València recupera la memòria de la seda amb la inauguració del seu MuseuArticle previ
Benicarló recupera el bureo i la ronda de quintos per iniciativa de l'associació FartabelitresSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Benifaió recupera el ball de les seues Valencianes

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Benifaió recupera el ball de les seues Valencianes

No per ser modest i de recent constitució, un grup pot deixar de fer una gran tasca. Entre tots se fa folklore i tradició des de l’entusiasme i el rigor.

És el que ocorre quan un col·lectiu com Benifaió en Dansa, nascut de l’escola municipal de danses valencianes d’este poble de la Ribera Alta, s’esforça i aconseguix retornar als escenaris, després de dècades de silenci, el ball de les Valencianes de Benifaió i la Jàquera de Benifaió.

Lutxo Palop, mestre d’esta jove agrupació, n’ha sigut el responsable de tirar avant este procés que culminà el passat dissabte 25 de juny a l’espectacle de final de curs celebrat a la casa de la cultura de la població.

La nota emotiva de la jornada la posà Elvira, la balladora benifaionenca en actiu més veterana, que en sentir els primers tocs dels intruments de vent de la rondalla, va compartir amb tots els demés balladors participants els records que eixes notes li feien vindre al cap, ja que als quinze anys ella participà a les últimes representacions que d’este del ball de les Valencianes es van fer al teatre Principal de València.

Vos adjuntem el text explicatiu que va precedir al ball de les peces referides,escrit pel mateix Lutxo Palop. Les imatges foren captades per Pepe Chalmés, col·laborador de blogdanses.es. Vos adjuntem també explicació i imatges de la resta de l’espectacle, on el grup recordà els sues inicis representant les danses que cada estiu i cada festa de Corpus ixen al carrer en una tradició ja consolidada, a més d’altres balls d’escola apressos durant el curs.

Cal recordar que fou el grup “El Bolero, grup de danses de l’Alcúdia”, el que restaurà i posà de nou en escena les Valencianes de Benifaió. Esta volta, però, han estat ballades per benifaioners a Benifaió, la qual cosa li ha donat una emotivitat molt gran.

______________________________

Com hem dit adés, Peregrí Miquel, el Tio Torrentí, ensenyà a Benifaió els balls que ell havia deprés de l’escola de Torrent.

D’entre les peces més característiques de totes les escoles de ball de València, Horta i comarques limítrofs destaquen les Valencianes. Les valencianes són en origen cants de treball i de ronda,// que es cassifiquen bàsicament en tres estils: per la de l’u i dos, per la del u i dotze i per la de l’U. 

L’esquema rítmic i musical de les dos primeres es podria enquadrar dins de la jota, mentre que l’U és clarament un estil per fandango.

Estos cants assolixen gran virtuosisme en les anomenades cantaes, encara molt vives als nostres pobles. Quan les valencianes s’adapten al ball se solen fer amb l’estil de l’u i dos per a ballar-les a la fandangà, açò és d’una forma més lliure, i generalment es reserva l’estil d’u i dotze per a corografies d’entaulat.

Així es feia a Torrent per a ball de cinc, en el qual, quatre xiques ballen amb un sol xic. A Benifaió el nostre mestre Torentí optà per ensenyar el ball de cinc amb la curiosa particularitat de que no empren música d’u i dotze sinó música d’u i dos.

Es tracta, doncs, del nostre ball de les valencianes de Benifaió, també anomenat el ball dels cinc, que tant èxit tingué als concursos provincials de Sección Femenina a mitjan segle XX. Perdut i quasi oblidat, fou recuperat pel grup “El Bolero”, gràcies a l’ajuda inestimable de Lolita Llàcer i Rosa Ibor, que ensenyaren passos i coreografia, i facilitaren la partitura.

Anys més tard el col.lectiu Benifaió en dansa aconseguí una vella gravació magnetofònica amb la veu de la cantadora Benifaionenca Agripina Martínez.

Basant-nos en totes estes fonts, tenim hui el privilegi de oferir-los este ball. Acompanyats dels músics de corda de la rondalla del Quadre de Balls Populars d’Alginet. Marina, Mireia, Amparo i Lola, i una secció de vent de la Filarmònica Alcudiana, dirigits per Mariá Trescolí. Amb vostès el ball dels cinc o Valencianes de Benifaió.

 

(…) és un gran plaer presentar, de nou a Benifaió, dos peces del nostre repertori tradicional, recuperades gràcies al treball de diferents associacions i investigadors, que en el seu afany de no deixar que es perguera el nostre patrimoni folklòric viatjaren a llocs tan llunyans com ara la comarca de Les Hurdes, a Extremadura.

Fou allí on un grup d’entusiastes folcloristes s’entrevistaren amb sor Ernestina Martínez Miquel, antiga balladora de Benifaió i neboda del recordat mestre de ball de comptes Peregrí Miquel Ros,”el tio torrentí”.

Com bé mostra el seu malnom, el “torrentí” provenia d’aquesta localitat de l’Horta i ensenyà a Benifaió bàsicament dos balls de l’escola torrentina, la jàquera i les valencianes.

La jàquera vella era un ball de plaça o danses de carrer, ballat públicament a Torrent en 1898 amb motiu de la inauguració de l’aigua potable.

Era costum que al ball participara la corporació municipal, la qual cosa creava gran expectació.

A Benifaió la Jàquera, en canvi, era ballada a l’escenari i coneguda com Ball del Sombreret.

Amb tots vostès, la Jàquera Vella de Benifaió i Torrent.

 

I per últim, vos deixem amb les imatges del altres balls oferits per Benifaió en Dansa al seu espectacle de fi de curs: Les referides danses de processó (nanos, magrana i Moma), Bolero Vell de Xàtiva, Seguidilles de Castelló, Copeo de Banyeres, Bolero de l’Alcúdia.

« 1 de 5 »

 

2 Comentaris.

 1. Lutxo 18:51, juny 27, 2016

  Vull remarcar que tor açò ha estat possible gràcies a la faena de tot “Benifaió en dansa”, però que cal recordar que fou el grup “El Bolero, grup de danses de l’Alcúdia”, el que restaurà i posà de nou en escena les Valencianes de Benifaió. Esta volta, però, han estat ballades per benifaioners a Benifaió, la qual cosa li ha donat una emotivitat molt gran.

  Respondre
  • mati ferrà 19:49, juny 27, 2016

   Va ser molt emotiu vore ballar les dances recuperades.Enhorabona per tot el treball que esteu fent.

   Respondre

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Galeries

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS   0

Pujàrem espentats pel comentaris i les fotos que ens havien arribat via wasap sobre una exposició d'indumentària tradicional a Alcublas. Es tractava d'una mostra a una sala de l'ajuntament d'esta població [...]

Login

Lost your password?
X