Article previ
Flavalenco: una oportunitat fallida de fusionar el flamenc amb el folklore valencià.Flavalenco: una oportunidad fallida de fusionar el flamenco con el folklore valenciano.Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Centre Artesà Tradicionàrius de Catalunya… un exemple a seguir?

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Centre Artesà Tradicionàrius de Catalunya… un exemple a seguir?
Articles relacionats

Per Paco Chalmés

Blogdanses.es

Amb freqüència m’arriben notícies a través de les activitats que organitza a Catalunya, i de tant en tant també a terres valencianes, el Centre Artesà Tradicionàrius, un ent que a través d’un gran ventall d’activitats, impulsa i dinamitza la música tradicional des de Barcelona a tot el domini lingüístic.

Tallers, festivals, discos i producció d’espectacles són algunes de les activitats que prenen forma des d’esta plataforma. Com es va conformar el projecte? Com funcionen? Qui els subvenciona? Serà aplicable l’experiència al cas valencià?

En una amable i extensa conversa telefònica aclarisc estes i altres curiositats parlant amb Jordi Fàbregas, director del CAT, oportunes sigles del Centre Artesà Tradicionàrius.

Compartisc les conclusions pròpies extretes amb tots els blogdansers que estimem la tradició, i que estem expectants davant els canvis que en matèria de gestió cultural duran endavant –previsiblement- els nous governs municipals i autonòmics acabats de constituir a terres valencianes. Busque al camí recorregut al cas català alguna clau per a l’impuls de la música tradicional a casa nostra.

que-musica-mes-Hi-ha_ARAIMA20150106_0010_19

Jordi Fàbregas, Font: http://www.catalunyaviva.cat/

 

Els orígens

Els orígens de l’actual CAT se situen al 1988, quan es consolida a la ciutat comtal el Festival anomenat Tradicionàrius, nascut de la iniciativa de músics i formacions de música folk, que volen mitjançant una convocatòria anual, situar este estil musical al panorama cultural del país.

Este festival cualla a partir de les inquietuds dels saraus de primavera que diversos col·lectius venien convocant amb més o menys regularitats els anys previs… és en estos punts de trobada de músics i aficionats a la música tradicional on arranca tot en realitat.

Des de l’estructura del festival Tradicionàrius es reivindicava, ja des dels inicis, la necessitat d’un centre estable i la creació d’un circuit de concerts que permetera treure de la marginalitat la música folk al context català.

La constitució del CAT, Centre Artesà Tradicionàrius

El 1993 es dona el salt qualitatiu definitiu, ja que l’ajuntament de Barcelona, a través del Districte de Gràcia, accepta la gestió del Centre Cívic Artesà del barri per l’associació cultural TRAM, lligada a l’organització de Tradicionàrius.

A este recolzament institucional s’uneix el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, i també estament culturals de la Generalitat de Catalunya, sumant-se així esforços d’ambdós administracions governades aleshores per signes polítics distints.

Amb esta estructura estable els objectius del Tradicionàrius s’amplien més enllà de la programació del Festival, incorporant-se altres activitats com els tallers de dansa, els tallers d’instruments, l’espai obert de petit format (300 localitats) per actuacions, concerts de música no estrictament d’arrel, etc.

tradicionarius2_a

Activitat de Danses tradicionals al CAT. Font: culturapopular.bcn.cat

Les connexions valencianes

Des d’antic la relació amb l’àmbit de la música tradicional valenciana es concretà al seu moment amb la gent de Al Tall i la Trobada de Músiques del Mediterrani. Actualment eixa relació es continúa amb diversos grups i plataformes actives dins del mon cultural valencià.

De manera institucional, em conta Jordi Fàbregas, no s’ha arribat mai a establir cap relació. Però malgrat tot, les connexions hi estan i s’han conreat a altres nivells.

Des del Centre Artesà Tradicionàrius sempre hem tingut clar que l’àmbit a treballar és el coincident amb el nostre àmbit lingüístic.

El canvi polític sofert darrerament a les institucions valencianes potser siguen una oportunitat per ajudar als desplaçaments dels artistes, normalitzar les relacions entre ambdós territoris en matèria musical i col·laborar institucionalment per a, en definitiva, assumir l’objectiu de crear un Circut Folk comú que done a conèixer els artistes de tota l’àrea lingüística, integrant festivals ja existents arreu del territori com el de la Fira Mediterrània de Manresa, l’Enderock o el Festacarrer d’Ondara.

festacarrer2015

Cartell Festacarrer 2015. Font: www.festacarrer.cat

El futur

En definitiva, des del Centre Artesà Tradicionàrius hem contribuït al salt qualitatiu de la música folk a Catalunya, fent visible este sector. Hem recolzat la publicació de discos, la promoció de grups als mitjans i l’ensenyament d’instruments tradicionals.

Jordi Fàbregas acaba la conversa fent eixe repàs, diagnositcant els canvis soferts a l’entorn discogràfic i al concepte de comunicació.

De les seues paraules deduïsc que cal doncs continuar insistint en la presència de la música folk als nous canals de comunicació. Cal també insistir en la col·laboració i enfortiment de les relacions institucionals territorials que conformen l’àmbit lingüístic comú.

Reflexions pròpies

De manera humil m’acoste a les qüestions que plantege des d’esta entrada del blogdanses per a musicòlegs, folkloristes i nous gestors culturals públics…

  • ¿Quines són les fortaleses i debilitats del panorama actual en quant a la música folk i folklòrica al territori valencià?
  • ¿Quines necessitats i carències caldria cobrir per fer visible este tipus de musica al panorama cultural valencià?
  • ¿Amb quins grups i teixit associatiu comptem per a arrancar una plataforma valenciana estable que dinamitze e panorama folk valencià?
  • ¿Quins serien els objectius a assumir per esta hipotètica plataforma dinamitzadora?
  • ¿Quina incardinació trobarien altres plataformes existents, com la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana?

 

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

REPORTATGES

POR FIN LAS IMÁGENES DE CANTARES VIEJOS EN PICANYA

POR FIN LAS IMÁGENES DE CANTARES VIEJOS EN PICANYA   0

Cantares Viejos, la reconocida asociación folklórica de Requena, actuó el pasado sábado 2 de diciembre en el festival de Folklore de Picanya. Motivos personales han hecho que me haya retrasado en [...]

Login

Lost your password?
X