DE LA TERRA VENIM aconsegueix emocionar i posar en peu el Gran Teatre de Xàtiva.Article previ
Trilladora del Tocaio a el Palmar, o com recuperar el nostre patrimoni agrícolaSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

12 consells per a l’home que vol vestir correctament de tradicional

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
12 consells per a l’home que vol vestir correctament de tradicional
Articles relacionats

Por Paco Chalmés
Blogdanses.es

De nou parlem amb Pilar Higón, de Roba a l’Antiga, una de les indumentaristes de referència a la que regularment acodim per admirar les seues reproduccions i gaudir de la seua conversa sobre una de les passions comunes als nostres seguidors blogdansers: l’indumentària tradicional valenciana.

Amb ocasió de la pròxima Mostra d’indumentària que Pilar Higón té prevista realitzar en La Pobla de Vallbona el proper 28 de novembre de 2015, aprofitem per publicar una sèrie de dos entrades, dedicades a arreplegar consells adereçats tant a l’home com a la dona que visten de tradicional, i que volen continuar fent-ho correctament.

Abans d’entrar en matèria pròpiament dita, Pilar adelanta per als xics unes pautes genèriques que sempre cal tenir en compte, i que resumisc a continuació:

  • La importància de la roba interior. Al vestir a l’antiga estes peces internes resulten determinants en el parar de les altres peces que van al damunt. Camises de llenç o de cotó, calçotets, saragüells… cal vestir-se de dins cap a fora.
  • Quan vestiu de tradicional, acodiu als estudis que vos informaran dels colors més usuals a cada época.
  • Pareu atenció també a l’ocasió per la qual es vestiu, ja que abans com ara, cada acte requereix un mode de vestir.
  • Pregunteu. Ningú naix sabut… consulteu als entessos, i gaudiu del bon vestir amb tota la seguretat!

Entrem en matèria. De la conversa amb Pilar, extracte els següents consells, que ens poden ser ben útils al hòmens que ens agrada açò de la indumentària… (que també existim, eh?), i que promet ampliar-nos a la propera mostra de la Pobla de Vallbona.

EL CAP: Sempre cobert. A més de les diverses formes de col·locació del mocador, al damunt hi caben diversos tipus de barret segons l’ocasió i possició social… montera, rodina, copino, barretines… quan ho probeu no s’ho llevareu, de tant que afavorix!

JOPETINS: A mida i amb motius discrets, amb botons forrats o metàlics, de moneda, de mançaneta… Procureu que el vostre jopetí estiga basat en models antics.

JUPA: És el que hui nomenariem Jaqueta. Pot portar-se posada, o sols ficada en una mànega i deixada caure sobre un muscle. No té per qué fer joc amb el calçó.

MANTA: A l’hivern fa el seu paper. La més coneguda és la morellana, però hi ha altres models originaris d’altres llocs, com les famoses de Bocairent. Les borles, sempre davant.

FAIXA: De color llis o també amb ratlles verticals. Els colors roig, blanc, cru, morat o negre són sempre una aposta segura en esta peça.

CALÇÓ: Així s’anomena al pantaló curt que arriba fins al genoll i que molts en diuen “de torrentí”. Toca que vagen estrets de camal i amples de culera, és a dir, amb un poc de bossa a la part de darrere. No resalta encants… però és el que toca.

CALÇOTET: Com els calçotets de camal actuals, però fins al genoll. És eixa peça que sobreix una miqueta per baix del camal del calçó. De veres que no costa tant posar-se’ls sense necessitat de recórrer a falsejaments innecessaris.

SARAGÜELL: Per tots coneguda, esta peça és, en la seua concepció tradicional, ben ampla i acordada a la cintura per una veta corredera. No tingueu por d’utilitzar-la sense la negrilla, la peça de damunt, ja que això era el més habitual. La seua llargària per damunt del genoll.

NEGRILLA: És la peça que pot anar damunt del saragüell. Fixeu-vos que no és groguilla, ni rogilla, ni moradilla, ni verdilla… Per tant, millor que siga de color negre.

CALCES: Blanques o de color cru. També de colors llisos tradicionals (com el blau o el carmesí) o amb mostres discretes als costats. No oblideu els lligacames.

ESPARDENYES: Millor si són artesanes. A més de les més conegudes tipus “valencianes”, hi ha de més modalitats igual de fidels a la tradició… morellanes, de pinxo, de set vetes… tot un ventall de possibilitats al teu abast!

SABATES: Cal utilizar-les de manera excepcional, ja que eren un complement reservat a classes altes. Millor sabates simples, negres i amb sivella.

Imatges de la passada mostra d’indumentària de Pilar Higón a Llíria, el passat desembre de 2014. Font: Bolgodanses.es

 

2 Comentaris.

  1. Pedro 07:40, maig 24, 2016

    Tengo una duda, el Saragüells blanco se puede convinar con camisa de lino cruda???

    Respondre

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Indumentaria

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS

UN TRESOR EN LA INDUMENTÀRIA I FESTA D’ALCUBLAS   0

Pujàrem espentats pel comentaris i les fotos que ens havien arribat via wasap sobre una exposició d'indumentària tradicional a Alcublas. Es tractava d'una mostra a una sala de l'ajuntament d'esta població [...]

Login

Lost your password?
X