Passió i aprenentatge: visitant l'Aula Museu d’Instruments de Música Tradicional de GiletArticle previ
Vicis que millorar a les danses de carrer... comencem a posar solució?Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Crònica de la dansà del 25 d’abril a Xàtiva

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Crònica de la dansà del 25 d’abril a Xàtiva
Articles relacionats

Per Xavi Delgado Franco

Alter21 – Pebrella

 

El 25 d’abril de 1707 més de 28.000 soldats del bàndol borbònic es van enfrontar a prop de 23.000 dels partidaris de la casa d’Àustria (Habsburg). La batalla va ser a la ciutat d’Almansa que domina l’encreuament entre dos corredors naturals que enllacen les terres altes castellanes amb l’Alacantí i les planes litorals de la Ribera i l’Horta de València. Al final de la jornada sobre el camp hi havia prop de 9.000 baixes entre morts i ferits i 5.000 dels soldats dels Habsburg eren presoners dels vencedors borbònics. Tot i que a la batalla hi havia molt poques unitats valencianes que, a més a més, tampoc van participar de forma directa a la batalla; eixe dia es va marcar bona part del nostre destí com a poble.

Les operacions es perllongarien  encara un temps però l’antic regne de València estava ferit de mort i sobre eixa victòria els Borbons van construir un nou sistema que en abolir els furs va acabar amb l’autogovern tradicional valencià. Poc després de la batalla, a la ciutat de Xàtiva les milícies locals de la ciutat (que era la capital de la governació d’enllà lo Xúquer i com a tal tenia tropes), amb micalets valencians i catalans i tropes angleses es van preparar per a fer un darrer i desesperat intent de resistència per tal de salvar les nostres terres. Uns 2.000 homes que el 3 de maig ja havien de fer front a les tropes borbòniques comandades per James Fitz-James Stuart (Duc de Berwick, duc de Fitz-James i futur duc de Llíria i Xèrica) i Claude François Bidal d’Asfeld (Marques d’Asfeld i futur mariscal de França) que contaven amb 10.000 soldats. Xàtiva baix el comandament de Joan Baptista Basset i Ramos, el general dels Habsburg que comandava els maulets;  ja havia estat capaç el 1706 de resistir l’atac de les tropes del Comte de les Torres de Acorrin. Esta vegada la situació no era tan favorable en contar els atacants amb millors tropes i amb millor artilleria.

Després de centenars i potser mil·lers de morts per cada costat, diversos assalts i bombardejos; el 6 de juny els anglesos i alguns dels dirigents austracistes van pactar una capitulació davant la impossibilitat  de rebre ajuda externa i que els va permetre retirar-se. La població i tropes locals van quedar en mans dels atacants, entre els que D’Asfeld destacava per la seua crueltat. Després d’uns dies de saqueig i abús amb moltes morts i, abandonada la idea inicial de matar a tots ( «pasar a cuchillo» va dir textualment d’Asfeld), es va optar per cremar parcialment la ciutat i deportar els seus habitants a Castella, morint part d’ells per les privacions del camí.

 

 

Finalment el rei Felip de Borbó va ordenar que els 55 xativins i les seues famílies als que s’havia permès quedar-se per ser partidaris dels Borbons i alguns soldats ferits del seu bàndol (majoritàriament irlandesos) refundaren la ciutat amb el nom de “Nueva Colonia de San Felipe” amb el que es va mantenir fins ben entrat el segle XIX. Dècades després i ben afermat el control borbònic sobre el territori, es va permetre que part dels deportats tornara al seu país. No va ser Xàtiva la única ciutat assetjada pels Borbons durant la campanya (Dénia, Alcoi, Morella…) ni la única cremada (Ares del Maestrat, Vila-Real…), però a l’imaginari col·lectiu valencià, Xàtiva ha quedat indissolublement lligada a la pèrdua dels furs i la implantació de la nova planta borbònica.

El 25 d’abril es celebra al nostre país de forma reivindicativa i, per tot el que acabe de descriure, Xàtiva és un dels llocs on estes celebracions tenen una major intensitat. Un dels actes centrals d’estes celebracions és una dansà que recorre el carrer Montcada i finalitza a la Plaça de Sant Francesc. Allà, just al costat de l’església del mateix nom, està el monument als maulets que van defendre la ciutat on es finalitza l’acte amb un homenatge a estos antics combatents.

Enguany la dansà es va vore enriquida amb la presència d’un grup de micalets que van recrear l’entrada de Basset a la ciutat i obrien el pas a la dansà. A més a més, en esta ocasió els actes del 25 d’abril van coincidir amb la celebració de la XXV Trobada d’Escoles en Valencià de la Costera, a un carrer molt proper al de la celebració. El que va permetre que un acte ja de per si molt seguit contara en esta ocasió amb encara més públic. Esta coincidència va permetre també que es ballarà una segona dansà que va servir de cloenda per als tallers de la trobada.

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Login

Lost your password?
X