Un tresor de foc a BenifaióArticle previ
Titaguas prepara su Mojiganga para las Fiestas Gordas de 2016Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Bocairent ha tornat a reviure el ritual de les seues danses

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Bocairent ha tornat a reviure el ritual de les seues danses

Acudisc expectant a Bocairent en una vesprada calurosa d’agost. Hui se celebra l’últim dia de les danses que este poble de la Vall d’Albaida dedica cada any des de fa segles a Sant Agustí.

El poble respira festa… banderoles als balcons i taules parades als bars i massets. La vetlada promet.

Després d’un generós sopar en ca d’uns amics baixe a la plaça després del segon trò d’avís que, com si d’una mascletà es tractara, anuncia l’inminència del començament de les danses. La plaça llueix amb alegres peretes enceses, i tot seguit del tercer esclafit de l’últim avís comença el ritual. Els majorals amb les llargues vares dominen l’escena inicial. Un d’ells trau a la cap de dansa iniciant el ball lentament i amb solemnitat. Després la música s’accelera una mica. Els majorals semblen multiplicar-se i van traent més i més balladores, i quan totes estàn al rotgle, van incorporant-se els balladors. La dolçaina ompli la plaça amb ajut de la megafonia, i tot es torna cadència, festa i ancestralitat.

Sentint els repetits compasos de les passades, com si d’un mantra musical es tractara, pense en la íntima connexió d’estes melodies amb seculars danses tribals que revestides de formalitats al llarg dels segles, han arribat així fins els nostres dies, connectant d’algún mode amb totes les generacions passades.

Bocairent ha sabut conservar-les. Són éstes unes danses de tota la vida, una de les fonts d’on han begut estudiosos del folklore per restaurar noves danses a llocs que havien perdut la seua memòria dansadora.

Reconec i salude a algunes cares conegudes del mundillo folklòric, que any rere any no falten a la cita d’estes danses senyeres de la tradició valenciana. Algunes d’elles les podreu vore a la galeria de fotos:

« 1 de 2 »

 

Les danses a Bocairent es ballen durant tota una setmana a finals d’Agost. Cada nit una Cap de Dansa obre el ritual. Eixe honor està reservat la primera nit a la Clavariesa Major de les festes, i la resta serà sempre una dona casada qui mane formalment del ball.

Esta nit, la Cap de Dansa és Emi Sanchis Beneyto, que va lluïr la reproducció d’una antiga coteta vermella de vellut rasurat amb pala de seda color salmó, a joc amb les sabates, mocador de tul amb randa brodat en or i lluentons i un espectacular guardapeus brocat de color verd.

Els dies anteriors llig al programa de festes que han eixit com a caps de dansa;

  • Primera nit: Paqui Calabuig Cabanes
  • Segona nit: Marian Molina Puerto
  • Tercera nit: Amparo Llinares Castelló
  • Quarta nit: Alicia Belda Prieto

 

Vos adjunte també estos vídeos pressos el mateix dia que vos parle:

Play

 

Play

1 Comentari

  1. Teresa Segarra Belda 15:00, ag. 29, 2016

    MOLTES GRACIES PACO UN REPORTAGE MOLT COMPLET .

    Respondre

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Ball

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS   0

Pujàrem espentats pel comentaris i les fotos que ens havien arribat via wasap sobre una exposició d'indumentària tradicional a Alcublas. Es tractava d'una mostra a una sala de l'ajuntament d'esta població [...]

Login

Lost your password?
X