Sant Vicent Ferrer es fa a la Plaça de la Presó en la que mor el carrer del Sant que dona nom al barri que la circumda i la segona a les festes de La Torreta (també coneguda com La Torre o La Torreta de Canals) que es celebren en la data de Les Creus de Maig. Tot i aquesta doble pujada, el poble rep poca atenció en la literatura dedicada al tema; potser perquè es tracta d’actes fora de les festes patronals circumscrits a un barri o pedania concrets.

A la galeria puguem vore com el 4 d’abril un grup de joves pujava al Pi de Sant Vicent desenvolupant un treball d’equip que inclou cobrir el tronc amb algeps i farina per tal d’evitar relliscades, realitzar diverses maniobres per tal de fer arribar més algeps als que estan pujant o pujar per a suportar amb els muscles i donar descans al company que està dalt. Per aquells que tinguen més interés o curiositat direm que el grup va aconseguir el seu objectiu i va guanyar el premi que consistia en diners arreplegats pels festers del Barri de Sant Vicent.

Pel que fa als espectadors hem de dir que la tradició mana que el públic gaudisca de l’espectacle amb un berenaret repartit pels festers al que la mistela, el vi, el cacau, els tramussos i les faves bollides són el centre del menú.

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Login

Lost your password?
X