Cantares Viejos prepara una tarde de emociones y sorpresas en CamporroblesArticle previ
Andilla viu i reviu amb l'actuació del Quadre de Balls Populars d'AlginetSegüent Article
ÚLTIMES NOTÍCIES

10 danses tradicionals que no et pots perdre este estiu

Espai entre línies+- ATamany de Font+- Imprimir Este Article
10 danses tradicionals que no et pots perdre este estiu

Hem observat que els esdeveniments més tradicionals, aquelles danses autèntiques que han perviscut durant segles a molts dels nostres pobles, sovint passen inadvertides en la seua difusió a les xarxes i mitjans habituals de comunicació.

De fet, totes les danses referenciades a continuació el que tenen realment en comú -llevat d’alguna excepció- és això precissament, la seua escasa o nul·la ressenya a les webs municipals corresponents. Hem hagut de telefonar, preguntar i regirar per oferir-vos la informació.

En un primer anàlisi, les causes d’este buit informatiu podem trobar-les al caràcter local que fa que es descuide la seua publicitat. En moltes ocasions, les danses romanen com una “activitat menor” dins del calendari festiu del municipi que els conserva.

Siga com siga, podem dir que el poble valencià té encara l’assignatura pendent d’enorgullir-se de les tradicions de les danses conservades o recuperades als seus pobles, moltes d’elles encara hui desconegudes per al gran públic.

La Muixeranga i la resta de danses de la processó de la Mare de Déu d’Algemesí ha sigut un cas paradigmàtic que pot marcar la senda a seguir. La declaració com a Patrimoni Cultural immaterial per part de la UNESCO en 2011 vingué a sacsejar el localisme d’esta festa per trascendir-la com emblema de la resta del poble valencià. Fins al punt de que comencen a alçar-se veus que denuncien en l’actualitat una certa sobreexposició de la tradició, ja que no hi ha mes en el que alguna de les muixerangues d’Algemesí no alce alguna de les seues formacions en actes de caire cultural o reivindicatiu.

Tornant al tema que ens ocupa, des de blogdanses.es volem col·laborar en donar a conéixer eixes convocatòries tradicionals que discretament es mantenen als nostres pobles.

L’estiu és una bona època per agendar els epcientres locals de la nostra tradició. Per això, vos relacionem alguns d’ells, després d’haver pres com a punt de partida la següent obra:

LA DANSÀ

Autors: Paula Llorens Bartual, M. Pau Borbolla Maiques, Encarna Martínez Martínez

Editors: Valencia : Edicions 96, 2006

ISBN: 84-95510-67-7

 

Sabem que ens deixem moltes fites balladores. Agraïrem doncs la mobilització dels seguidors de blogdanses.es per completar entre tots un calendari de danses tradicionals conservades als nostres pobles.

Podeu escriure a postissa@blogdanses.es

La imatge d’encapçalament l’hem agarrada de la web culturabocairent.es

 

JULIOL 2016

Del 23 al 25 de juliol, Danses de Sant Jaume a Callosa d’en Sarrià (La Marina Baixa)

Les danses de Sant Jaume, també denominades com “Festa del Fadrí” són les festes més antigues dins de les festes populars de Callosa d´en Sarrià, així com de la comarca. L’historiador Adolf Salvà les data en 1819, moment en què es té la primera referència escrita. La festa es fa en honor a un Sant, en este cas Sant Jaume.

Podeu consultar alguns detalls més sobre la festa a la web municipal, punxant ací.

Al youtube hem trobat este vídeo de 2011, que mostra com de popular és la festa:

Play

 

29 de juliol (darrer divendres), Danses del Genovés (La Costera)

Al poble del Genovés es ballen les recuperades danses dels Sants de la Pedra. Una convocatòria que malgrat l’escassa publicitat, es massifica any rere any amb la presència d’un munt de balladors provinents d’altres pobles i ciutats.

Vos deixem amb un document curiós; el de la tia Nievetes ballant passades de comptes al final d’estes danses:

Play

 

AGOST 2016

Del 22 al 27 d’agost, Setmana de danses a Guadassuar (La Ribera)

Danses amb gran participació popular. Peculiars per la indumentària dels balladors.

Els veïns engalanen amb paperets i llums tot el recorregut de la dansà, la qual comença al voltant de les 11 de la nit. Els participants (balladors i balladores) van ballant d’un extrem a l’altre del carrer (en un anar i tornar), amb un descans a la finalització de la primera part.

Hi ha una informació molt completa a la pàgina web dels Amics de les Danses de Guadassuar

Play

 

Del 23 a 27 d’agost, danses de Sant Agustí a Bocairent (La Vall d’Albaida)

A les 23.00 h els balladors tenen una cita en la plaça de l’Ajuntament. Un dels ritus més arrelats és el començament de la “Dansà” que realitzarà la “Cap de Dansa” una dona casada a excepció de la primera nit que correspondrà l’honor a la Clavariessa Major. Tant el ritus del començament, els passos de ball, la indumentària i la música fan que estes danses siguen unes de les més singulars de la comarca de la Vall d’Albaida.

Play

 

24 d’agost, danses a Sant Bertomeu al Camp de Mirra (Alt Vinalopó)

A este poble sobreviu, gràcies a l’entestament de Romàn i alguns més, un dia de danses al dia del patró en l’entorn d’unes festes que fa quaranta anys es modificaren per celebrar els Moros i Cristians. Fins aleshores la festa celebrava tota una setmana de danses per la vesprada, en un programa fester que incloia, a més, actes religiosos i jocs tradicionals.

Es ballen a les 19.00 hores amb banda de musica, a l’igual que ocorre als atres pobles de la Vall de Biar. Eguany s’ha transcrit la música en partitures i últimament comença a incorporar-se gent jove que es torna a abillar amb indumentària tradicional heretada de mares i iaies.

Hem trobat a la xarxa un vídeo de les danses de 2005:

Play

 

24 d’agost, danses a Sant Bertomeu a Vallada (La Costera)

A les 24.00 este poble de la Costera conserva el costum del ball de les danses en la plaça.

Paco GB ens remet via facebook dos fotos de les danses de Vallada, són del 2011, últim any en què es van encendre les fogueres per ballar, ara ja no les fan.

vallada1 vallada2

A més, ens facilita una explicació breu: danses a l’estil de la contornada, com les d’Énguera, Moixent, Fontanars, la Font de la Figuera… Passacarrer amb el pasdoble València, col·locades les parelles a la plaça, els homes a la banda de les fogueres i les dones a l’exterior, la banda de música toca les diferents melodies que componen les danses, quan fan la de “encara que s’empenyen…” i la de “fadrinetes i de la font…” es fan passadetes de ball de comptes, començant cada tongada per la vallaïna, i després la que es vullga: cametes arrere, espatarradeta, la de les voltes, maneta… i es torna al pas pla. El final (ara suprimit per fer el fandango estàndard separat de les danses) consistia en que els músics acceleraven el ritme de la melodia de passadeta sense avisar, cosa que sempre era divertida, mai sabies quan el farien i havies d’estar ben atent al que feia la banda! La banda torna a tocar “València”, volta a la plaça i a la picadeta, ara solen fer un bureo després.

 

28 d’agost (últim diumenge), danses a Quatretonda

Amb motiu de la setmana cultural es ballen tornen a ballar les danses que de manera tradcional es ballen cada vespra de Sant Joan i i el segon diumenge de maig en honor a la Mare de Déu dels Desemparats.

Amb música de banda i amb les característiques que em trobat a este interessant estudi que podeu consultar punxant ací.

 

SETEMBRE 2016

9 de setembre, danses a la Verge contra les Febres en Canet d’en Berenguer (Camp de Morvedre)

No són unes danses tradicionals “de tota la vida”, però en acabar les mateixes, cap a les 22.00 hores es balla el Ball de Plaça, un bonic costum que ha sabut conservar este poble com un xicotet tresor al seu centre històric entre tant de disbarat urbanístic al seu voltant.

Paga la pena acostar-se.

Play

 

8 i 10 de setembre, danses en honor a la Mare de Déu dels Xics, a La Font de la Figuera (La Costera)

Lutxo Palop ens conta que la variant fontina de les danses ha introduït plenament les passades de ball de comptes, que es ballen per quadres.

Les danses fontines acaben, com tantes altres, amb un fandanguet que ací s’anomena, curiosament, seguidilla. Consta de tres passades precedides cadascuna d’elles d’una volteta dels balladors a les balladores, seguida d’una reverència. Només a la tercera seguidilla el clarinet accelera el tempo, per la qual cosa van retirant-se les parelles conforme perden el compàs.

El 8 a les 23:30 i el 10 a les 24:00:

Play

 

29 de setembre, danzas enguerinas en honor a San Miguel. Enguera (La Canal de Navarrés)

Danses ballades amb banda de música, a les festes patronals d’este poble de la Canal de Navarrés.

Play

 

 

9 Comentaris.

 1. Salvador Blasco Peris 08:56, jul. 26, 2016

  En Vallada 24 Agost una bona dansà que es conserva desde l’antiguetat

  Respondre
  • Blogdanses Autor 09:11, jul. 26, 2016

   Salvador, l’hem esmentada a l’entrada per la seua importància, però no hem trobat informació al respecte. Ens la podries proporcionar o dirigir a algú que ens puguera aportar més detalls sobre la mateixa? Gràcies!

   Respondre
   • Lucas 16:04, jul. 26, 2016

    Les danses de Vallada es ballaren fins la guerra civil, després s’abandonaren fins que Lo Rat penat les recuperà, pero al pocs anys el grup d’eixa de participar degut a la poca ajuda del ajuntament i el desinteresat oferiment de un grup local que sense saber les passades tradicionals i sense conservar la estructura tradicional les va adaptar a tot tipus de passos sense relacio amb Vallada.

    Respondre
 2. octavi 11:21, jul. 26, 2016

  És una pena que vos deixeu la Mojiganga de Titaguas. És balla cada 7 anya a las Fiestas Gordas. Enguany toca. Dia 2 de Setembre a les 17 hores.

  Respondre
  • Blogdanses Autor 10:04, jul. 27, 2016

   La Mojiganga és un tresor de la tradició valenciana, i li reservarem un espai donat que enguany toca ballar-la.
   Però ací ens referiem al tipus de danses populars que es balla al carrer, d’una manera estructurada però participativa.
   Pel mateix motiu no hem possat la festa de la Mare de Déu de la Salut en Algemesí, amb les seues muixerangues.
   Potser no estiguem encertats amb el criteri, però és el que hem emprat. En tot cas, està subjecte a opinió (això és el que en el fons demanem).
   Gràcies pel teu comentari!

   Respondre
 3. Juan Carlos Colomer 09:11, jul. 27, 2016

  Per a incloure també, primer dissabte de Setembre, la dansà d’Agullent a la plaça.

  Respondre

Deixa el teu comentari

La teua dirección de correu electrònic no es publicarà. Els camps requerits están marcats *

Danses al carrer

POR FIN LAS IMÁGENES DE CANTARES VIEJOS EN PICANYA

POR FIN LAS IMÁGENES DE CANTARES VIEJOS EN PICANYA   0

Cantares Viejos, la reconocida asociación folklórica de Requena, actuó el pasado sábado 2 de diciembre en el festival de Folklore de Picanya. Motivos personales han hecho que me haya retrasado en [...]

Login

Lost your password?
X