L’Escola de danses de Xàtiva aconsegueix reunir 300 persones en la 5a edició de l'aplec “Ball al carrer”Article previ
Imatges: Danses populars en honor a Sant Onofre, a l'Alcúdia de CrespinsSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

#CorpusVLC i la necessitat de donar a conéixer la Festa Grossa

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
#CorpusVLC i la necessitat de donar a conéixer la Festa Grossa

Per Paco Chalmés

DIARI D’UNA ESPARDENYA -Blogdanses.es

 

L’altre dia vaig ser convidat a la xarrada-taller sobre el Corpus que Col·legi Pureza de Maria, al cor del Cabanyal (València) organitzava per als seus alumnes de tercer i quart de primària.

L’entusiasme i esforç de la professora organitzadora, Amparo Simarro, i d’una divertida Moma que s’encarregà d’introduïr els més menuts en la nostra Festa grossa em va fer reflexionar sobre la necessària difusió que, al meu parer li cal a esta festa, encara desconeguda per propis i extranys.

Esta activitat fou la primera de tot un seguit d’actes integrats en un projecte educatiu dedicat a la celebració del Corpus Christi en la ciutat de València, en la que els alumnes del Pureza de Maria preveuen, fins i tot, representar la processó del Corpus en panells, després d’haver treballat i investigat sobre cadascun dels personatges i moments de la festa.

Esforços tan lloables com els d’Amparo haurien d’unir-se a tota una sinèrgia que des dels estaments competents s’encarregaren de donar a conéixer una festa singular que encara guarda molt de potencial adintre, un regal embolcallat d’autoestima per als valencians i retornat en forma d’admiració de turistes i visitants que encara no s’ha volgut encetar.

 

Xarrada – taller sobre la festa del Corpus al Col·legi Pureza de Maria de València. Maig 2016. Font: Blogdanses.es

 

Diagnòstic de la situació: Una festa poc promocionada.

La part positiva és que estem parlant de com donar a conéixer una tradició amb tot un cicle festiu inqüestionablement viu.

Si bé als anys 60 pràcticament no quedava res dels ritus, personatges i balls que acompanyen esta festivitat a València des de mitjan segle XIV, lloables iniciatives com les del Grup de la Metxa -germen de l’actual Amics del Corpus, i la decisiva tasca investigadora de Fermín Pardo en la recuperació de les danses, feren rebifar a partir dels anys 70 esta festa amb la complicitat de l’Ajuntament, fins arribar al moment actual.

Els comentaris de facebook d’un amic s’encarreguen de recordar-me cada dilluns posterior al Corpus el poc cas que se’n fa als mitjans de comunicació estatals del Corpus valencià, el segon més antic de la península i un dels més peculiars de tot l’estat.

Eixa falta d’atenció es fa palesa també si examinem altres mitjans més propers; a un mes de la celebració de la festa grossa, em va resultar impossible trobar un programa actualitzat de dies, hores i localitzacions de la celebració a webs com les de l’Ajuntament de València, la dels Amics del Corpus o la de Turisme de la Diputació de València. Éste es un tema important si pensem que Corpus no té una data fixa al calendari, sino que puja i baixa en el mateix segons haja caigut cada any la Pasqua.

 

Captures de pantalla Maig 2016. 1.-Resultats cerca Corpus en Google; 2.- Web amics del Corpus; 3.-Web Ajuntament de València;  4.- Web València Turisme. 

 

Així que fins i tot els interessats hem d’apuntar a l’agenda cada any quan és el Corpus per a que no se’ns passe. Una informació bàsica que hauria de ser la primera en ser recordada i destacada des de les administracions competents… Vos imagineu al periodista d’alguna cadena estatal intentant trobar informació sobre el Corpus valencià a l’internet?… Pues això.

En eixe mateix sentit la meua sorpresa fou gran quan vaig vore el flamant cartell del Corpus presentat per l’Ajuntament per anunciar la festa… mentre altres s’enredraven en qüestionar l’estètica del cartell, jo sols em vaig fixar en un detall… On està la data? Quin sentit té un cartell que es perd en l’estètica i no transmet la informació essencial que necessitem saber els ciutadans? Increïble.

 

cartell_corpus

Cartell anunciador del Corpus 2016 de València

 

I una apunt: a dia de hui és pràcticament impossible trobar el programa de la Festa Grossa a cap plataforma web pública. Hem d’anar a llocs web com el de la Fundació Turisme València, on participen la majoria d’empresaris locals del sector turístic -potser un dels majors interessats en que la festa es conega arreu de l’estat i del món-  per trobar el programa oficial d’actes.

Fins i tot en la plataforma de facebook de la regidoria de cultura festiva de la ciutat, amb una imatge de capçalera informativa sobre els concerts de la fira de juliol (encara falta!) a dia de la redacció d’esta entrada, ens resulta difícil trobar informació al respecte.

 

 

 

Captura de pantalla 2016-05-24 a las 20.31.47

Encapçalament pàgina de facebook de la Regiduria de Cultura festiva de l’Ajuntament de València, a data de redacció d’esta entrada

 

És cert que iniciatives com les xarrades organitzades per l’ajuntament per donar a conéixer la festa durant la setmana prèvia a la festa, o la creació del coixinet #CorpusVLC per twitejar a les xarxes tot el referent al corpus del cap i casal marquen tímidament un camí a seguir on, cal reconéixer, queda molt per desbrossar.

Qué fer?

La política de comunicació que s’ha seguit amb la festa de les Falles pot server d’exemple al que hauria d’integrar-se en un programa de comunicació global de totes les festes de València, i en especial, d’aquelles amb suficient potencial per atreure un visitant fora dels períodes habituals, com és el cas de la que ens ocupa: el Corpus de València.

No hi ha res més rendible per a una administració que aprofitar el que ja existeix, el que de per se ofereix la ciutat per mostrar-ho, atreure a visitants i dinamitzar així durant tot l’any la necessitada economia.

Des de l’elaboració i execució d’un Pla de Marketing de presència On Line, fins a una estudiada difusió a mitjans més tradicionals, així com eixides programades a l’exterior que donen a conéixer les peculiaríssimes danses corpusianes de València amb la Moma com principal ambaixadora en fòrums i trobades varies són algunes de les accions que primer em venen al cap.

Un pla de participació ciutadana que admetera suggeriments de protagonistes i coneixedors de la festa podria completar el pla de Comunicació de la festa grossa del cap i casal. Inicativa també aplicable a tants pobles on les danses del Corpus, per influència de la capital, comencen a també consolidar-se als respectius calendaris festius locals.

 

Play
Ball de la Moma al Corpus 2015 de Benifaió (La Ribera Alta). Font: Blogdanses.es

 

Em consta que moltes comissions falleres a les seues setmanes culturals, ja s’han unit també a la tasca de la difusió corpusiana entre els sectors infantils i juvenils.

En definitiva,  la meritòria tasca de persones com Amparo, sensibles a les tradicions pròpies, hauria de ser una més de les moltes actuacions inserides en un plà de comunicació ambiciós i prioritari, on un poble i les seues administracions, demostraren l’orgull pel seu passat i l’entusiasme pel seu futur.

Blogdanses.es es possa a disposició de qui haja d’impulsar estes convenients actuacions.

 

 

 

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

DIARI D'UNA ESPARDENYA

Ajudes públiques a col·lectius folkòrics i culturals: es pot fer millor?

Ajudes públiques a col·lectius folkòrics i culturals: es pot fer millor?   0

És lloable que des de l'admistració es promoguen ajudes a les manifestacions folklòrica o cultural. De vegades, eixes ajudes resulten imprescindibles quan parlem de col·lectius amateurs no professionals, que sumen esforços [...]

Login

Lost your password?
X