Aire a la balladora. Col•lecció d’indumentària tradicional d’Angelita RosArticle previ
El grup de folklore de la federació participa en la VI trobada d'Albacete Següent Article
indumentaria on-line
ÚLTIMES NOTÍCIES

Calces i còfies que estimen la terra i la tradició. Entrevista amb Macu Garcia, de “La Tortugueta d’Alcoi”

Article   0 Comentaris
Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Calces i còfies que estimen la terra i la tradició. Entrevista amb Macu Garcia, de “La Tortugueta d’Alcoi”

Per Paco Chalmés
Co-administrador de www.blogdanses.es

 

Hi ha encara artesans que transmeten en allò que fan la meticulositat, l’estima per les tradicions i, de manera inevitable, l’estima per la terra.

És el cas de Macu Garcia, que ens conta cóm el seu xicotet negoci, La Tortugueta d’Alcoi, ha arribat a convertir-se en un dels màxims referents en la fabricació de calces i còfies d’indumentària tradicional valenciana.

 

Calces que respecten la nostra història i el nostre entorn

Tant és el zel de Macu per ser fidel al passat en la realtzació del seu treball, que s’hi ha dedicat a l’estudi de tots els protocols notarials de dots i inventaris del segle XVIII que consten a l’arxiu notarial d’Alcoi i Monòver, i que abarquen, com històrics caps de partit que van ser, tots els pobles de les respectives comarques. Estudi que continúa hui en dia amb la consulta periòdica de fonts històriques adhients i especialistes en moda històrica.

És per això que els diversos models de calces i còfies confeccionats tant per a home com per a dona, parlen amb un acurat respecte del nostre passat comú. Així ho testimonien els noms amb que es bategen el models de calces; Benissivà, Confrides, Ador, Aspe… i que Macu publica en una febrilment actualitzada pàgina de facebook.

Les calces i les còfies les fa Macu emprant dos únics materials: el cotó i el raió viscosa. Este últim material substituix la seda que abans s’usava per teixir, ja que actualment aquest tipus de fil no s’hi fabrica o és molt difícil de trobar.

Excepte eixe xicotet detall, tot es fa com abans; la laboriositat, els brodats a mà, la confecció de peces singulars a demanda del client…

El segell del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana acredita el bon fer artesanal de Macu en la confecció de peces de roba d’indumentària tradicional valenciana, i el distintiu del Parc Natural de la Font Roja, el respecte al medi ambient dels material emprats fins i tot en els embalatges.

 

Pensant en les balladores i balladors valencians

Macu és, davant de tot, balladora. Fou precissament la seua pertinença al Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi la causant de que esta alcoiana s’hi dedique hui en dia a reproduir calces i peces de roba antigues.

A l’any 1990, Macu començà a fer calces per a les seues companyes balladores: cosides a mà, amb costura lateral per a que no molesten al peu, i amb puntera i taló reforçats. I així continúa fent-los.

Cinc anys més tard, al 1995, l’èxit assolit amb la confecció de calces permeté a Macu obrir la seua pròpia botiga a Alcoi  anomenada Fil de Vint, una expressió molt arrelada i amb la que els alcoians es refereixen a algú que va molt ben vestit.

Des d’aleshores, les calces i còfies de La Tortugueta d’Alcoi són vestides no sols per membres dels grups de danses valencians, sino també per integrants de totes les associacions festives valencianes: fallers, foguerers, gaiaters, món de la festa mora i crisitiana, reines de festes locals…

La demanda de clientes i clients, atrets pel treball rigorós, ha portat Macu a treballar la resta de peces dels vestits tradicionals valencians, (cotetes, gipons, guardapeus, davantals, manteletes, camises, calçons, saragüells, negrilles) i vestits actuals per a cerimònia, sempre amb la base de l’artesania i el respecte per la faena ben feta.

 

Més rigor i menys “disfresses” a l’hora de vestir de tradicional

En la seua conversa, Macu ens dóna la seua opinió sobre la manera en que la gent es vist de tradicional en l’actualitat, dient que, tot i que s’ha avançat en molts aspectes, hi ha a muntó de faena que fer encara.

I es que segons la propietària de La Tortugueta d’Alcoi , hi ha molts que en lloc de vestir-se de tradicional, directament es “disfressen”. Són nombrosos els vicis que continuen donant-se a la nostra indumentària tradicional, i que Macu, més que relatar, dununcia: el costum de cosir la puntilla al gipó en lloc de portar la camisa, faldes que van arrossegant el terra, davantals grans més propis de faena als vestits de cerimònia, jopetins de xic confeccionats amb teles de fallera, i fins i tot, gipons rematats amb una discordant cremallera.

Per a Macu, vestir-se de tradicional ha de ser un ritual, un cerimonial respectuós amb l’herència dels nostres avantpassats. Ella té ben clar els límits que no està disposada a rebassar com a indumentarista; fins i tot ha perdut oportunitats de negoci per la negativa a atendre demandes de clients no respectuoses amb les formes tradicionals de vestir.

La solució passaria, segons la teixidora de calces alcoiana, per formar adequadament els que volen treballar com indumentaristes i sobretot, concienciar els consumidors amb els modos correctes de vestir-se a l’antiga.

 

No url attribute defined!

 

 

 

Article   0 Comentaris

AGENDA

CATEGORIES

Login

Lost your password?