Benifaió recupera el ball de les seues ValencianesArticle previ
Tradició i Folklore. Una reflexió a partir del I Aplec valenciano-aragonés celebrat a Patraix.Següent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Benicarló recupera el bureo i la ronda de quintos per iniciativa de l’associació Fartabelitres

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Benicarló recupera el bureo i la ronda de quintos per iniciativa de l’associació Fartabelitres

Per l’interés de la iniciativa, i sempre amb l’ànim de posar el granet d’arena en la posada en marxa de projectes tant interessants com el que ens ocupa, ens fem ressò de l’escrit que l’Associació de Música Tradicional Fartabelitres ha difòs en xarxes socials, convocant-nos a l’acte de presentació del proper divendres 22 de juliol a Benicarló. Enhorabona, amics!!!

 

Volem apostar en aquesta ocasió per donar-nos a conèixer en un lloc obert, un punt on la gent a més de passar-ho bé escoltant la nostra música puga disposar d’un espai on poder ballar si li abelleix. Afavorint així el context ideal per gaudir i relacionar-se a la nostra manera més tradicional. En aquest concert-bureo de presentació hem preparat peces recollides en molts dels casos directament de la gent més gran de la nostra comarca. Els nostres informants de pobles diversos com ara: Canet lo Roig, Bel, La Jana, Sant Mateu, Traiguera, Peníscola, Vinaròs, Càlig, Santa Magdalena de Polpis o el nostre poble Benicarló ens han confiat part de la nostra herència musical. Un patrimoni immaterial que amb molta estima i cura hem preparat per retornar-lo als carrers i fer-lo reviure de nou.

Després del concert a la Plaça Sant Joan tindrà lloc la segona part del què hem preparat. Volem revitalitzar la ronda dels quintos un antic costum de Benicarló que fins les primeres dècades del s. XX existia al poble i que desgraciadament va caure en l’oblit. Els nostres joves, tal qual un ritus de pas de la nostra cultura tradicional, deixaven l’adolescència per afrontar el trist servei militar i anar-se’n a servir al rei durant un període de temps establert. Aquest sortien cantant i acomiadant-se del veïnat a ritme de la tonada de la jota. Aquest moment d’alegria donava pas a un temps de pena per haver-se d’acomiadar de familiars, parelles i persones estimades i haver de marxar de manera forçada en molts dels casos a servir a la pàtria. Aquesta jota que és en part molt festiva i alegre no es ballava i tan sols s’emprava com a un cant de desfilada mentre els xicots recollien dolços i altres productes que desprès s’empassarien en una gran menjotada. Per sort, encara hem estat a temps de poder-ne recollir les tonades i algunes de les cançons que s’interpretaven en aquesta ronda. Serà un bon moment per tornar a recórrer els carrers del nostre poble i fer sentir de nou aquesta peça que fa tants anys que no s’escolta a Benicarló.

Els esperem a tots el proper dia 22 de juliol a les 22’00h. a la Plaça Sant Joan de Benicarló per tal de gaudir d’una nit amb la nostra música. Agraïm a tots els nostres informants que han col·laborat amb nosaltres i també de manera especial a la Regidoria de Turisme i a la Regidoria de Cultura l’Ajuntament de Benicarló per recolzar la nostra proposta.

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Login

Lost your password?
X