Quan la falda era guardapeus: la mostra de BiarArticle previ
Nova etapa a la nostra tenda onlineSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

Ajudes públiques a col·lectius folkòrics i culturals: es pot fer millor?

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
Ajudes públiques a col·lectius folkòrics i culturals: es pot fer millor?

És lloable que des de l’admistració es promoguen ajudes a les manifestacions folklòrica o cultural.

De vegades, eixes ajudes resulten imprescindibles quan parlem de col·lectius amateurs no professionals, que sumen esforços i dedicació per treure endavant bandes de música, cors, colles dolçaineres, o grups de danses. Un vertader entramat social dedicat a la cultura molt present a les nostres festes.

Per això les ajudes de l’administració són tan benvengudes a uns col·lectius que sovint sobreviuen gràcies a les mateixes, i que venen a sumar-se a les consabudes quotes, loteries i activitats diverses per tal de recaptar fons.

Dit i aclarit això, les coses sempre poden fer-se d’una manera millor, i molts dels que llegiran el que ve a continuació endevinaran ja l’argument.

Enguany han convergit en un mateix període les següents ajudes, al menys en l’àmbit de la província de València.

  • Les del catàleg del SARC de la diputació de València (número indeterminat d’actuacions)
  • Les del RETROBEM 2017 també del diputació de València (1 actuació)
  • Les destinades a intercanvis promogudes per la Federació de Folklore (2 actuacions)
  • Les destinades a promoure trobades de Folklore per la Federació de Folklore (2 actuacions)
  • Les adreçades a promoure intercanvis entre Bandes de música, Cors, Colles de tabal i dolçaina i Grups folklòrics (2 actuacions)

 

Totes elles hagueren de sol·licitar-se en l’entorn de la segona meitat del mes de maig, algunes amb molt poc de temps per cursar la sol·licitud. I quasi totes amb un termini per a executar l’actuació molt semblant, entorn a la mitjania del mes d’octubre.

Una de les conseqüències és que els intercanvis es programen pels grups i col·lectius atenent a un criteri d’urgència per a no perdre la subvenció corresponent, i no tant als fins culturals de cadascun d’ells.

Però la que vull resaltar ací és la següent: tenim com a resultat un període entre la mitjania de juny i la de la d’octubre per a executar actuacions, intercanvis i trobades. Del referit període hem de descomptar el mesos vacacionals o semivacacionals de juliol i agost (recordem que no estem davant de grups professionals, sino de col·lectius amateurs que compaginen l’activitat cultural amb treball i vida personal); hem de descomptar també l’entorn de la festivitat del 9 d’octubre, on els grups folklòrics i musicals concentren una gran quantitat de bolos; i sense oblidar que juliol, agost i principis de setembre són mesos naturals on també este tipus de col·lectius signen els seus compromisos a les festes populars i patronals de la majoria dels nostres pobles.

Per tant ens trobem que la majoria de grups programen les seues actuacions subvencionades en les quatre setmanes compresses entre les dos últimes de setembre i les dos primeres d’octubre. Donant com a resultat una sobresaturació al període de l’any més inconvenient per als grups i una sobresaturació també al calendari cultural dels nostres pobles, barris i ciutats.

Reflexió final i suggeriments per a la millora: Podrien programar-se les ajudes amb un termini més dilatat per a la seua sol·licitud. Això permetria treure el màxim partit a les mateixes, i planificar actuacions més elaborades. El termini per a l’execució de les actuacions subvencionades podria també augmentar, i així ser més profitosos a la programació cultural dels municipis. Els mesos de l’hivern són d’activitat baixa per a molsts grups, i resulten ideals per a realitzar este tipus d’actuacions. Més temps per a programar actuacions i per a realitzar-les redunda també a favor de la qualitat oferida.

A qui corresponga, i amb l’ànim de contribïr a la millora.

 

 

0 Comentaris

Sense Comentaris Este Article encara no té Comentaris.

Ho sentim, o algú ha furtat els comentaris i ha fugit o ningú n'ha deixat cap!

Però Tú pots ser el primer en fer-ho Deixa un comentari !

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Login

Lost your password?
X